GP JAR - 1. kvalifikace

Na okruhu Phakisa Freeway u Welkomu začala jihoafrická Grand Prix první kvalifikací

125 ccm:
Z vítězství v první kvalifikaci na Grand Prix Jižní Afriky se ve třídě 125 ccm radoval japonský nestor Youichi Ui (1:41,570) jenž zanechal za svými zády dlouho vedoucího španělského jezdce Daniela Pedrosu (+0,223). Třetí místo po prvním dnu patří dalšímu španělskému jezdci Pablo Nietovi (+0,224), který tak na druhého Pedrosu ztrácí neuvěřitelných 0,001 sekundy. První řadu by po dnešní části kvalifikace doplnil italský mladíček Andrea Dovizioso (+0,445).
Druhá řada by byla vytvořená z Mirko Giansantiho, Héctora Barbery, Alexe De Angelise a Lucio Cecchinella. Do třetí řady by se po první kvalifikaci postavili Steve Jenkner, Mika Kallio, Simone Corsi a Casey Stoner.
Jezdec českého týmu Elit Grand Prix tedy Švýcar Thomas Lüthi obsadil v první kvalifikaci 25. místo se ztrátou 2,381 sekundy na vítězného Japonce.
MotoGP:
Ve třídě MotoGP opět dominoval Mistr Světa Valentino Rossi, který stejně jako Youichi Ui v nejslabší třídě dokázal zajet nový kvalifikační rekord okruhu a to časem 1:33,442 min. Druhé místo patří po dnešním dnu dalšímu italskému jezdci Lorisu Capirossimu (+0,144) jenž tak potvrdil skvělý výkon stroje Ducati Desmosedici. Třetí místo dnes obsadil španělský pilot Sete Gibernau (+0,519) a čtvrté místo nejlepší nováček Troy Bayliss (+0,880) jenž tak pouze zvýraznil úspěch italské továrny Ducati a pochopitelně potvrdil svá slova, že na tomto okruhu by se mohl ještě více přiblížit nejlepším jezdcům.
Páté místo dnes obsadil nejlepší japonský jezdec Tohru Ukawa jenž měl v ranním volném tréninku ošklivý pád. Šesté místo poté patří dalšímu italskému jezdci Maxu Biaggimu před sedmým Colinem Edwardsem, osmým Alexem Barrosem a devátým Shinyou Nakanem. Desítku nejlepších dnes uzavřel belfastský Jeremy McWilliams jenž startoval na loňském tříválcovém dvoutaktu Proton KR o obsahu 500 ccm. Načatou třetí řadu ještě doplním o jedenáctého Noriyuki Hagu a dvanáctého Nickyho Haydena.
250 ccm:
Vítězem kvalifikace "naší" třídy se stal španělský jezdec Fonsi Nieto (1:36,777) před vítězem úvodního závodu roku Manuelem Poggialim (+0,221). Třetí místo obsadil Franco Battaini (+0,248), který tak potvrdil, že se mu na tomto okruhu daří. První řadu by po dnešním dnu doplnil francouzský jezdec Randy de Puniet (+0,281).
Do druhé řady se provizorně dostal Sebastian Porto, Toni Elías, Naoki Matsudo a Anthony West. Do třetí řady se naopak dostali Roberto Rolfo, Héctor Faubel, Johan Stigefelt a Eric Battaile.
Naši jezdci bojovali s nejpomalejšími stroji celého startovního pole jezdců (Huleš na Top Speed pátý od konce, Smrž dokonce třetí!), nakonec z tohoto boje vyšli s 20. místem pro Jardu Huleše (+2,807) a s 21. místem pro Kubu Smrže (+3,237).
Kvalifikace pokračuje zítra odpoledne a TV Eurosport má v plánu opět přímý přenos a to i se třídou 250 ccm - narozdíl od dnešního vysílání.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist