Končí rok 2003

Konec roku 2003 nastane během pár hodin a to je čas na první bilanci roku, který znamenal debut pro server racing.motorkari.cz

Vážení návštěvníci stránek www.racing.motorkari.cz, je tomu bez pár dnů rok (zahájení bylo 6. ledna 2003), kdy jste mohli poprvé vstoupit v rámci mateřského serveru www.motorkari.cz na jeho sportovní podsekci zaměřenou výhradně na závody silničních motocyklů všech světových, ale i domácích šampionátů. Na konci kalendářního roku je čas na první bilancování a tak mi dovolte v den ukončení roku 2003 seznámit Vás s historií vzniku těchto stránek a s několika statistickými čísly tohoto dnes končícího roku.
V únoru roku 2001 jsem si nechal domů zavést vymoženost jménem Internet. Ihned následovalo pochopitelné a mnohdy několikahodinové brouzdání na vlnách světových serverů. Neustálé zadávání adres webu týmů a jezdců mě po nějaké chvíli přestalo bavit a tak jsem se rozhodl naučit se tvorbě jednoduchých stránek a vytvořit si pro vlastní zájmy svůj první web, který byl zaměřen pouze na odkazy se silniční tématikou, a který mi měl ulehčit mé surfování na NETU. Někteří si možná právě stránky jezdci-gp.euweb.cz ještě pamatujete. Na těchto stránkách postupem času bylo vedle stovky odkazů také první zveřejnění zprávy ze závodu Grand Prix. Jelikož jsem poznal, že ona hrstka lidí, která tyto stránky navštěvovala, má o zprávy zájem, zrekonstruoval jsem web a učinil z něj namísto “skladiště“ odkazů mé první zpravodajské stránky. Stále sice pod názvem jezdci-gp, ovšem již z důvodu prostoru u jiného poskytovatele.
Na těchto nových stránkách jsem však svou neznalostí v oblasti autorských práv porušil mnoho zákonů, k čemuž se mohu nyní již přiznat, protože vše bylo vyřešeno. Zveřejňování fotek z cizích serverů včetně překládání rozhovorů, které jsem dělal v originálním překladu, byla posléze vypuštěna z mé činnosti a tak jsem se zaměřil pouze na fotografie z vlastní tvorby či z tvorby lidí, kteří mi k uveřejnění dali své svolení. Po často složitých vysvětlováních na mnoha distancích jsem se také s koncem roku 2002 konečně dostal mezi registrované odběratele tiskových zpráv všech týmů MotoGP, ale i například oficiálních serverů jednotlivých promotérů. Následovala tedy další přestavba mého webu do podoby, kterou již znalo více lidí, založil jsem racing.wz.cz


Blížil se konec roku 2002 a po další grafické přestavbě stránek racing.wz.cz jsem byl osloven několika lidmi, abych spojil své služby s jejich tvorbou. Dlouho jsem odolával, ale nakonec jsem se nechal přesvědčit ke spolupráci se serverem motorkari.cz, tedy s dnes největším a nejnavštěvovanějším motocyklovým serverem na českém internetu. Ve spolupráci s programátory tohoto serveru a ve spolupráci s majitelem byly vytvořeny tyto stránky, které dnes navštěvujete ve stále větším a větším počtu.
Postupně jsem se dostal na počet Vás – navštěvníků tohoto serveru. Zde bych chtěl uvést alespoň základní čísla právě končícího roku 2003, jenž byl tedy i debutujícím rokem pro tyto dnes největší stránky s tématikou silničních závodů. V roce 2003 se na stránky racing.motorkari.cz podívalo 109 019 motocyklových nadšenců (stav k 31. 12 ve 12:53 hod) kteří si prohlédli každý měsíc v průměru víc jak 30 000 stránek.
Nejúspěšnějším se v tomto směru stal měsíc listopad (pochopitelné stoupající tendence), kdy na tyto stránky přišlo celkem 14 114 unikátních návštěvníků, kteří se následně podíleli na největším měsíčním číslem v jednotlivých návštěvách. Toto číslo zhlédnutí se zastavilo v listopadu na čísle 60 981 !



Závěrem tohoto krátkého hodnocení a pohledu do historie mi dovolte také jedno upozornění na věci, které by se něměly stávat (sám vím z vlastní zkušenosti, jak chutnají tahanice ohledně autorství). Se stoupajícím počtem návštěvníků těchto stránek stoupá i počet lidí, kteří si ze stránek racing.motorkari.cz “odnášejí” nějakou pozornost v podobě informací, ale i například fotografií. Pokud se jedná o soukromé archívy, které se dále nebudou poblikovat, nevidím v tom nic závažného, ba ani nic, co by mě mělo znervózňovat. Pokud se však začnou objevovat mé vlastní fotografie na cizích webech, pak mě to již začíná vadit a budu muset v následujícím roce proti tomu něco podniknout. Jak vypadá takováto krádež autorství se můžete podívat například na stránkách www.fotospyke-x.wz.cz kde jsem našel mezi fotografiemi i moje vlastní záběry z MČR na letišti v Hradci Králové, které majitel stránek (a já začínám dle jeho fotek tušit kdo to je) bez mého vědomí zcizil ze serveru racing.motorkari.cz (viz fotogalerie z MČR v Hradci).


Závěrem tohoto v pořadí 1 525. Článku, který je i zároveň posledním článkem roku 2003, mi dovolte poděkovat Vám za Vaší přízeň a za Vaše opětovné návraty na stránky racing.motorkari.cz, které pro Vás připravuji nyní již s několika spolupracovníky, ze kterých bych vyzdvihl obětavou práci pana Jiřího Mikšíka [Bosso], jemuž za ní opravdu vřele děkuji. Vedle programátorů a majitele stránek, se na aktualizaci v roce 2003 dále podíleli Risso46, Wlada39, Rejmondo, Libor Bedřich a několik dalších obětavých lidí, kterým všem za jejich spolupráci děkuji.
V posledním roce vzniklo několik stejně zaměřených webu, žádný však nepřežil několik měsíců své činnosti. Každý jistě pochopí, kolik hodin strávených u PC je potřeba věnovat takovéto práci. Pokud budou zdroje stále minimálně stejně naplněné, budeme se zde potkávat i v dalších letech. Ujišťuji Vás, že v práci započaté během léta 2001 budu pokračovat ve stále větší a větší míře i v roce 2004.
Všem svým spolupracovníkům, všem náhodným přispěvovatelům, všem programatorům z www.motorkari.cz, ale i všem návštěvníkům těchto stránek děkuji za rok 2003 a přeji vše nejlepší do roku 2004.
Váš Petr “Racing” Štola

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist