Štěpán Zuda zajel na Sachsenringu skvěle

Na předposledním dějství šampionátu ADAC na Sachsenringu byl opět přítomen tým FILLA 55 racing academy s jezdcem Štěpánem Zudou. Štěpán již v minulém roce dokázal držet tempo se svými soupeři a trať mu perfektně sedla. V tomto roce však ADAC trať z bezpečnostních důvodů lehce pozměnilo a tak bylo potřeba si najet ideální stopu znovu.

Štěpa již od prvních kol jezdil v TOP 5 a v závěru stáhl náskok prvního Ondřeje Vostatka o 0,31sec na svou třetí pozici. To bylo pro nás velké překvapení, jelikož své hlavní soupeře nechal za sebou o více jak 0,5sec! Do druhé kvalifikace jsme na žádost Štěpána změnili převod, což se ukázalo jako dobré. Po pár kolech se ujal vedení této kvalifikace, kdy si přední příčku občas prohodili s Vostatkem. V posledních minutách Štěpán zrychloval v každém kole, až si vyjel náskok na Vostatka přes 0,2 sekundy a na ostatní soupeře až jednu sekundu. Celý tým byl po kvalifikaci velmi spokojený, jelikož je vidět velký progres po neplánované pauze přes prázdniny.

V prvním závodě na Štěpu dolehla možná tréma z pole possition, i když to nedal na sobě znát. Po zhasnutí světel se ihned propadl na šesté místo. Okamžitě se však zařadil za soupeře a začal připravovat předjetí. Již v osmém kole se propracoval před vedoucího Vostatka a další dvě kola svedli několik výměn spolu s třetím Finem Koskinenen. V desátém kole se ujal vedení Koskinen a Štěpa byl odsunut na pozici třetí. Vostatek při ataku na Koskinena havaroval, z toho vytěžil Štěpán a pokračoval neohrožen na prvním místě, nasledovaným Czybou a Koskinenem. Závod však byl kvůli havárii Vostatka zastaven červenou vlajkou a díky tomu se stanovilo pořadí jezdců z předešlého kola – 1. Koskinen, 2. Vostatek a 3. Zuda.

Druhý závod pokračoval v obdobném duchu. Štěpa opět špatně odstartoval a při jízdě po zadním kole se propadl na místo deváté. Hned v první zatáčce však havaroval Koskinen, Búlik a Štěpán se začal dotahovat na první skupinu pěti jezdců vedoucí Vostatkem s náskokem minimálně jedné sekundy. V pátém kole byl na pozici páté po předjetí Schäfera a během dalších dvou kol se dotáhl na první čtyři jezdce. Několikrát zkoušel útok na Siebdartha, ale jelikož i on útočil na před ním jedoucího Budeho byl útok bez výsledku. V posledním kole se propadl Vostatek a pořadí se promíchalo. I když Štěpa jel i v tomto závodě cca o 0,2 sekundy rychleji než soupeři před ním dojel na místě pátém. Po penalizaci Vostatka byl vyhlášen jako čtvrtý.

„Mrzí mně ty pokažené starty, ale jsem rád, že jsem dokázal jet rychle. Plán byl dobře odstartovat a jet si své tempo, které bylo rychlejší než u ostatních a vyhrát závod. Díky pokaženému startu jsem si ale super zazávodil a tím byl závod i pro mně zajímavý a nasbíral jsem další zkušenosti,“ uvedl ještě plný pocitů Štěpán. Rodiče a tým jsou po tomto závodě velmi spokojeni, jelikož progres a vyrovnání sil s ostatními, většinou staršími a zkušenějšími soupeři, je pro nás v tento moment více než vítězství. Dne 03.října 2015 se koná poslední závod v německém Orcheslebenu, kde tým doufám v další dobré výsledky a pěkné zakončení sezóny.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist