Ohlédnutí za letošními supersporty

Mistrem světa se letos stal už potřetí Kenan Sofuoglu, stříbro patřilo nováčkovi Julesi Cluzelovi a bronz Samu Lowesovi. Fabien Foret byl celkově čtvrtý a Broc Parkes potom dokompletoval Top-5.

Celkem 13 závodů bylo letos na pořadu už 16. ročníku světového šampionátu supersportů. Jelikož úřadující mistr Chaz Davies odešel o kubaturu výše do superbiků, tak byl jednoznačně papírovým favoritem dvojnásobný šampion Kenan Sofuoglu, který se po roce vrátil do svého království z neúspěšné mise v Moto2.

             

Na start šampionátu, který začínal tradičně koncem února v Austrálii na okruhu Phillip Island, se ale postavila i dvojice Čechů: Lukáš Pešek a Ondra Ježek.

1. Úvod na Phillip Islandu - Austrálie

Úvodní závod letošního šampionátu na australském okruhu Phillip Island se jel na pouhých 15 kol. Toto zkrácení závodů bylo kvůli bezpečnosti jezdců - vzpomeneme-li si totiž na loňský rok, tak v tomto závodě za vysokých teplot odcházely pneumatiky Pirelli a právě pneumatikářská firma si toto zkrácení - ostatně proti přání týmových šéfů! - prosadila.

Nejlépe do závodu odstartoval Sam Lowes, start se povedl i Ondrovi Ježkovi (8.), zatímco Lukáš Pešek se pohyboval okolo 15. pozice. Na čele bojovala skupina ve složení Foret, Cluzel, Sofuoglu, Lowes a Parkes a ta mezi sebou nakonec rozhodla o pořadí na bedně úvodního letošního šampionátu.

Nakonec se vrátil na nejvyšší stupeň nekorunovaný král této kubatury Kenan Sofuoglu s motocyklem Kawasaki, který během jedné zatáčky dvě kola před koncem předjel jak Foreta, tak Cluzela. Za druhým Fabienem Foretem (Kawasaki) z českého týmu Intermoto Stop dojel nakonec třetí Poleman Broc Parkes před velmi silným nováčkem ze světa Grand Prix kubatury Moto2 Julesem Cluzelem, když Top-5 pak dokompletoval Sam Lowes - všichni na Hondách.

Lukáš Pešek s Hondou týmu ProRace neodstartoval zrovna nejlépe, ale postupně zrychloval a v posledním kole předjel domácího stockového šampiona Jeda Metchera a ve své premiéře v této kubatuře dojel nakonec 10. Druhý náš jezdec Ondra Ježek jezdil dlouho jako 9., pak ale vyjel ve 12. kole mimo trať - uvolněná plynová rukojeť -, a dobře rozjetý závod nakonec vůbec nedokončil a to také znamenalo jeho poslední závod v supersportovém šampionátu a rozchod s týmem Honzy Sasky SMS Racing.

2. Imola - Itálie

V italské Imole, která byla dějištěm druhého závodu, se nejvíce radoval český tým Kawasaki Intermoto Step, neboť jeho jezdec Fabien Foret jej dokázal po tvrdém souboji se Samem Lowesem vyhrát.

Závod byl poznamenán velkým počtem trestů - projetí boxovou uličkou - za zkrácení tratě v populární šikáně, mezi "hříšníky" byl i náš Lukáš Pešek. Ten nakonec dnešní závod dokončil na 18. místě, jako poslední jezdec s plným počtem kol, když se těsně před odpykáním trestu už pohyboval v bodech na 15. pozici. Druhý český jezdec David Látr - při své premiéře jako náhradník za Ondru Ježka - havaroval hned ve druhém kole závodu.

Do závodu nejlépe odstartoval Sam Lowes, ale hned po první zatáčce byl předjet Kenanem Sofuoglem, zatímco jako třetí byl Sheridan Morais. Velmi dobře ale odstartoval i Jules Cluzel a nacházel se těsně za absolutní špicí závodu. Sofuoglu ale vzápětí udělal chybu, a zatímco se Lowes vrátil na špici závodu, tak turecký jezdec jel až pátý. Na čele bojovali Lowes, Morais a Foret, zatímco Cluzel upadl přes přední kolo. Pak se dostal do čela Morais a Sofuoglu byl čtvrtý.

Průjezdy boxovou uličkou byli kromě našeho Lukáše Peška potrestáni i Sofuoglu, Mathew Scholtz, Martin Jessop a Jed Metcher - všichni za už zmiňované zkrácení tratě v šikaně. Jelikož ale Sofuoglu svůj trest "neodseděl", tak byl později diskvalifikován stejně jako Scholtz.

Devět kol před koncem se dostal do čela Foret, ale setřást Lowese se mu nepodařilo. Čtyři kola před koncem spadl přes přední kolo Morais a ztratil tak šanci na podium.

Foret tedy vyhrál o 0.574 sekundy před Lowesem a Ronanem Quarmbym, který zajel velmi dobrý závod a nakonec profitoval z Moraisova pádu. Čtvrtý skončil Roberto Tamburini před Vittorianem Iannuzzem. Vladimir Leonov, který doplnil Top-6 byl tak prvním Rusem, který v mistrovství světa supersportů vůbec bodoval.
Český pilot Lukáš Pešek dokončil závod na 18. místě, tedy bez bodového zisku.

V šampionátu vedl po Imole suverénně Foret se 45 body před Lowesem a Sofuoglem, Pešek byl v bodovací tabulce 16., ale to ještě nikdo netušil, že to byla jeho labutí píseň v tomto šampionátu.

3. Assen - Nizozemí

Nizozemský Assen znamenal další vítězství českého týmu, tentokráte se ale jednalo o ProRace Honda. Český tým ProRace určitě netušil, že hned první start jejich nové akvizice, italského veterána Lorenza Lanziho dopadne takovým skvělým výsledkem, tedy vítězstvím. Ale zkušený superbikový pilot se držel hesla: "Veni, vidi, vici".

Při startu supersportů sice déšť ustal, ale jelikož trať bylo kompletně mokrá, tak byl závod vyhlášen jako "wet race".

Do závodu nejlépe odstartoval Broc Parkes sledován Polemanem Samem Lowesem. Za nimi následovali Kenan Sofuoglu a Vladimir Leonov. Vedoucí jezdec šampionátu Fabien Foret byl hned v prvním kole v kačírku a musel se zařadit až úplně dozadu a o několik kol později zamířil zklamaně z beznadějné 24. pozice do vlastního boxu. Ve druhém kole se Lowes dostal na špici závodu. Sofuoglu se protlačil přes Parkese, který předjel Leonova a byl tak třetí. 

Po sedmi kolech spadl v zatáčce číslo sedm Lowes a ačkoliv to vypadalo hrůzostrašně, tak motocykl opět zvedl a jel dál. Do čela se tak dostal Sofuoglu před Parkese a Leonova.

Mezitím začal zrychlovat Lorenzo Lanzi a ze čtvrtého místa se probojoval před Sofuogla. Leonov předjel Parkese a skoro ve stejnou dobu spadl ještě jednou Lowes, když se ze všech sil snažil dohnat ztrátu po svém prvním pádu. Lanzi neustále zrychloval a dostal se do čela, zatímco o druhé místo tvrdě bojovali Sofuoglu a Leonov.

Lanzi si neuvěřitelnou jízdou dojel pro senzační, ale absolutně zasloužené vítězství. Teprve 12.054 sekund za ním dojel jako druhý Sofuoglu a Leonov si třetím místem zajistil své první podiové umístění a jako první Rus v historii supersportů se postavil na podium. Parkes a Alex Baldoloni dokompletovali Top-5 a za nimi dojeli jako šestý Jules Cluzel.

Nová akvizice českého týmu SMS Racing Valentin Debise závod nedokončil, když vzdal ve 14. kole z 19. pozice.

V mistrovství světa měli po Assenu Sofuoglu a Foret po 45 bodech, třetí byl stále přes svůj výpadek Lowes sledován Parkesem a na místo páté se probojoval Leonov.

4. Monza - Itálie

V italské Monze počasí jezdcům vůbec nepřálo. Po vydatném dešti konečně zasvitlo na Monzu sluníčko, ale jezdci supersportů přesto vyjeli na mokrou trať. Nejlépe vystartoval Broc Parkes, ale už ve třetí zatáčce vedl Sam Lowes před Sofuoglem, který měl těsně před startem technické problémy.

Ovšem už v prvním kole se nováček této kubatury Jules Cluzel probojoval na druhé místo a třetím byl aktuálně Ronan Quarmby. Sofuoglu klesl za Imre Totha na místo páté. Brzy ale byl první obětí mokré tratě právě Quarmby. Mezitím na čele jedoucí Lowes musel z tratě, díky velkému náskoku se ale vrátil na místo druhé a Cluzel se dostal do čela.

V posledním kole se sice snažil Lowes svého značkového kolegu Cluzela předjet, ale ten jeho útok odvrátil a závod vyhrál. Lowes dojel o 0.312 sekundy druhý a podium dokompletoval Sofuoglu. Toth a divočák Stefano Cruciani pak dokompletovali Top-5. 

Za tým ProRace jel tentokráte místo Lorenza Lanziho jeho krajan Ilario Dionisi, ale do cíle nedojel, stejně jako Valentin Debise.

Sofuoglu nyní vedl šampionát se ziskem 61 bodů před Lowesem (51) a Foretem (49). Vítěz z Monzy Cluzel byl čtvrtý (48) a elitní pětku doplňoval Baldolini (34).

5. Donington - Velká Británie

Pátý letošní závod, pátý různý vítěz. V britském Doningtonu vyhrál domácí Sam Lowes a bylo to jeho premiérové vítězství v šampionátu.

Francouz Jules Cluzel využil perfektně své Pole-Position a vedl pole 34 jezdců. Za ním skvěle vystartoval "divočák" Glen Richards, kterého ale brzy předjel Broc Parkes. Vzápětí se před svého krajana dostal i Sam Lowes a po tvrdém boji pak i lídr šampionátu Kenan Sofuoglu. Zatímco Cluzel trochu poodjel, tak Lowes předjel Parkese. Po sedmi kolech se dostal Sofuoglu před Parkese a zároveň se na špici začal odehrávat souboj mezi Lowesem a Cluzelem a v osmém kole šel Brit do čela. Osm kol před koncem předjel Sofuoglu Cluzela, odsunul ho na třetí pozici a odstartoval stíhací jízdu na Lowese.

Ačkoliv Sofuoglu zkoušel Lowese předjet, tak se mu to nepodařilo a britský jezdec uhájil své první místo až do konce, když Sofuoglu dojel druhý o 0.678 sekundy, což mu ale stačilo k ubránění prvního místa v šampionátu. Cluzel si tak zajistil poslední podiové umístění, Parkes dojel čtvrtý a Richards se svým motocyklem Triumph Daytona 675 zajel opravdu velmi dobře a dokompletoval Top-5. Jako osmý dokončil závod jezdec českého týmu SMS Racing Valentin Debise a se zapřením závodící Fabien Foret z Intermota Step byl v cíli desátý.

Zatímco Ilario Dionisi (ProRace) byl klasifikován na místě 18., tak Romain Lanusse (Intermoto) skončil ještě o místo za ním.

Sofuoglu vedl po pěti odjetých závodech šampionát s 81 body, druhý byl Lowes se 76 a Cluzel jich měl  64 a byl aktuálně třetí.

6. Misano - San Marino

V italském Misanu se vrátil na nejvyšší stupeň Kenan Sofuoglu. Brzy po startu se odpoutala dvojice Sofuoglu - Cluzel a ta mezi sebou také rozhodla o vítězi, když se ale oba dva jezdci ani jednou nepředjeli. Chvíli jim sekundoval jako třetí zkušený Fabien Foret, ten však byl kvůli zkrácení tratě hned v samém úvodu potrestán, a měl se zařadit o 2 místa zpět. To však neudělal a byl potrestán průjezdem boxovou uličkou. Tím se uvolnila třetí pozice pro Alexe Baldoliniho, který s obrovskou ztrátou projel pod šachovnicovým praporkem jako třetí a získal tak pro motocykl Triumph nečekaný trumf.

Čtvrtý tedy dojel Roberto Tamburini a jako pátý zkušený Broc Parkes. Zatímco Fabien Foret byl klasifikován jako osmý v cíli, tak si při své premiéře v supersportech dojel - po roční motocyklové závodní přestávce - pro jeden mistrovský bod Gábor Talmacsi, nový jezdec týmu ProRace Honda.  Kromě Polemana Sama Lowese - ze třetí pozice, havaroval i Lanusse.

V šampionátu vedl pochopitelně i nadále Sofuoglu se ziskem 106 bodů před druhým Cluzelem (84) a třetím Lowesem (76). Čtvrtý byl Foret (63) a pátý Baldolini (54).

7. Aragon - Španělsko

Brit Sam Lowes vyhrál pod španělským sluncem závod supersportů na okruhu Motorland Aragon. Druhý skončil Fabien Foret z českého týmu Kawasaki Intermoto Step a první své podium v MS slavil Sheridan Morais. Broc Parkes dojel čtvrtý a Kenan Sofuoglu byl nakonec klasifikován jako pátý, když byl potrestán za svůj nebezpečný předjížděcí manévr vůči Foretovi.

Už při startu došlo k vzájemné - hodně brutální - kolizi mezi Yvesem Polzerem a Matthewem Scholtzem, a závod musel být už v prvním kole přerušen a později znova restartován.

Při novém startu nejlépe vystartoval Sheridan Morais, na kterého se doslova nalepil Poleman Jules Cluzel. Ještě v prvním kole šel Cluzel do čela, zatímco Sofuoglu rovněž Moraise předjel. Za nimi následovali Fabien Foret a Vittoriano Iannuzzo. Sofuoglu zaútočil na Cluzela a ve tvrdém souboji francouzský jezdec Cluzel ve třetím kole spadl. Jeho krajan Foret vyjel - při pokusu předjet Sofuogla - mimo trať a klesl na místo čtvrté za Parkesa a Sama Lowese.

Na čele jezdila trojice ve složení Sofuoglu, Lowes a Foret, která mezi sebou bojovala a měnila si navzájem pozice. Ovšem bez naděje na podiová umístění nebyli ani zbývající dva jezdci v Top-5 Broc Parkes a Sheridan Morais.

Mezitím přišel trest pro tureckého jezdce, neboť Sofuoglu předjel předtím hodně nebezpečně Foreta a byl potrestán posunutím o 3 místa zpět. To ale neučinil, dle pravidel na to měl 5 kol a do konce závodu v době vyvěšení tabule o trestu chyběly pouze 4 kola...., takže vlastně nemusel!

Sofuoglu tedy projel sice cílem jako první, ale kvůli svému potrestání se vítězem stal Sam Lowes, letos už podruhé. Foret se posunul na místo druhé a Morais obsadil místo třetí. Parkes skončil na místě čtvrtém a teprve na páté byl odsunut Sofuoglu. O nejlepší suché umístění pro český tým ProRace se postaral devátý v cíli Gabor Talmacsi se svou Hondou a hned za elitní desítkou pak byl šachovnicovým praporkem odmávnut mladík z týmu Intermoto Romain Lanusse.

V šampionátu vedl před Brnem Sofuoglu se ziskem 117 bodů. Druhý byl Lowes (101), třetí Cluzel (84, čtvrtý Foret (83) a Top-5 kompletoval Parkes (66).

8. Brno - Česká republika

Francouzský jezdec českého týmu Kawasaki Intermoto Step Fabien Foret vyhrál zkrácený brněnský závod supersportů před Kenanem Sofuoglem a Brocem Parkesem.

Po opakovaném startu se do čela závodu dostal francouzský jezdec Fabien Foret a usadil se bezpečně na špici sledován dvojicí Sofuoglu-Parkes. Za nimi potom jezdil další pár ve složení Lowes-Cluzel. Pět kol před koncem se dotáhl Sofuoglu na Foreta a vzápětí ho také předjel, takže v závodě bylo následující pořadí: Sofuoglu, Foret a Parkes. Do hra ale zasáhla "paní Štěstěna", když havaroval na 6. místě jedoucí Ronan Quarmby. Závod byl přerušen, vyvěšena červená vlajka a uznán dle reglementu výsledek o kolo dříve, takže vyhrál Fabien Foret.

Zvítězil Francouz Fabien Foret před Turkem Kenanen Sofuoglem (oba Kawasaki) a Brocem Parkesem (Honda), neboť takový byl stav po 13 odjetých kolech. Sam Lowes skončil čtvrtý a Jules Cluzel - oba na Hondách, pak dokompletoval Top-5.

Druhý jezdec Intermota, mladý Francouz Romain Lanusse byl klasifikován na místě 11., zkušený Maďar Gabor Talmacsi (ProRace) se umístil hned za ním jako 12. a Valentin Debise z SMS Racing byl odmávnut 14.

V šampionátu vedl po brněnském závodě stále Kenan Sofuoglu se ziskem 137 bodů. Druhý byl Sam Lowes (114 bodů) a třetí Fabien Foret (108). Jules Cluzel (95) a Broc Parkes (82) pak kompletovali Top-5. 

9. Silverstone - Velká Británie

Další zastávkou šampionátu - devátou v pořadí - byl britský okruh Silverstone a zásluhou Julese Cluzela se hrála "Marseillaisa", neboť francouzský Rookie v úplném závěru předjel dlouho vedoucího domácího pilota Sama Lowese.

Jules Cluzel z Francie tak slavil po Monze své letošní druhé vítězství, druhý Lowes byl v cíli hodně zklamaný, třetí místo pak patřilo zkušenému Brocovi Parkesovi, který pozávodil Ronana Quarmbyho a Top-5 dokompletoval Sofuoglu.

Lowes si zajistil Holeshot před Polemanem Cluzelem a Vladimirem Leonovem. Rus ovšem hned v prvním kole spadl a musel přenechat Kenanovi Sofuoglovi třetí pozici. Ve druhém kole začalo pršet a závod byl přerušen.

Opakovaný závod se ale jel za úplného sucha a nejlépe do něho odstartoval Cluzel sledován překvapivě Imre Tothem a Lowesem. Po jezdecké chybě se turecký jezdec Sofuoglu propadl hodně dozadu a na čele se utvořilo trio ve složení Cluzel, Lowes a Ronan Quarmby, ke kterým se brzy přidal i Parkes. Po několika kolech se dopředu opět propracoval Sofuoglu a usadil se na 5. pozici. Šest kol před koncem ztratil Quarmby trochu kontakt k vedoucí trojici a musel se spokojit se čtvrtým místem, když vedoucí Top-3 si nedarovalo ani metr dráhy.

Francouzský ex-pilot Grand Prix Cluzel studoval několik kol Lowesovu jezdeckou linii, a několikrát ho zkoušel předjet, ovšem Lowes se projevil jako hodně tvrdý brzdař. V samém závěru se to Francouzovi ale podařilo a první místo si pak udržel až do cílové šachovnice.

Pilot českého týmu Intermoto Step Fabien Foret se po skvělé stíhací jízdě ze 17. pozice na startovním roštu probojoval až na šesté místo v cíli, zatímco jezdec pražského týmu Prorace Honda Gabor Talmacsi sice skvěle odstartoval, ale později se propadal až na konec elitní desítky, neboť doslova a do písmene "vytuhl".

V šampionátu vedl stále Kenan Sofuoglu se ziskem 148 bodů před Lowesem (134) a Cluzelem (120). Foret byl čtvrtý (118) a Parkes pak kompletoval Top-5 (98).

10. Moskva - Rusko

Kenan Sofuoglu vyhrál první supersportový závod na Moscow Raceway a zvýšil tak svůj náskok na čele šampionátu. Jules Cluzel nenašel proti tureckému ex-šampionovi obranu a musel se spokojit s místem druhým, zatímco Vladimir Leonov slavil před domácím publikem podiové umístění.

Do závodu už na úplně suché trati nejlépe odstartoval Sam Lowes, ovšem s pomocí jump startu a musel tak později absolvovat jako trest průjezd boxovou uličkou. Za Lowesem zprvu následovali Cluzel, Sofuoglu a Broc Parkes, domácí lokalmatador Leonov začal z místa pátého. Ve druhém kole předjel z háku Sofuoglu jak Cluzela, tak Lowese. Ani jeden se však nedal a začala bitva, při které se Lowes dostal z ideální linie a ztratil tak hodně pozic. Mezitím se Leonov za obrovského nadšení ruských fanoušků probojoval na místo třetí. 

Sofuoglu převzal první pozici, Cluzel jel těsně za ním, zatímco Leonov jezdil s malou ztrátou třetí. Parkes a Fabien Foret kompletovali Top-5. Lowes se po odpykání trestu propadl na místo 19. Cluzel se snažil udržet vedoucího Sofuogla, ale 7 kol před koncem získal Turek rozhodující náskok. Zatímco Leonov se statečně držel na místě třetím, tak za něho se probojoval Sheridan Morais a začal být pro Leonova hodně nebezpečný.

Sofuoglu tak vyhrál premiérový závod supersportů na tomto okruhu, Cluzel si zajistil místo druhé a Leonov odolal Moraisovi a skončil třetí, když Parkes dokompletoval Top-5. Fabien Foret z Kawasaki Intermota uviděl šachovnici jako šestý, osmý pak Gabor Talmacsi z pražského ProRace Honda. Lowes nakonec jako 12. zachránil 4 důležité body.

V šampionátu vedl tři závody před koncem Kenan Sofuoglu se ziskem 173 bodů. Druhý byl Jules Cluzel (140) a třetím Sam Lowes (138). Čtvrtý Fabien Foret - Kawasaki Intermoto Step - získal doposud 128 bodů, a Top-5 kompletoval Broc Parkes (109).

11. Nürburgring - Německo

Supersportový závod na Nürburgringu se stal kořistí Kenana Sofuogla. Za druhým Julesem Cluzelem dojel jako třetí Fabien Foret z českého týmu Kawasaki Intermoto Step.

Sofuoglu se hned po startu ujmul vedení a nepustil ho až do konce závodu ze svých rukou. Za druhým - Polemanem Cluzelem - jeli Broc Parkes a Lowes. Gabor Talmacsi se sice probojoval na chvíli před Foreta, ale ten se brzy vrátil opět před něho.

Ve 4. kole se Lowes dostal před Parkese a Cluzel se ani na metr nevzdálil od zadního kola Sofuogla a po polovině závodu jel jako třetí Foret. Ve tvrdém boji s Foretem havaroval přes přední kolo Lowes, a i když později v závodě pokračoval, tak vidina podia byla pryč.

Ačkoliv se Cluzel snažil ze všech sil, tak Sofuogla nedokázal předjet. Fabien Foret si zajistil poslední podiové místo - pro tým Josky Kubíčka už letos páté! - a Top-5 doplnili Parkes a Vladimir Leonov.

Jezdec týmu ProRace Gábor Talmacsi skončil sedmý a body z Německa si odvezl také druhý jezdec Intermota Romain Lanusse, jako 12. v cíli.

Po závodě byl ruský jezdec Leonov diskvalifikován - příliš lehký motocykl - a tak se celé pořadí od 5. místa posunulo. 

Turecký jezdec tak vyhrál už svůj 21. mistrovský závod a kráčel mílovými kroky k zisku třetího titulu mistra světa, když měl náskok na čele šampionátu 38 bodů. Druhý byl Cluzel (160 bodů), třetím Foret (144).  Top-5 kompletovali Lowes (141) a Parkes (122).

12. Portimao - Portugalsko, o titulu je rozhodnuto

Jules Cluzel udělal sice v portugalském Portimau vše proto, aby oddálil mistrovskou korunovaci až do Magny-Cours, ale druhé místo Sofuogla stačilo tomuto jezdci k zisku třetího titulu mistra světa.

Poleman Broc Parkes (AUS/Honda) přijel po prvním kole jako vedoucí jezdec a za ním následovali Sam Lowes (GB/Honda), Fabien Foret (F/Kawasaki) a Jules Cluzel (F/Honda). Kenan Sofuoglu (TR/Kawasaki) byl sice až sedmý, ale brzy se probojoval na místo 5., přičemž při vítězství Cluzela mu stačilo dojet jako čtvrtý, aby se stal mistrem světa.

Zatímco na špici bojovali Parkes s Lowesem a navzájem si tak "překáželi", tak Sofuoglu jezdil velmi rychlá kola a po pěti absolvovaných okruzích se dostal do čela závodu. Zkušený Parkes dokázal akceptovat tempo lídra šampionátu, Lowes ale "nestíhal" a propadl se až na místo šesté. Ovšem jak Cluzel, tak Foret dokázali jet neustále za vedoucí dvojicí "v háku".

Po polovině závodu, tedy po absolvování 10 ze 20 okruhů, vedl Sofuoglu o 0,8 sekundy a za ním bojovali o další místa Cluzel, Parkes a Foret. Pět kol před koncem se vedoucí kvarteto znovu spojilo a vedl Cluzel před Parkesem a Foretem. Sofuoglu byl sice až čtvrtý, ale jak už před závodem naznačil svou taktiku, nechtěl vůbec nic riskovat.

Do posledního kola si Parkes, Foret a Cluzel několikrát vyměnili své pozice, až nakonec vyhrál Cluzel, ovšem jelikož byl Kenan Sofuoglu odmávnut v cíli jako druhý, tak mu už jeho třetí titul mistra světa nemohl nikdo vzít. Stupně vítězů pak dokompletoval jezdec českého týmu Kawasaki Intermoto Step Fabien Foret. Parkes a Lowes pak dokompletovali Top-5 a Talmasci skončil jako 15.

13. Finále na Magny Cours - Francie

Nadšení francouzských diváků na okruhu Magny Cours neznalo mezí, i po třetí během jednoho dne se hrála Marseillaisa, když po Guarnonim (STK 1000) a Guintolim (1. jízda WSBK)  vyhrál i Jules Cluzel. Druhý projel cílem Sam Lowes a třetí Kenan Sofuoglu, po závodě ale právem potrestaný penalizací 25 sekund, takže na stupně vítězů se nakonec postavil Dan Linfoot.

Nejlépe vystartoval do závodu s mokrým asfaltem na 22 kol mistr světa Kenan Sofuoglu a za ním následovali Fabien Foret, Broc Parkes, Jules Cluzel, Massimo Roccoli a Sam Lowes.

Zatímco Dan Linfoot se během prvního kola probojoval na skvělé třetí místo, tak dozadu se propadl Roccoli. Cluzel začal zajíždět jedno rychlé kolo za druhým a brzy se dotáhl na Sofuogla. Parkes a Foret se mezitím propadli na pozice 7. a 8., zatímco Vladimir Leonov a Gabor Talmacsi si o několik míst polepšili. Valentin Debise musel s defektem do svého boxu, stejně jako Poleman Parkes.

Mezitím převzal žezlo závodu do svých rukou Cluzel a před Sofuogla se dostali i Linfoot a Lowes. Lowes se v polovině závodu probojoval před Linfoota a začal stíhat Cluzela. O čtvrté a páté místo bojovali Sofuoglu a Foret. Turek nakonec snížil svůj odstup na Linfoota a Lowese, až při souboji Sofuogla jeho značkový kolega Linfoot upadl.

Nakonec tedy vyhrál celkem suverénně Cluzel a potvrdil tak před domácím publikem pozici vicemistra světa. Lowes a Sofuoglu si mezi sebou nedarovali ani metr tratě, rychlejší byl nakonec Lowes před Sofuoglem. Linfoot projel cílem jako čtvrtý, když se mu podařilo zvednout svou ZX-6R z asfaltu a po potrestání Sofuogla se mohl dokonce postavit na podiové umístění. Za ním pak dojeli Foret, Alex Baldolini a Matthew Scholtz. Talmacsi dlouho jezdil šestý, resp. sedmý, nakonec se ale propadl na místo 9.
V konečném pořadí šampionátu získal už v Portimau titul Kenan Sofuoglu, jehož konečný bodový zisk byl 231 bodů. Druhý skončil a titul vicemistra si zajistil Rookie Jules Cluzel - přišel před sezonou z Moto2, na třetí místo se o jediný bod propasoval Sam Lowes (172), který odsunul na nevděčné čtvrté místo Fabiena Foreta (171). Top-5 dokompletoval Broc Parkes (135).

Gábor Talmacsi z ProRace obsadil v konečném pořadí místo 13. (44 bodů), Romain Lanusse z Intermota 19. (25) a Valentin Debise z SMS Racing skončil celkově 28. (10). Lukáš Pešek za dva letošní odjeté závody získal 6 bodů a to znamenalo 33. místo.

Supersport World Championship 2012 - konečné pořadí šampionátu

01- Kenan Sofuoglu – Kawasaki Lorenzini – Kawasaki ZX-6R – 231 bodů
02- Jules Cluzel – PTR Honda – Honda CBR 600RR – 210
03- Sam Lowes – Bogdanka PTR Honda – Honda CBR 600RR – 172
04- Fabien Foret – Kawasaki Intermoto Step – Kawasaki ZX-6R – 171
05- Broc Parkes – Ten Kate Racing Products – Honda CBR 600RR – 135
06- Sheridan Morais – Kawasaki Lorenzini – Kawasaki ZX-6R – 96
07- Alex Baldolini – Power Team by Suriano – Triumph Daytona 675 – 96
08- Ronan Quarmby – PTR Honda – Honda CBR 600RR – 84
09- Vittorio Iannuzzo – Power Team by Suriano – Triumph Daytona 675 – 60
10- Andrea Antonelli – Bike Service Racing Team – Yamaha YZF R6 – 60
11- Vladimir Leonov – Yakhnich Motorsport – Yamaha YZF R6 – 52
12- Roberto Tamburini – Team Lorini – Honda CBR 600RR – 50
13- Gabor Talmacsi – ProRace – Honda CBR 600RR – 44
14- Jed Metcher – RivaMoto Junior Team – Yamaha YZF R6 – 40
15- Massimo Roccoli – Team PATA by Martini – Yamaha YZF R6 – 30
16- Mathew Scholtz – Bogdanka PTR Honda – Honda CBR 600RR – 28
17- Lorenzo Lanzi – ProRace – Honda CBR 600RR – 25
18- Dan Linfoot – MSD R-N Racing Team India – Kawasaki ZX-6R – 25
19- Romain Lanusse – Kawasaki Intermoto Step – Kawasaki ZX-6R – 25
20- Imre Toth – Racing Team Toth – Honda CBR 600RR – 19
21- Stefano Cruciani – Puccetti Racing – Kawasaki ZX-6R – 19
22- Balazs Nemeth – Racing Team Toth – Honda CBR 600RR – 17
23- Luca Marconi – VFT Racing – Yamaha YZF R6 – 16
24- Raffaele De Rosa – Team Lorini – Honda CBR 600RR – 15
25- Joshua Day – Team Go Eleven – Kawasaki ZX-6R – 14
26- Florian Marino – MSD R-N Racing Team India – Kawasaki ZX-6R – 14
27- Glen Richards – Smiths Gloucester – Triumph Daytona 675 – 11
28- Valentin Debise – SMS Racing – Honda CBR 600RR – 10
29- David Linortner – GERIN-SKM Racing Team – Yamaha YZF R6 – 8
30- Twan Van Poppel – TRG Motorsport – Yamaha YZF R6 – 8
31- Billy McConnell – Smiths Gloucester – Triumph Daytona 675 – 7
32- Stuart Voskamp – Konvi Racing Team – Suzuki GSX-R 600 – 6
33- Lukáš Pešek – ProRace – Honda CBR 600RR – 6
34- Thomas Caiani – Kuja Racing – Honda CBR 600RR – 4
35- PJ Jacobsen – Bogdanka PTR Honda – Honda CBR 600RR – 3
36- Fabio Menghi – VFT Racing – Yamaha YZF R6 – 3
37- Dino Lombardi – Team PATA by Martini – Yamaha YZF R6 – 2
38- Kieran Clarke – Bogdanka PTR Honda – Honda CBR 600RR – 2
39- Luke Mossey – Smiths Gloucester – Triumph Daytona 675 – 1
40- Martin Jessopp – Riders PTR Honda – Honda CBR 600RR – 1

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Libor Bedřich - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist