Tomáš Foukal o letošní sezóně

Ing. Tomáš Foukal společně s Jiřím Pertlíčkem nastoupí do šampionátu Mistrovství světa Sidecare.

Tvrdou zimní přípravu podstoupil jediný český zástupce silničního, dvoustopého motocyklového sportu Tomáš Foukal, který se připravuje na další sezónu za řidítky sidecarového stroje Yamaha. Po sezónách v německém IDM a evropském šampionátu vstoupí letos nestárnoucí „Fuki“ se svým spolujezdcem, bývalým motocyklovým závodníkem Jiřím Pertlíčkem, do nejvyšších sfér – do Mistrovství Světa.
"Nám vlastně nic jiného ani nezbylo," říká Tomáš Foukal na vstup mezi světovou elitu. "Vloni jsme jezdili Mistrovství Evropy a chtěli jsme ho jezdit i letos. Jenže znovu oživili Mistrovství Světa, a protože všichni se hlásí do světa, tak Evropu zrušili. My tedy pojedeme svět také. Vedle tohoto šampionátu bychom chtěli jet i volný závod na Sachsenringu, který je tam pořádán u příležitosti závodu MotoGP. Bude tam hodně diváků, okruh se nám taky líbí a hlavně se nám na něm daří."
Tým Fuki Racing Sidecare Team se v tomto odvětví motocyklového sportu pohybuje již několik roků. Za tuto dobu se neustále zdokonaluje nejen po jezdecké stránce, ale i po té materiálové. Každoroční zimní příprava sidecaru pochopitelně proběhla i v letošní okurkové sezóně.
"V zimě jsme udělali spoustu věcí," pokračuje Tomáš Foukal. "Máme novou kapotáž, která byla zlepšená v závislosti na aerodynamiku. Máme nový titanový výfuk Akrapović, nový náfukový systém Air-boxu a spoustu dalších věcí. Určitě pozitivum je, že se nám podařilo udělat takový přípravek, který nám umožňuje tady v Česku dát stroj na brzdu a odbrzdit ho. Posunulo se tak vše dál a otevřeli se nám další možnosti."
Ing. Tomáš Foukal a Jiří Pertlíček tedy absolvují kompletní seriál World Sidecare, který zahajuje v květnu na okruhu Brands Hatch v britském hrabství Kent. Světového šampionátu se zúčastní kompletní jezdecká špička a tak lze jen těžko odhadovat, jak se bude naší posádce dařit.
"O cílech do této sezóny lze jen obtížně hovořit," uvědomuje si Foukal. "Svěťák pojedou všichni ze špičky. Je přihlášeno třicet posádek. Jednoznačně nejlepší bude asi Webster. Ten si to podle mne nenechá ujít. My si cíle nedáváme, chceme jezdit a chceme dobře jezdit. Jak to dopadne uvidíme."
Zrušení Mistrovství Evropy přineslo i jednu nemilou věc pro české fanoušky. Pokud totiž budeme chtít vidět posádku Foukal-Pertlíček přímo v závodě, budeme muset cestovat za hranice naší republiky. Se zrušením evropského mistrovství totiž odpadl i závod těchto „dvoukolových vozítek“ v Mostě a jednání o pořádání IDM na našem území opět nedopadla dobře (pojede se místo u nás na maďarském okruhu Pannonia-Ring). Každopádně alespoň na dálku budeme naší posádce držet palce!

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist