O české účasti v AMA SBK

Krátké nahlédnutí na poslední závod amerického šampionátu AMA U. S. Superbike z pohledu jediného zástupce naší země - Vincenta Haskovce.

V posledním podniku šampionátu AMA U. S. Superbike, který se jal na okruhu Mid-Ohio v americkém Lexingtonu /OH/ zajel v několika závodech skvěle také jediný, český účastník této profesionální série v USA - Vincent Haskovec, pražský rodák dlouho žijící v Karlových Varech.
Vincent se v profesionálním mistrovství Ameriky účastní závodů tříd Superbike, Formula Xtreme a především třídy Superstock [750 ccm]. V těchto třídách se také představil na těžkém okruhu Mid-Ohio [v neděli můžete z tohoto okruhu sledovat na TV Eurosport závody formule CART]. Jako první přišel na řadu sobotní závod nejsledovanější třídy AMA Superbike, který však pro Vincenta znamenal zklamání ještě během zahřívacího kola, když musel zastavit pro poruchu brzd na svém stroji Suzuki GSX-R1000.
"Byl jsem z tohoto odstoupení hodně zklamaný, protože jsem věděl, že jsem měl dobrý motocykl a byl jsem připravený na tuto výzvu," vzpomíná Vincent na závod první superbikový v ohijském Lexingtonu.
Ještě v ten samý den, tedy v sobotu, nastoupil Haskovec do závodu "své" třídy Superstock, které se narozdíl od evropských "fernetů" jezdí s motocykly o obsahu do 750 ccm. Vincent po zklamání z předchozího závodu superbiků byl rozhodnutý vylepšit si náladu pódiem v odpoledním závodu, který uzavíral sobotní program. Do tohoto závodu si v kvalifikaci zajistil start z první řady, ale nejen kvalifikaci zvládl výborně český jezdec. V samotném závodě dokázal Vincent zajet dokonce jedno kolo rychleji než byl čas vítěze kvalifikace, když kvalifikační čas Steve Rappa byl 1:29,782 a Vincentův v závodě 1:29,532. Po přerušeném a opětovně restartovaném závodě (dvakrát!) si v ostrém souboji zajistil Haskovec třetím místem ono požadované pódium, které mu navíc přineslo i postup v celkové klasifikaci šampionátu této třídy, kde je nyní na druhém místě.
"Výsledkem jsem velmi potěšený," říkal Haskovec. "Posunul mě na druhé místo celkové klasifikace a tak se nyní již nemohu dočkat dalšího kola šampionátu, které se jede ve Viginii."
V nedělním programu absolvoval Haskovec se svým týmem Hooters Suzuki opět dva závody, když nejprve absolvoval druhý závod třídy AMA Superbike a o několik minut déle naopak s produkčním strojem závod třídy Formula Xtreme [obdoba našich Superstocků - Haskovec zde však svou účast bere pouze doplňkově a účastní se této třídy se svým strojem třídy Superstock 750 ccm]. Oba tyto závody dokončil Vincent Haskovec na skvělém devátém místě, když hodnotný je zejména výsledek ze závodu nejprestižnější, americké třídy Superbike, kde se Vincent tímto výsledkem posunul také na devátou pozici celkového hodnocení šampionátu, ve kterém letos vládnou jezdci továrního týmu Yoshimura Suzuki - Mathew Mladin a Aaron Yates.
Držme tedy jedinému zástupci naší země v americkém, profesionálním šampionátu palce a doufejme, že ve zbývajících závodech dokáže získat titul třídy Superstock.
V šampionátu AMA U. S. Superbike zbývají do konce sezóny pouze dva závody. Ten první se jede na okruhu Virginia International Raceway ve Virginii (29. - 31. srpna) a ten druhý na okruhu Barber Motorsports Park v Alabamě (19. - 21. září).

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist