GP Catalunye - MotoGP

Valentino Rossi získává třetí vítězství v této sezóně, které ho dostává v celkové klasifikaci do těsného kontaktu se Setem Gibernauem.

Valentino Rossi před odjezdem do Catalunye prohlásil, že závod v Mugellu a Barceloně je pro něj to nejvýznamnější, co motocyklová sezóna poskytuje. Po vítězství v Mugellu se dnes radoval Valentino Rossi i v Barceloně, když časem 44:03,255 porazil domácího hrdinu Sete Gibernaua (+0,159). Na třetím místě dokončil závod velmi šťastný Marco Melandri, který si pro své první pódium ve třídě MotoGP dojel se ztrátou 13,923 sekundy.
Na čtvrtém místě se umístil další domácí jezdec, kterým je Carlos Checa, který tak potvrdil, že dávno nepatří motocykly Yamaha do těch míst, které jim často mnozí přisuzují. Stroje Yamaha YZR M1 jsou dávno vyrovnanými motocykly s dlouho nejsilnějšími Hondami, řeči o "dvacetikoňské" ztrátě na Hondu jsou zcela jistě pouze matoucí informace, protože žádný z výrobců nikdy nechtěl a jistě ani chtít nebude poskytovat důležité informace o svých motocyklech, jakou jistě informace o výkonu je.
Na pátém místě dojel do cíle Colin Edwards, který může být spokojený zejména s posledními koly, kdy se dokázal prosadit. Šestou pozici vybojoval třetí Španěl v první šestce Ruben Xaus, jenž dovedl do cíle nejlepší stroj Ducati. Sedmý dokončil Shinya Nakano se stále lepším strojem Kawasaki. Až na osmé pozici dokončil závod Max Biaggi, který propadl v poslední třetině závodu. Desítku nejlepších doplnili devátý Norick Abe a desátý Loris Capirossi, jenž ztratil již v úvodním kole, kdy byl vytlačen chybujícím Nicky Haydenem (jenž nedokončil pro poruchu motocyklu).
Jedenácté místo si připsal druhý ze zelených jezdců Kawasaki, kterým je Alex Hofmann, zatímco dvanáctý dojel Neil Hodgson, třináctý Shane Byrne a čtrnáctý Andrew Pitt s prototypem Moriwaki MD 211VF. Poslední bod získal pro stroj Proton KR Nobuatsu Aoki, který až v posledním kole dokázal překonat Michele Fabrizia na motocyklu Harris WCM.
Pohromou pro továrnu Suzuki se stalo nasazení nových motocyklů. První skončil John Hopkins, prakticky ihned po něm zajel do boxů Kenny Roberts jr., který si nechal vyměnit pneumatiku a poté pokračoval (s kolem ztráty, přesto v těsném spojení s vedoucí dvojicí, které se s přehledem dokázal udržet). Posledním kdo musel do boxů byl Gregorio Lavilla, který za Suzuki nastoupil s divokou kartou. Lavilla byl však ze závodu před nájezdem do posledního kola stažen.
V celkovém pořadí stále vede Sete Gibernau (106 bodů), který má však již pouze pět bodů náskok na druhého Valentina Rossiho (101). Třetí je i nadále Max Biaggi (80), jenž však již začíná nabírat bodovou ztrátu.
Šampionát Grand Prix pokračuje za dva týdny, kdy je na programu holandská Dutch TT na kultovním okruhu Assen.

Aktuální výsledky z Catalunye naleznete v sekci VÝSLEDKY.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist