Markéta vyhrála závod Mistrovství Světa

Speedweek Oschersleben hostil minulý týden Mistrovství Světa ENDURACE 8 hodin. Markéta byla jedinou českou zástupkyní a přitom i jedinou ženou ve startovním poli 35 týmů. Jela za německý tým PS – LSL – X-lite 61, který se skládal ze tří jezdců Marco Apel, René Raub a Markéta Janáková.

Už od středy se Markéta začala sžívat s motocyklem Suzuki GSX-R 1000, což nebylo úplně jednoduché. Nejen, že už samotný „litr“ je pro Markétu něco nového, ale i samotný motocykl upravený pro závody Endurance tedy vytrvalostní, je ještě o něco těžší řídit.
Marky: Od prvních tréninků jsem bojovala s nastavením motocyklu a největší problém jsme měli s rozdílem váhy mezi mnou a dalšími kolegy. To znamená, že jsme musely najít určitý kompromis. Mě se motorka jednoduše pořad stavěla na zadní. Nemohla jsem motorku moc ovládat to se odráželo i na mých časech.

Na startu se tým postavil na 22. místo, které si vyjeli v kvalifikaci. Ve třídě OPEN jim připadalo 4. místo.
Marky: Pro mě bylo vše úplně nové. Chtěla jsem do týmu zapadnout a s tím mi všichni ochotně pomáhali. Moji kolegové jsou již v Endurace hodně zkušení. Zkrátka celý tým pracuje společně a vše musí fungovat. Důležitá je komunikace mezi mechaniky a jezdci a mezi jezdci samotnými. Jediná chybička stoji tým hodně. Nezaleží na tom jestli jezdec jede o sekundu rychleji nebo pomaleji, ale o tom jet konstantě a neudělat chybu v boxe při výměně kol.
Nevěděla jsem co mě vlastně v neděli při závodě čeká. Jela jsem už všechny tréninky na maximum. Hodně jsme probírali některé situace, které by mohly nastat při závodě např.: Safety car atd.. Na start šel René jednak proto že startuje pokaždé a jednak proto že byl nejrychlejší. Na druhou hodinu nastoupil Marco a na mě zbyla hodina třetí. Všichni byli pod tlakem, ale pracovali hodně v klidu a tak jsem vyjížděla do zavodu mistrovství světa s dobrým pocitem. Časy jsem jela konstantně ty samé jako v kvalifikaci celou hodinu a něco, což je samozřejmě těžké s 24 litry benzinu a motorkou težší než obvykle.
Při druhém výjezdu už bylo vše o něco těžší a navíc se blížila bouřka. Od půlky závodu jsme byli v naší kategorii bez problémů ve vedení a celkově jsme se pohybovali kolem 15. místa.
Zhruba hodinu do konce náš závod zrušili, protože blesky lítaly až na trať a to bylo nebezpečné.
Díky práci celého týmu a dobře odjeté práce jezdců se tým umístil v kategorii OPEN na 1. místě a celkově na místě 13. Pro naši českou zástupkyni to znamená ještě historicky první vítězství ženy v serii závodů mistrovství světa Endurance.

Marky: Nějak jsem tomu nevěřila. A vůbec jsem předtím nedoufala v takový výsledek už proto, že jsem toho letos moc nenajezdila. Děkuji za šanci, tento závod jet, mému týmu.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist