WSBK Monza - 1. kvalifikace

Na italském okruhu Monza začaly dnes kvalifikační tréninky na čtvrtý závod Mistrovství Světa Superbike společně se všemi dalšími třídami jenž v evropské části doplňují tento šampionát.

World Superbike
Na okruhu Monza v Itálii začaly dnes kvalifikace pro další kolo závodů WSBK. Nejlépe z dnešních prvních kvalifikací vyšel ve třídě Superbike mladý britský jezdec James Toseland, který na loňském továrním modelu Ducati 998 F02 dokázal zajet jedno kolo za 1:47,713 minuty a o pouhých 0,010 sekundy tak odsunout na druhou pozici domácího nestora Pierfrancesca Chiliho (Ducati 998RS). Na třetí pozici dnes skončil vedoucí muž celkové klasifikace této třídy Neil Hodgson z Británie (+0,185), který sedlá nejnovější model italské továrny Ducati s označením 999F03. První řadu by po dnešní části kvalifikace doplnil francouzský jezdec Régis Laconi, jenž si dnes připsal i vítězství v úvodním volném tréninku.
Do prozatímní druhé řady by se po dnešní kvalifikaci postavili se strojem Ducati 999F03 Ruben Xaus, se Suzuki GSX-R1000 Gregorio Lavilla, s Ducati 998F02 Chris Walker a s privátní Ducati 998RS Marco Borciani. Třetí řada by byla vytvořená z Lucio Pederciniho, Paolo Blory, Steve Martina a Vittorio Iannuzza jenž s divokou kartou startuje na stroji Suzuki GSX-R1000R (jak jinak).
Celkem do kvalifikace zasáhlo 25 jezdců z nichž se prozatím kvalifikovalo 24. Tím jediným, který se zatím nedokázal dostat do nedělního závodu je náš Jirka Mrkývka (1:56,691 - potřeba je 1:55,253), kterého však provázejí neustálé problémy s novým motocyklem Ducati 998RS. Mrkva například ani nenastoupil do ranního volného tréninku. Věřme, že zítra bude vše alespoň trochu v pořádku tak aby se Jirka mohl kvalifikovat pro nedělní závody.
World Supersport
V letos hodně sledované třídě Supersport si pro prozatímní Pole Position dojel uzdravený Karl Muggeridge (1:52,432), jenž v uplynulých měsících trpěl záhadným virem. Své dnešní první místo podpořil Muggeridge také překonáním kvalifikačního rekordu okruhu o neuvěřitelných 1,6 sekundy. Slávu pro tým Ten Kate Honda prozatím vybojoval i přes svůj ranní pád vedoucí jezdec šampionátu Chris Vermeulen (+0,950). Třetí byl dnes holandský jezdec Jürgen vd Goorbergh a čtvrtý Iain MacPherson jenž tak potvrdil skvělým výkonem dobrou práci svého psychologa, kterého od závodů v Sugo navštěvuje.
Druhou řadu prozatím drží zlepšující se stroj Kawasaki ZX-6RR v rukou loňského Mistra Světa Fabiena Foreta před domácím Gianlicou Nannellim, Simone Sannou a Wernerem Daemenem jenž však v závěru kvalifikace ošklivě havaroval. Jeho pád se naštěstí dle zpráv z Monzy obešel bez vážnějších zranění belgický jezdec by měl zítra pokračovat ve svém snažení.
Třetí řadu by po dnešním dnu vytvořili Sebastien Charpentier, Christian Kellner, Pere Riba a Katsuaki Fujiwara.
European Superstock
Pouze domácí - italští jezdci prozatím okupují první řadu litrových evropských "štoků", když jako první skončil Ilario Dionisi před Michel Fabriziem (oba Suzuki GSX-R1000), Gianluca Vizziellem (Yamaha YZF R1) a čtvrtým Lorenzo Lanzim (Ducati 999S).
Náš Matěj Smrž skončil dnes na 23. místě a Tomáš Mikšovský ještě o dalších devět míst dále.
World Superside
Dle nedávno schválených nových kvalifikačních pravidel nastoupili jezdci světových sidecarů již dnes ke dvěma kvalifikacím z nichž vyšel vítězně britský pár Webster-Woodhead před krajany Abbottem s Biggsem a dvojicí Steinhausen-Hopkinson. Čtvrté místo patřilo rakouské posádce Klaffenböck-Parzer. Kvalifikace všech tříd, dále superbikové Superpole a závod třídy Superside jsou naplánované na zítřejší den.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist