Hanika absolvuje společně s kolegy týmu YART legendární závod Daytona 200

Úřadující mistři světa FIM EWC, tovární jezdci stáje Yamalube YART Yamaha EWC Niccolo Canepa, Karel Hanika a Marvin Fritz, absolvují od 7. do 9. března 82. ročník legendárního závodu Daytona 200, který se jede na Floridě.

Závod Daytona 200 založili v roce 1937. Původně se jel na písku Daytona Beach, než se v roce 1961 přesunul na Daytona International Speedway a s modely motocyklů, které vycházely z tehdejších strojů Grand Prix. V roce 1985 už obavy organizátorů v rámci bezpečnosti kvůli vyšším maximálním rychlostem motocyklů GP vedly k tomu, že se účast omezila pouze na stroje třídy superbike. V roce 2009 došlo k přechodu na stroje třídy supersport a od roku 2022 je Daytona 200 nebodovaným podnikem série MotoAmerica v třídě Supersport.

Daytona 200 je závodem v němž je Yamaha klíčovým hráčem, když na Floridě získala celkem sedmadvacet vítězství, což je více než kterýkoli jiný výrobce, a to včetně třinácti vítězství v řadě v letech 1972 až 1984. V sedle tří ladiček jeli takoví jezdci jako Jarno Saarinen, Giacomo Agostini, Johnny Cecotto, Steve Baker, Kenny Roberts a Eddie Lawson. Brandon Pasch je jezdcem, který pro Yamahu získal zatím poslední vítězství v roce 2021.

Jezdci týmu YART Yamaha, Niccolo Canepa, Karel Hanika, Marvin Fritz, tentokrát nebudou tvořit tým, ale budou závodit samostatně, každý sám za sebe v sedle motocyklu R6 týmu YART – Prokasro. Český závodník Karel Hanika a Němec Marvin Fritz už jeli koncem roku 2023 závod ASRA na Daytona International Speedway, pro Canepu to ale bude premiéra.

Karel Hanika před závodem v Americe uvedl: „Daytona 200 byla na mém seznamu přání řadu let a účastnit se tohoto velkolepého závodu s rodinou YART Yamaha je přímo neuvěřitelné. V listopadu jsem tu přijel společně s Marvinem na závod ASRA a mohli jsme si na tomto fantastickém okruhu zajet několik kol. Nejsme samozřejmě zvyklí závodit s R6, ani na tuto jedinečnou trať (5,64km), takže jsme se museli rychle přizpůsobit a najít správné kombinace pneumatik Bridgestone. Nebudeme sice jezdit jako týmoví kolegové, ale můžeme sdílet všechna data a snažit se navzájem si pomoci s co nejlepším nastavením. Letos je k dispozici neuvěřitelně silná sestava jezdců a my nemáme žádné reálné reference o tom, jak se nám bude dařit. Dáme do toho všechno.“

Šéf týmu YART-Prokasro, Mandy Kainz, k chystanému podniku poznamenal: „Po tak neuvěřitelné sezoně, kdy jsme získali titul mistrů světa ve vytrvalostních závodech, jsme si řekli, že sem s našimi jezdci přijedeme, abychom jim dali ochutnat něco jiného, něco jako odměnu za zisk titulu. Museli jsme se rychle přizpůsobit stroji R6 a pneumatikám Bridgestone, protože je to úplně jiná výzva, než na jakou jsme zvyklí, ale jsme přesvědčeni, že máme dobrý technický komplet. Bude velmi zvláštní, že kluci pojedou proti sobě, ale i když nejedou jako tým, ujistíme se, že budeme spolupracovat, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku, a já se těším, až uvidím, co kluci dokážou proti sestavě tolika slavných jmen.“

Závod Daytona 200 začíná ve čtvrtek 7. března tréninkem s termínem 10:45 hodin (16.45 SEČ). Ve 14:50 hodin (20.50 SEČ) jsou na programu první kvalifikační jízdy. Druhé kvalifikace mají termín v pátek 8.března v 10:10 hodin (16.10 SEČ) a start závodu na 57 kol je naplánován na sobotu 9.března ve 13:10 hodin (19.10 SEČ).
 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist