Honda vstříc suverenitě

Hochy od japonské Hondy povede Valentino Rossi do boje proti zbytku světa.

Šestnáctidílný seriál Moto Grand Prix se dostane o tomto víkendu do fáze, kdy na jeho číslici v pořadí závodů se poprvé objeví dvouciferné číslo. Ještě máme ve svých hlavách v dobré paměti bitvu v posledních dvou zatáčkách sachsenringského okruhu mezi Valentinem Rossim a Sete Gibernauem a již se můžeme těšit na další.
Jezdce japonské Hondy povede do boje proti zbytku světa zajisté právě italský jezdec, který by si vítězstvím zvýšil svůj náskok, jenž v posledních závodech začal polehounku slábnou, i když je stále dostatečný. Valentino Rossi přijíždí do Brna v dobré náladě, i když mu náš okruh v loňském roce zrovna moc úsměvu do tváře nevnesl.
"Brno není jedna z mých oblíbených tratí," říká 24 let starý jezdec. "Loňský závod se mi neuložil do paměti v dobrém. Testování, které jsem absolvoval s týmem před několika týdny bylo úspěšné a tak v závislosti na šampionát doufám v dobrý výsledek. Myslím si, že jak se sezóna přesunuje do své druhé poloviny, mohou se fanoušci těšit na opravdu velkou přehlídku. Ještě je před námi sedm závodu a pořadí je velmi těsné. Některé okruhy budou favorizovat mě, některé naopak jiné jezdce. Tento rok jsem byl šťastný i nešťastný. Někde jsem byl poražený počasím, někde pravidly a někde naopak mými vlastními chybami."
Druhý muž celkového pořadí třídy MotoGP, španělský pilot Sete Gibernau skóroval na Sachsenringu v letošní sezóně již počtvrté a snížil tak svůj odstup od vedoucího muže šampionátu na 29 bodů. Po návratu na stroj Honda získal Sete opět dobrou důvěru na motocyklu této značky a tak by jistě chtěl v Brně opět snížit svůj odstup od Rossiho.
"Test, který jsem absolvoval v Brně před Sachsenringem mi velmi pomůže," vzpomíná Gibernau. "Od začátku sezóny jsem měl dobře připravený stroj zejména na mokré dráze, suchá nám ještě tolik neseděla., ale v Brně jsem byl schopný koncentrovat se na hledání optimálního nastavení bez tlaku tréninku. Mohu říci, že jsem nyní velmi blízko k dosažení optimálního nastavení pro suchou dráhu. Při testu v Brně jsem zajel několik dobrých časů, ne pouze jedno rychlé kolo a tak vstoupím do prvního tréninku v Brně s důvěrou."
Trojici jasně vedoucích jezdců Hondy uzavírá Max Biaggi, který přijíždí do Brna jako trojnásobný vítěz na tomto okruhu v nejprestižnější třídě a jistě zde bude chtít získat své druhé vítězství v letošní sezóně.
"Nemohu se vyrovnat s mým pádem na Sachsenringu, jedinou věcí jak na to zapomenout je zvítězit," hlásá Říman do celého světa. "Je nemožné bojovat o titul tím, že budete končit za pódiem, to je důvod proč jsem tak jel na Sachsenringu. Nyní jedu do Brna na okruh, který má v mém srdci zvláštní místo. Nemohu vám přesně vysvětlit co cítím, když jedu poslední rovinkou nahoru, nebo když jedu v zatáčkách poslední sekce. Je to probuzení. Potřebujete tam dobrý motor, ale čistý jezdecký styl vám dá drahé desetiny. Je to okruh hodně široký, kde si můžete nalézt svou vlastní stopu, nemám rád okruhy jako Sachsenring, kde je dobrá pouze jedna stopa. Pokud chcete být konkurenceschopný, musíte zde být rychlí v zatáčkách. Opravdu se těším na tento závod."
Nováček třídy MotoGP Nicky Hayden dosáhl na německém okruhu Sachsenring prozatím svého nejlepšího výsledku, když dokončil závod na pátém místě. Poté si vyzkoušel opět japonský okruh Suzuka, kde se zúčastnil závodu Mistrovství Světa Endurance, který pro něj skončil po pádu z vedoucího místa již ve druhém kole. Americký jezdec z kentuckého Owensboro je nyní na desátém místě celkové klasifikace MotoGP, když se závod od závodu neustále zlepšuje.
"Doufal jsem, že na další závod Grand Prix přijedu s dobrým výsledkem ze Suzuky, ale bohužel se tak nestalo," říká Kentucky Kid. "Přesto se opravdu na Brno těším. Testoval jsem tam množství různých věcí před Sachsenringem. Nebylo to nic radikálního, ale motocykl vypadal v německé Grand Prix dobře, což potvrdil také můj výsledek. Chtěl jsem být uprostřed roku v pozici uprostřed rychlých jezdců a myslím, že jsem se tam dostal."
Kolísavé výsledky předvádí v letošní sezóně japonský jezdec Tohru Ukawa. Okruh v Brně má však rád a tak by na něm chtěl dosáhnou svého letošního prvního pódia. Ukawovi patří v celkovém hodnocení šestá příčka, když je na něj však ze zadních pozic vyvíjen obrovský tlak.
"Je to můj oblíbený okruh," říká skromně Tohru Ukawa. "Preferoval bych po Sachsenringu odpočinek, ale byla tam osmihodinovka na Suzuce. Nyní jsem šťastný, že jedu do Brna. Okruh je hezký a široký s dobrou přilnavostí. Preferuji rychlé a široké okruhy nad menšími."
Již předem si při testování vybral vhodnou pneumatiku jediný jezdec na stroji Honda RC 211V s pneumatikami Bridgestone, tedy Japonec Makoto Tamada.
"Doufám, že dny, které jsem zde trávil testováním pneumatik mi přinesou jistou výhodu," říkal Tamada. "Těším se do Brna. "Zdejšího testování se zúčastnil také Shinichi Itoh a oba jsme souhlasili se dvěma pneumatikami, jenž jsme si vybrali z více jak čtyřiceti v domnění, že budou pro tento okruh nejvhodnější."
Další z nováčků v týmu Hondy, japonský mladík Ryuichi Kiyonari cítí, že zdejší testování mu dá výhodu, která mu doposavad chyběla na ostatních okruzích. Kiyonariho touha v Brně je získat své první umístnění mezi desítkou nejlepších.
"Opravdu se do Brna těším, bude to první evropský okruh, který znám ještě předtím, než tam nastoupím do závodu," vysvětluje Kiyonari. "Test, který jsem tam absolvoval ještě před Sachsenringem byl pro mě hodně dobrý. Zajel jsem mnoho, mnoho kol během tohoto testu a můj okruhový čas se zlepšil vždy, když jsem vyjel. Mám ten okruh hodně rád."

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist