Jubilejní závod v Le Mans má nabité startovní pole

Sezona 2016/17 ve vytrvalostním mistrovství světa silničních motocyklů začala loni v září závodem Bol d'Or a letos v dubnu pokračuje ve Francii druhým podnikem sezony. Není to ale jen tak obyčejný závod, protože jde jednak další čtyřiadvacetihodinovku a navíc se jedná o jubilejní 40.ročník 24 Heures Motos Le Mans s datem 15/16.dubna 2017. Bližší informace přineseme v preview těsně před závodem.

Do závodního víkendu nastoupí šedesát týmů, plné startovní pole a dalších šest týmů je v pozici náhradníka. Tato situace nastala poprvé od roku 2010. Na startu bude devět výrobců motocyklů a závodníci dvanácti národností mimo jiné z prostředí MotoGP nebo WorldSBK.

Obhájci titulu Suzuki Endurance Racing Team nastupují prozatím s modelem 2016, ale především s velkým smutkem, protože při testech zemřel člen vítězné sestavy Anthony Delhalle. Junior Team Suzuki pojede v třídě Superstock novou GSX-R 1000.

Honda nasadí tovární tým Honda Endurance Racing s novým modelem CBR1000RR a ten bude mít v boxech April Moto Motors Events a Team National Motos. S modelem 2016 pojede sestava F.C.C. TSR Honda. Yamaha má dva týmy, kterým dává tovární podporu – francouzský tým GMT94 Yamaha a rakouský YART Yamaha Official EWC. Mezi privátními je například úspěšný Maco Racing ze Slovenska.

Kawasaki má údernou skupinu v podobě stáje SRC Kawasaki, vítěze 24H Le Mans z roku 2016, a japonský tým Eva Trick Star Racing. Soukromé týmy tvoří Bolliger Switzerland, Tati Team Beaujolais Racing, AM Moto Racing Compétition, Ecurie Chrono Sport a německý WSB Endurance.

Německou značku BMW bude zastupovat Tecmas BMW společně s privátními týmy – český tým IV Racing BMW CSEU, kde jede Michal Filla, a dva německé Völpker NRT48 Schubert Motors a GERT56 HMT by RS Speedbikes. Dalšími výrobci jsou Metiss JLC Moto v kategorii Experimental, Aprilia RSV4 v třídě Superstock a KTM RC8R plus Ducati Panigale v třídě Supertwin.

Ženy na startu prestižního klání nebudou chybět. Jednak je to čistě ženský tým Girls Racing Team, jenž byl Bol d’Or 2016 třiadvacátý. V jeho barvách nastoupí do čtyřiadvacetihodinovky Američanka Melissa Paris a Francouzsky Amandine Creusot, Margaux Wanham a Muriel Simorre. Další závodnice je Lucy Glöckner, která patří do sestavy stáje Völpker NRT48 Schubert Motors (BMW).

Startovní listina - 24HMotos17_ProvEntryList.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist