GP Qataru - 125 ccm

Jorge Lorenzo vítězí až po prozkoumání cílové fotografie v nejmenším rozdílu, který lze dosáhnout - druhý Dovizioso má ztrátu 0,000 sek!

V Losail panují doslova šílené klimatizační podmínky. Teplota vzduchu před závodem je hlášená 37°C, asfalt doslova teče v 59°C!!! Narozdíl od horké, ale vlhké Malajsie, kde se pojede příští týden, je v Losail ovšem hrozně malá vlhkost, suché teplo je před závodem třídy 125 ccm hlášeno v hodnotě 20% vlhkosti.
START: Velmi dobře odstartovali Stoner a Dovizioso, naopak katastroficky Roberto locatelli.
1. kolo: Stoner ihned do čela. Havarovali Vesa Kallio a Angel Rodriguez. Cíl prvního kola v pořadí Stoner, Dovizioso, Lorenzo, Barbera, Jenkner, Corsi, Mika Kallio, Simon, Nieto a desátý Lai. Lukáš Pešek zajel výborné první kolo a cílem projel na 21. místě.
2. kolo: Pešek stále na 21. místě. Vpředu postupně ujíždí Stoner S Doviziosem, zachytit se je snaží Lorenzo a Bautista. Roberto Locateli po propadu na poslední místo a po návratu o deset pozic zpět do pole, dělá opět chybu a propadá se na poslední místo.
3. kolo: Vytvořená vedoucí skupina Stoner, Dovizioso, Lorenzo Bautista. Havaroval Max Sabbataini, který se v týmu AJO Motorsport stal týmovým kolegou našeho Peška (za zraněného Harmse).
4. kolo: Pešek jede ve skupině bojující o 19. místo. Jede společně s Pellinem a Gadeou. Na 18. místo ovšem ztrácejí sekundu na kolo. Nyní je jejich ztráta 4. sekundy.
5. kolo: Za vedoucí skupinou jede osamocený Mika Kallio. Gadea se pokouší o ujetí Peškovi a Pellinovi.
6. kolo: Na čele se postupně vystřídali vedle Stonera také Lorenzo a nyní vede Bautista, který se pokouší ujet. Thomas Luthi z týmu Elit Grand Prix bojuje o body. Nyní jede ve skupině o 11. místo. Je na 14. pozici. Peška brzdil Pellino. Nyní ho Pešek předjel a dojel Gadeu.
7. kolo: Stoner již očividně ztrácí na vedoucí trojici. Gadea předjel Peruginiho. Pešek je za Italem již také připravený předjíždět.
8. kolo: Stoner definitivně odpadá, dojíždí ho Kallio. Pešek těsně před Locatellim, který chyboval již ve druhém kole, kdy se propadl až na poslední místo. Pešek je nyní na 19. místě.
9. kolo: Odhaleno Stonerové propadání - porucha na motocyklu KTM a Australan končí závod u svodidel.
10. kolo: Na čele Bautista s Lorenzem a Doviziosem, čtvrtý osamocený Kallio, dále Jenkner a Lai, za nimi Nieto, Simon, Corsi a desátý Borsoi. Pešek předjet Locatellim, ale dojel skupinu bojující o 16. místo.
11. kolo: Jenkner má poruchu, ale pokračuje se ztrátou a propadem v pořadí. Talmácsi zajíždí do boxů. Motocykly v tom vedru postupně "kapou". Pešek nyní sice stále na 19. místě, ale na 16. pozici má pouze 3 sekundy.
13. kolo: Lorenzo se jednou vyměnil s Bautistou. Dovizioso vše sleduje neustále ze třetí pozice. Kallio na čtvrtém místě ztrácí již 10 sekund.
14. kolo: Lorenzo předvádí "divočinu" na výjezdu z jedné levotočivé zatáčky. Vše skvěle ustojí. Luthi je už na 14. pozici zcela osamocený. Jede si sólovou jízdu pro dva body. Pešek je na 19. pozici také již zcela osamocen.
15. kolo: Barbera má poruchu, zpomaluje, ale cílem kola ještě projíždí na 13. místě.
16. kolo: Lorenzo jde divokým předjetím do vedení. Těžko říci jestli to byl záměr, či pouze chvilková ztráta koncentrace vedoucího Bautisty. Skvěle jede Fabrizio Lai, nyní je bezpečně na 5. místě. Corsi končí s poruchou v boxech. Pešek na 17. místě.
17. kolo: Bautista chybuje a propadá se na třetí místo. Byl dlouhý v zatáčce a ztratil dvě sekundy.
Last Lap: Drama vrcholí na cílové rovince, kde vyjíždí Dovizioso těsně před čárou zpoza Lorenza. Cíl protínají oba se shodným čase, 39:11,620. Rozhodne cílové fotografie. Vítězem se stává Lorenzo. Druhý je Dovizioso se ztrátou 0,000 sekundy! Náš Lukáš Pešek dojíždí nakonec zcela osamocen na 17. místě, jeho ztráta je 1:20,718.
Pořadí závodu třídy 125 ccm:
1.- Lorenzo, 2.- Dovizioso (+0,000), 3.- Bautista (+4,018), 4.- Mika Kallio, 5.- Lai, 6.- Nieto, 7.- Simon, 8.- Borsoi, 9.- Pasini, 10.- Giansanti, 11.- Jenkner, 12.- Barbera, 13.- Luthi, 14.- Ballerini, 15.- Pellino.
Na čele šampionátu má nyní Dovizioso 228 bodů, druhý Barbera má pouze 167 bodů. O titulu je dle mě definitivně rozhodnuto. Pokud dojede Dovizioso v Sepangu do třetího místa, bude Mistrem Světa!

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist