Několik zajímavostí z Phillip Islandu

Několi zajímavých aktualit z paddocku okruhu Phillip Island v Austrálii, kde se o posledním víkendu jel patnáctý závod letošního Grand Prix.

Vsudybyl klokan se pohyboval po paddocku a dozvedel se, ze:
# Jeste nikdy nenasbiral druhy v celkovem poradi jakekoliv kubatury tolik bodu, jako zatim letos Sete Gibernau.
# Valentino Rossi uz vyhral na Phillip Island celkem popate, v letech 1998 a 1999 s Aprilii 250, v roce 2001 na Honde NSR 500, vloni a letos potom s Hondou ve tride MotoGP.
# Teprve osm finskych pilotu stalo dopousud na stupnich vitezu pri motocyklove GP. Pred Mikou Kalliem to byli jeste Matti Kinnunen, Ante Kouvuniemi, Teuvo Länsivuori, nezapomenutelny Jarno Saarinen, Tapio Virtanen a Johnny Wickström.
# Prumerny bodovy zisk Valentina Rossiho na 1 zavod nejsilnejsi kubatury pri jeho 63 startech je 19,63 bodu, nasleduje Doohan s 17,51 a Rainey 17,39 body.
# Behem treninku spadli na australskem ostrove nasledujici piloti: Pedrosa, Pellino, Sabbatani, Barros, Haga, Aoki, Bianco, Danese, Simoncelli (2x), Melandri, Nakano (2x), Baldolini, Harms (2x), Elias, Underwood, Davies, Simmonds, Bayllis a Taplin.
# Casey Stoner skoncil letos celkem 3x druhy a to v na Sachsenringu, v Riu a v Motegi a jeho celkova ztrata na viteze pri techto trech druhych mistech nepresahla 0,7 sec. !
# Jeremy McWilliams startoval na Phillip Islandu uz trikrate z Pole Position a to vzdy v jine kubature a s jinym motocyklem. Bylo to v roce 1999 s Aprilii 250, o rok pozdeji ve tride 500 ccm s Aprilii - V2 a vloni v kubature MotoGP s Protonem - V3 !
# Valentino Rossi zvysil svuj naskok v " BMW Best Qualifier Award " na 3,6 sec. pred Maxem Biaggim.
# Vzhledem k terminove kolisi s F1 v Kanade se motocyklova GP v Mugellu pojede 6. cervna.
# Jezdec ceskeho tymu Elit Grand Prix, Svycar Thomas Lüthi obdrzi v pristim roce uplnou tovarni podporu Hondy a pojede jako jediny (toto privilegium mel pouze letos Dan Pedrosa) Hondu - RS - W.
# Masao Azuma nejenze skoncil jako druhy v cili za svym stajovym kolegou Ballerinim, ale pred zavodem samotnym mu doporucil vymenit Andreou vybranou Bridgestonku za jinou, coz se ukazalo jako zlaty tip. Japonec sice ohlasil konec kariery, ale nechal se slyset, ze to mozna nebylo jeho posledni podium vitezu... Tezke casy Aprilie v "malorazkach"
Aprilia to v nejslabsi tride nema opravdu jednoduche. Proti opravdu tovarnim tymum jako je Derbi ci KTM ztraci pomalu dech, nebot:
* v Noale se nevyviji zadne prototypy teto kubatury
* neexistuje oficielni tovarni tym, ale musi byt soucasne zasobovano celkem 16 pilotu GP
* zakaznicke tymy maji pri volbach jezdcu absolutne volnou ruku
* financni podminky, co se tyka platu jezdcu jsou velmi ohranicene
Takovou sumu, jako si dovolila nyni nabidnout KTM Stonerovi (tedy 300 000 Euro) je v moznostech Aprilie pouze sen, nebot napriklad vitez z Assenu Steve Jenkner jezdi letos za 40 000 a tym si nemuze dovolit koupit za 1 500 Euro nahradni dil Dell´Orto, ktery zabranuje zadreni pistu. Japonsky natlak na Jeremyho Burgesse a jeste neco o Rossim
Jiste vsichni vime, ze velky podil na uspesich Valentina Rossiho v nejsilnejsi kubature ma australsky sefmechanik, Jeremy Burgess. Muz, ktery predtim pecoval i o Doohana, je u Hondy uz celych 21 let. Neni tedy divu, ze Honda zkousela pomoci Burgesse podrzet Rossiho. Minuly ctvrtek nabidla 50 -ti letemu Australanovi smlouvu a chtela ho jejim podpisem donutit, aby Rossi zmenil sve mysleni. Jeremy vsak odmitl se slovy: "Nikdo z lidi v HRC mi neni schopen rici, kdo vlastne za Hondu pristi rok pojede a ja to mam podepsat...!" A jake ze jsou hlavni rozdily mezi Rossim a jeho souperi (videno ocima Burgesse): "Perfektni je jeho technicka analyza motocyklu. Pokud pojede 10 jednotlivych kol s ruznym nastavenim jednotlivych casti motocyklu, tak po jejim absolvovani rekne zcela jasne: Nastaveni predni vidlice bylo nejlepsi v 7. kole, zadni pneumatika v 9. kole a podvozek v kole patem. Tak precizni je Valentino. Navic on chce vzdy vyhravat, at uz na motocyklu ci v kartach."

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist