Fejta a Rumlena vítězi prvního závodu

První závod Motohouse Cupu se odehrál na Masarykově okruhu v Brně, z vítězství se radoval Jiří Fejta, který vyhrál kategorii 600 ccm a Václav Rumlena, který vyhrál kategorii 1000 ccm.

Historicky první závod Motohouse Cup powered by AMBOSELI Racing se odehrál v pondělí a úterý na Masarykově okruhu v Brně. První den měli účastníci možnost zatrénovat si během šesti dvacetiminutových tréninků, kde první tři byly tréninkem a druhých 3x20 min kvalifikací pro samotný závod. Druhý den, tedy v úterý dopoledne, měli účastníci možnost dalších 3x20 min kvalifikací a následně po polední pauze absolvovali závod na 10 kol, po kterém byla možnost rozloučit se s prvním Motohouse Cupem dvouhodinovým volným ježděním nebo účastí v některém z dalších open závodů pro kubatury 600, 750, STOCK 1000 či SUPERBIKE 1000 na 8 kol.
 více jak dvou stovek účastníků agenturního ježdění bylo z řad Čechů a Slováků bezmála padesát přihlášeno do našeho poháru. Díky problémům s technikou, ale i několika pádům, které si sice vyžádaly destrukci materiálu, ovšem naštěstí se obešly bez vážných zranění, se na start závodu postavilo celkem 32 českých a slovenských jezdců, kteří byli doplněni a účastníky z Německa, Rakouska a Itálie. Ti byli rovnoměrně rozděleni do obou vypsaných kategorií, tedy v šestistovkách jich startovalo 16 a stejný počet jezdců nastoupil do závodu i s motocykly silnější, litrové kategorie. Přestože předpověď počasí naznačovala v odpoledních hodinách možnost příchodu deště, byly nakonec i klimatické podmínky prvnímu závodu přívětivé, když celý den probíhal převážně za slunečních paprsků a s teplotami přesahujícími dvacetistupňovou hodnotu Celsiovy stupnice.
Jako první startovali jezdci kategorie 1000 ccm, po třiceti sekundách je poté z „druhé vlny“ následovali kolegové na slabších šestistovkách. Od druhé zatáčky měla kategorie 1000 ccm zcela jednoznačný průběh, když Vašek Rumlena si každým kolem vytvářel na čele stále větší náskok a cílem nakonec projel o 20 sekund dříve, jak druhý Jan Nimmerfoll. „Docela se mi povedl start. V pulce závodu jsem zvolnil tempo, protože jsem věděl, že daleko za mnou nikdo nejede. Pro mne to byl nakonec dobrý závod, který jsem jel po roce a půl od mého zranění. Odjíždím domů spokojený,“ říkal Václav Rumlena po závodě, ve kterém na druhé pozici přijel Honza Nimmerfoll a na třetí Tomáš Kavalír.

V kategorii 600 ccm startoval z pole position pravidelný účastník republikového šampionátu jihlavský Jiří Fejta, když v sobotních trénincích byl z českých jezdců rychlejší jen Igor Kaláb, nicméně ten se na své domácí trati do závodu nepřihlásil. Jirka Fejta od startu nenechal nikoho na pochybách, že by rád domů odjížděl s pocitem vítěze. Prakticky jediným soupeřem mu byl Ital Michele Nardin, který zpočátku vedl, ale Jirka ho dokázal svou dravou jízdou dojet, předjet a následně i ujet. „Přijeli jsme si sem do Brna zajezdit po pro mne velmi dlouhé pauze. Naposledy jsem totiž závodil vloni v Poznani, kde jsem upadl a následně již nejel k poslednímu závodu MČR na Slovensku. Měl jsem téměř devět měsíců pauzu, což samozřejmě bylo znát. Využil jsem tedy možnost povozit se v Brně na okruhu. Strávil jsem tady dva dny, které jsme zakončili závodem a myslím i pěkným. Pro mne tohle bylo ale jen kvůli rozjěždění, tyto závody jsou pro lidi, kteří začínají. Pro mne tohle nebylo důležité, já jsem rád, že jsem si zde mohl dobře zajezdit,“ pochvaloval si Fejta po dojetí závodu. Na druhé pozici nakonec přijel Ital Nardin, za kterým byl třetí Rakušan Stefan Schörgendorfer. Nádherný souboj o čtvrté místo svedl náš Šimon Kosek, který o tři, resp. čtyři desetiny udržel za svými zády Itala Marcanteho, resp. Němce Söhnela.
První podnik seriálu Motohouse Cup powered by AMBOSELI se jednoznačně vydařil. Během dvou dní měl každý ze účastněných možnost strávit na závodní dráze bezmála pět hodin v celkem deseti tréninkových blocích. Na závěr si nejlepší jezdci přišli pro poháry a věcné ceny, při jejichž přebírání potvrdili zájem startovat ve druhém podniku tohoto nového silničního seriálu pořádané agenturou AMBOSELI Racing. Tento druhý podnik se odehraje na slovenském okruhu Slovakia Ring, a to ve dnech 31. května až 2. června 2013.

Motohouse Cup powered by AMBOSELI – Automotodrom Brno
Kategorie 1000 ccm
1. Václav Rumlena (CZE, BMW) 10 kol / 21:48,392
2. Jan Nimmerfoll (CZE, BMW) +20,958
3. Tomáš Kavalír (CZE, Honda) +39,882
4. Christian Wiesinger-Mayer (AUT, BMW) +1:01,214
5. Stefan Fastner (AUT, Suzuki) +1:01,936
6. David Chmelař (CZE, Kawasaki) +1:41,896
7. Ivan Savinkov (CZE, Honda) +1:56,431
8. Lukáš Brejcha (CZE, Kawasaki) +1:59,562
9. Jakub Vodvařka (CZE, Kawasaki) +1:59,569
10. Lenka Viktorová (CZE, Honda) +2:05,940

Kategorie 600 ccm
1. Jiří Fejta (CZE, Yamaha) 10 kol / 22:55,152
2. Michele Nardin (ITA, Yamaha) +3,620
3. Stefan Schörgendorfer (AUT, Yamaha) +23,500
4. Šimon Kosek (CZE, Yamaha) +26,138
5. Bruno Marcante (ITA, Honda) +26,496
6. Kay Söhnel (GER, Ducati) +26,550
7. Milan Murgas (SVK, Yamaha) +59,244
8. Jaromír Chlup (CZE, Kawasaki) -1 kolo
9. Reihold Greil (GER, Kawasaki) -1 kolo / +1,915
10. Jan Kovář (CZE, Yamaha) -1 kolo / +12,786
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist