Startuje Smrž Academy

Smrž Academy je společný projekt Smrž Moto, Automotoklubu České Budějovice, ÚAMK a Autoklubu České republiky, která startuje v úterý 23.4.2013 v Českých Budějovicích.

"Silniční motocyklový sport byl vždy víceméně individuální záležitostí, a to jak v systému přípravy jezdců tak i techniky. Přesto se v posledních letech zvláště v motocyklově vyspělých zemích začíná prosazovat systémový organizovaný výběr talentové mládeže. Jedná se o dětské závodní akademie, kde pod dohledem zkušených odborníků, bývalých nebo současných závodníků probíhá cílený výběr a výchova nových adeptů silničního motocyklového sportu. Domnívám se po mnohaletých zkušenostech a hlavně, již nezatížen "vítěznými ambicemi", že tato metoda je správná, chceme-li minimalizovat neobjektivní vlivy při posuzování míry talentu začínajících závodníků. Odbouráním zásadních rozdílů ve využívané technice a soustředěním se na posuzování skutečných vloh začínajícího závodníka můžeme dosáhnout v samotném začátku výběru opravdových talentů daného sportu a zamezit zásadním vlivům, které by falešně vypovídaly o schopnostech toho či onoho budoucího silničního závodníka.

Další výjimečností tohoto systému jsou výhody jisté "klubovosti" (obdoby bývalých středisek vrcholového sportu). V současné době se v podstatě příprava takového "juniora" skládá z přípravy techniky, kterou téměř vždy zabezpečuje otec dítek a samotných závodů, kterých ne vždy bývá dostatek a rovněž psychická zátěž dítěte, které se závodů zúčastňuje bez předchozí přípravy je značná.

             

Opět z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že v případě vytvoření zmiňované miniorganizace - klubu se dostává silniční sport v systému přípravy na úroveň preferovanějších sportů jako je fotbal nebo hokej. Fungují organizované tréninky, kde se v prostředí daleko klidnějším než jsou závody dá věnovat technice jízdy jednotlivců, ale rovněž simulovat situace, které za současných podmínek musí začínající závodníci řešit již v tak napjatém závodním prostředí.",
řekl o celém projektu Martin Smrž.

Smrž Academy je již v tuto chvíli schopna zabezpečit:

• závodní trať v areálu autocvičiště České Budějovice, která je jistě naprosto dostačující pro začínající adepty v kategorii minibiků¨
• 4 ks motocyklů Polini 910 Carena S Air 4,2 HP Wheels 6,5"
• odpovídající odbornou přípravu techniky.
• jedním z nejdůležitějších bodů projektu je dohoda s bratry Matějem a Jakubem Smržovými jako patrony odborného dohledu nad přípravou jezdců.
Nábor proběhne v areálu Automotoklubu České Budějovice dne 23.4.2013 od 15.00 hod.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist