MČR - Most

Na mosteckém autodromu se o tomto víkendu jede možná poslední závod Mistrovství Republiky silničních motocyklů.

Již tuto sobotu a neděli se koná na mosteckém autodromu jedno z rozhodujících klání našich silničářů. V tuto chvíli nejsem schopný říci, zda bude tento závod poslední či nikoliv, z Autoklubu ČR se ke mně dostaly správy, že by se mohly konat ještě jedny závody, které by se jely na maďarském okruhu Hungaroring v rámci tamního závodu Alpe Adria Cupu. Zda tomu tak bude či zda bude závod v Mostě posledním se rozhodne zřejmě v sobotu při zasedání Výkonného výboru SZM, které se koná právě na mosteckém autodromu.
V tento okamžik lze pouze konstatovat, že sdružení Rendita Realis se zřeklo svých práv na pořádání domácího šampionátu, když tyto práva během posledního týdne předalo zpět do rukou AČR. Stav, kdy se neměl konat ani závod v Mostě, zažehnal AČR tím, že se ujal sám pořádání alespoň podniku, který nás nyní čeká. Podívejme se proto ve stručnosti co lze očekávat v nedělních závodech. Nutno předem říci, že vše se bude měnit právě s ohledem na závěr mosteckého zasedání, neboť se může o mistrech rozhodnout již nyní nebo v případě dalšího závodu později.
125 ccm:
Poslední závod na maďarském Pannoniaringu přinesl potvrzení vzestupu mladé Markéty Janákové (114 bodů), která v tomto závodě zvítězila a tím pouze utvrdila svou vedoucí pozici na čele šampionátu. Před nadcházejícím závodem, který by mohl rozhodnout o vítězi šampionátu, má Markéta Janáková 13 bodů náskok na druhého v pořadí, kterým je Michal Březina (101) na českém stroji FGR.
Markéta se po dvou prvních závodech ujala vedení, pak však následovali dvě vítězství Michala a tím i jeho dočasné působení na špici MČR. Stabilními výsledky ovšem mladá jezdkyně ze Dvora Králové získala vedoucí pozici zpět na svou stranu. K plusu této pilotky patří zejména její neustálé dojíždění mezi nejlepšími, když pouze v zahajovacím závodě nestála na stupních pro nejlepší trojici.
Zajímavě se také vyvíjí souboj o třetí místo, kde se za sebe seřadilo několik jezdců s minimálním bodovým odstupem. V současné době je na třetím místě po dvou pódiových umístnění Karel Abrahám (61) a to o pouhý bod před Martinem Holoubkem (60). Po doléčení svého zranění ze závodu v Hradci Králové bude jistě chtít do souboje o první trojku promluvit také mladý Patrik Ertl (57), jenž je v současné době na pátém místě celkové klasifikace. Bez šance by nemusel být ani patnáctiletý Jan Prudík (52), který na šestém místě ztrácí na třetí místo devět bodů, ale již při prvním závodě na mosteckém autodromu ukázal svým druhým místem, že právě tento okruh bude patřit k jeho doméně.
S výsledky by mohli zamíchat také Igor Kaláb a Václav Bittman, kteří se sice vzhledem k jejich účasti v německém IDM ještě v našem mistrovství nesvezli, ale právě zisk bodů v Mostě a tím zároveň odebrání bodů ostatním jezdcům jistě zajímavě zamíchá pořadím.
250 ccm:
Vzhledem k malému počtu startujících a vzhledem k tomu, že v letošní sezóně kraluje v této třídě Radomil Rous (62,5 bodů), je možné, že ještě před startem nedělního závodu bude rozhodnuto o držiteli letošního titulu. Raduna má totiž na druhého Jaroslava Černého (41) náskok 21,5 bodu a pokud bude závod v Mostě posledním a pokud se ho účastní pouze standardní počet jezdců (tedy pod osm) pojede Rous tento závod již jako staronový Mistr ČR třídy 250 ccm.
Souboj o druhé místo slibuje zajímavou bitvu, když na doposud druhého Slováka Černého doráží šlapanický Michal Filla (38). Pro Černého hovoří především počet účastníků, protože v případě Rousova vítězství by slovenskému jezdci stačilo třetí místo k zisku stříbrné medaile. Filla však v posledních závodech podává velice pěné výkony a tak jistě bude chtít potvrdit zlepšující se formu vítězstvím, které by mu mohlo přinést druhé místo v celkovém pořadí. Jistě právě souboj o toto druhé místo celkového pořadí slibuje zajímavou podívanou.
Supersport:
Dostáváme se k čtyřtaktním třídám a tím i k bitvám o vítězství. Jednu z nejzajímavějších bitev slibuje právě třída šestistovek, kde zejména mezi prvními čtyřmi jezdci je malý bodový odstup. V současné době si vedoucí pozici této třídy získal nejen vítězstvím na A-1 Ringu, ale i druhým místem v Maďarsku Jiří Bož (80,5 bodů). Na Brože bude útočit Pavel Ouda (78), jenž se sice z vítězství neradoval, ale častým pódiovým umístněním získal svůj pouhý odstup 2,5 bodů na lídra šampionátu.
Mezi vážné favority bude patřit i německý jezdec Torsten Fritzsche (75), který obhajuje mistrovský titul. Němec ve službách Ládi Ešnera letos bodoval třikrát, když nejprve vynechal start v prvním závodě (zúčastnil se IDM na Sachsenringu) a poté si dojel pro tři vítězství.
Čtvrté místo celkového pořadí patří Jiřímu Fejtovi (74), který o vedoucí místo přišel až svým výpadkem v posledním závodě. Do hry o titul může ještě promluvit i pátý Jindřich Hudeček (61), vítěz úvodního závodu v Trenčíně.
Superstock:
Na čele této třídy je Marek Svoboda (79 bodů), jehož náskok 21 bodů na druhého Tomáše Mikšovkého (58) se zdá být rozhodující. O druhé místo však bude sveden boj právě mezi Mikšovským, dále Alfredem Lugerem (53) a Mikšovského kolegou z reprezentace Matějem Smržem (51).
Pokud letos startovali v jednom závodě Mikšovský se Smržem a pokud oba dokončili závod, vždy vyšel lépe z tohoto vnitřního souboje jihočeský jezdec. Snad právě proto lze favorizovat v souboji o druhé místo Matěje Smrže, i když by do něho mohl výrazně promluvit uzdravený Němec Luger (zranění ruky z pádu v mistrovském závodě v Mostu), který vstoupil do sezóny vítězstvím v Trenčíně, ale následné závody již vždy poznal pohled na zadní část něčího motocyklu. Vše vrcholilo pádem, zraněním a následným vynecháním závodů.
Superbike:
Souboj o titul ve třídě Superbike se zúžil na dva jezdce. Těmito jezdci je současný lídr šampionátu Pavel Veselý (96) a pravidelný účastník šampionátu WSBK Jiří Mrkývka z Brna (95). Mrkva se sérií vítězství dotáhl na pravidelně bodujícího Veselého a tak jednobodový rozdíl mezi jezdci bude zřejmě znamenat skvělou podívanou (pokud by se posledních dvou závodů zúčastnil dostatečný počet jezdců pro zisk plných bodů, byl by nyní již Mrkva na vedoucí pozici).
Dobrý souboj by se mohl odehrát také o třetí místo, kde je nyní obhájce mistrovského titulu Jiří Trčka (69,5) o 5,5 bodů před dvojkou týmu JM SBK Jiřím Drážďákem (64). Zatímco Trčka v letošním roce dosáhl nejvýše na třetí místo, Drážďák se již radoval z vítězství (Trenčín). Osobně bych však favorizoval Trčku, který právě v prvním mosteckém závodě předvedl solidní výkon, když dokázal v závodě zlikvidovat svou ztrátu na Dražďáka a posléze ho i porazit. Vše bude však záležet na přípravě materiálu.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist