MEZ MČR 125 - Hungaroring

Václav Bittman vítězí v restartovaném závodě třídy GP 125 ccm. Vynikající závod předvedl také Michal Březina.

Ve zcela jednoznačnou záležitost proměnil mladý činěvský závodník Václav Bittman úvodní závod Mezinárodní mistrovství České republiky, který se s podtitulem Alpe Adria Cup konal na maďarském okruhu Hungaroring. Bittman vyhrál na Hungaroringu vše co se vyhrát dalo, zvítězil v kvalifikaci, zvítězil v závodě AA Cupu, připsal si nejvíce bodů do našeho mistrovství a v samotném závodě mu také patřilo časem 2:00,879 nejrychlejší kolo.
Jako druhý se v závodě umístil italský jezdec Gabriele Gnani, který nejprve chyboval a posléze dotahoval svou ztrátu na skupinu bojující o druhé místo. Gnani v cíli byl o tři sekundy před třetím Bostjanem Pintarem ze Slovinska, ovšem o 25,648 sekundy za vítězným Bittmanem. Gnani po pádu dojel s velice bolestivě naraženou levou rukou. Své zranění si musel nechat nejprve ošetřit, kvůli čemuž málem nestihl ani stupně vítězů.
Třetí byl tedy Pintar, který jen těsně porazil našeho Mnichala Březinu na motocyklu FGR. Michal odvedl v závodě vynikající práci, jeho srdnatý boj se silnějšími motocykly gradoval v posledních kolech, kdy stejně jako zbylí jezdci skupiny bojující o druhé místo často dokázal přítomné diváky zdvihnout ze sedadel. O to větší škoda, že se mu nepodařilo vybojovat pódium i pro hodnocení AA Cupu. Jeho letošní chvíle ovšem jistě teprve přijdou na domácích okruzích. Útěchou za konečné čtvrté místo zcela jistě byl alespoň stříbrný věnec v hodnocení našeho národního šampionátu.
Se sedmisekundovou ztrátou na Březinu dokončil závod na pátém místě italský jezdec Fillippo Giorgini. Na šestém místě přivedl do cíle svou Hondu vyladěnou také pomocí šikovných rukou Václava Bittmana Středočech Michal Vecko, který se tak po závodě radoval z pódiového umístění v hodnocení MEZ MČR, kdy mu patřilo třetí místo právě za svým "ladičem" Bittmanem a druhým Březinou. O sedmé místo celkového pořadí sváděli souboj dva naši jezdci se svěřencem legendárního Bohumila Staši - Thomasem Mayerem. Jako sedmý tedy projel cílem nováček seriálu Patrik Vostárek, kterého ze třídy sedmdesátek do sedla "dospělé" motorky posadil pan Hanusch. Osmý dokončil závod právě Mayer a jako devátý mladý Karel Abraham, který startoval s bolestivě naraženou levou rukou, což byl následek jeho předchozího pádu v kvalifikaci. Desítku nejrychlejších jezdců prvního závodu AA Cupu doplnil nestárnoucí Oldřich Podlipný.
Jedenáctý dokončil závod druhý svěřenec pana Hanusche - Patrik Ertl, před dvanáctým Robertem Farago z Rumunska. Návrat do kategorie 125GP oslavil třináctým místem Lukáš Rážek, který nahradil v sedle motocyklu Honda týmu Heron Racing loňskou Mistryni ČR Markétu Janákovou. Nutno však poznamenat, že Řážek vydělal na zastavení závodu ve druhém kole, kdy byly vyvěšené červené vlajky pro pád tří jezdců (Jiří Mayer byl odvezen do nemocnice, o podrobnostech jeho zranění bohužel nemám informace). Lukáš Rážek totiž na začátku prvního kola (po prvním startu) havaroval a po znovunatočení svého stroje pokračoval v závodě s obrovskou ztrátou na celé jezdecké pole. Restart a anulování jednoho kola z předchozí části tak přinesl Rážkovi nejen třinácté místo AA Cupu, ale i devátou pozici mezi jezdci startující s českou licencí.
Patnáctku nejrychlejších doplnili čtrnáctá Petra Sövegjártó a patnáctý Petr Svoboda.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist