Testuje se na Jerezu

Na španělském "božském" okruhu Jerez de la Frontera začali testovat nejen týmy Aprilie. Dnes zde jezdily motocykly všech tří tříd Moto Grand Prix.

Na okruhu Jerez de la Frontera se rozezněl zpěv motocyklových motorů, když zde začaly plánované testy Aprilie doplněné o několik dalších týmů. Nejsledovanější byla pochopitelně dvojice jezdců třídy MotoGP tedy Colin Edwards a Noriyuku Haga. Pro tým MotoGP to bylo již třetí setkání s tímto andalusijským okruhem během předsezónního testování. Během dnešního dne pracoval Colin Edwards především na motoru a na nastavení podvozku. Další oblastí, na kterou se tým chce nyní zaměřit je zlepšení aerodynamických částí motocyklu Aprilia RS3 Cube. Zatímco Edwards absolvoval s týmem všechny tři zdejší testy, Haga je v Jerezu teprve podruhé, když jeden test vynechal kvůli vlastní svatbě.
Na okruhu Jerez dále testovali jezdci Aprilie třídy 250 ccm. Z těchto jezdců budil pochopitelně největší pozornost bývalí Mistr Světa třídy 125 ccm Manuel Poggiali, který se poprvé seznámil s motocyklem tohoto obsahu. Dnes ovšem nejezdil Poggi na novém stroji, který ještě stále není k dispozici (snad koncem měsíce), ale na loňském motocyklu Mistra Světa této třídy Marco Melandriho. Další kdo měl být dnes přítomen testování byl francouzský pilot Cecchinellova týmu Randy de Puniet, který však stále nemá k dispozici žádný motocykl. Testů se zúčastnil také mladý waleský jezdec Chaz Davies jenž tak využil španělských zákonů a svezl se na silnějším stroji než má prozatím věkově povolené doma v Británii. "Prozatím mám za cíl hodně se učit. Motocykl 250 ccm je stále pro mě problém, ale jsem jim vzrušen", říkal Davies po dnešním dni. Dnešní den využili k testování také jezdci nového týmu v této třídě, tedy týmu Motoracing Abruzzo Johan Stigefelt a Anthony West.
V největší počtu byly na okruhu Jerez dnes zastoupení jezdci nejslabší tříd 125 ccm. Představili se zde domácí borci domácího týmu Emilio Alzamora a Jorge Lorenzo s motocykly Derbi stejně jako Stefano Bianco s tovární Gilerou. Pro Alzamoru to bylo první vážné seznámení s motocyklem Derbi a to i přestože již v loňském roce nastoupil ke krátkému, úvodnímu testu na okruhu v Almerii. "Toto je pro mne první intenzivní zkouška. Dnes jsem se snažil navyknout na nový motocykl a nyní již budu pouze pracovat na nastavení stroje", říkal po prvním dnu testování Emilio Alzamora.
Z dalších jiných týmů než jsou týmy Aprilie se na okruhu představila domácí hvězda Daniel Pedrosa, který vodil známý motocykl v modrých barvách. "Ještě jedeme s loňským materiálem, protože nový stále není připravený", postěžoval si Pedrosa. Jediným jezdcem, který dnes použil nový stroj třídy 125 ccm z továrny Aprilia byl Lucio Cecchinello jenž právě tento stroj testoval tak aby se mohl vydat do rukou dalších týmů. Společně s Cecchinellem jezdil i jeho týmový kolega Casey Stoner z Austrálie, který však vodil loňský model. Dalšími jezdci s Apriliemi byli Italové Stefano Perugini a Max Sabbatani z týmu Abruzzo.
Zajímavým jezdcem dnešního dne byl mladý Francouz Mika di Miglio, který dnes oslavil patnácté narozeniny jenž mu umožní start v letošním šampionátu. Di Miglio je dost neznámí jezdec, o kterém se toho moc neví, ale na konci loňské sezóny překvapil především svým pódiovým umístněním v předposledním závodě španělského mistrovství třídy 125 ccm.
Testy na okruhu Jerez de la Frontera pokračují zítra.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist