Bursa nakonec doma na body dosáhl

Na celkové patnácté místo z třiadvacáté pozice postoupila německá stáj Team KFM-Herber Endurance v sestavě s českým jezdcem Michalem Bursou.

Bursa nakonec doma na body dosáhl
Na celkové patnácté místo z třiadvacáté pozice postoupila německá stáj Team KFM-Herber Endurance v sestavě s českým jezdcem Michalem Bursou ve třetím podniku mistrovství světa ve vytrvalostních závodech silničních motocyklů Endurance, který se konal na Automotodromu Brno. O vylepšení celkového umístění se jediný domácí zástupce v šampionátu postaral společně s Němcem Hansem Herberem ve druhé části šestihodinového souboje, jenž podle stanoveného programu pokračoval po osmnáct a půl hodiny dlouhé pauze.
Před startem druhého víkendového tříhodinového závodu v pěti minutách určených pro možný servis techniky se na motocyklu Suzuki GSX-R 1000 snažil tým opravit závady, které jezdci po včerejším prvním klání nahlásili. „Vyřešit bylo třeba hned několik věcí najednou,“ říkal Michal Bursa. „Opravu vyžadovalo řazení. Po mém včerejším pádu jsme už nemohli řadit bez spojky jako dřív. Někde nám také z motorky na levé straně tekl olej,“ hlásil dále český motocyklista. „Pět minut byla ovšem velice krátká doba na to, aby se udělalo něco více než při běžné zastávce v boxech při závodě. V podstatě se jen vyměnily pneumatiky, brzdové desky, přední část kapotáže a bylo dotankováno palivo. Naštěstí se ještě před startem podařil vyřešit problém s menším výkonem motoru, který byl způsoben uvolněnými karburátory,“ informoval Bursa a stěžoval si na bolesti v pravé ruce: „Při kolizi jsem si nějak namohl zápěstí, přes noc se to rozleželo a začal jsem to dost cítit.“
V sestavě týmu a jeho taktice nedošlo ke změnám. Do druhého části vytrvalostního závodu startoval opět první Herber, držel se na jedenácté pozici a v průběžném pořadí snižoval ztrátu tak, že po šedesáti minutách byla stáj klasifikována na dvacátém místě, přestože byla ještě penalizována povinným zajetím do boxů za nedodržení časového limitu vymezeného na opravu. Bursa poté ve výtečné stíhací jízdě pokračoval a v průběhu další hodiny postoupil na sedmnáctou příčku. „Lepší to asi být nemohlo. Motorka už toho měla dost. Řazení se stále zhoršovalo a při ubrání plynu jako by chtěl motor zhasnout,“ zpovídal se český jezdec poté, co předal motocykl na poslední fázi závodu Herberovi, jenž v závěrečné hodině posunul tým na celkové patnácté místo ohodnocené jedním mistrovským bodem.
S výsledkem třetího mistrovského podniku Michal Bursa spokojen nebyl. „Po nevyvedené první části závodu jsme dosáhli nemožné a obsadili bodovanou pozici,“ hodnotil jezdec. „Očekával jsem však na domácí trati lepší výsledek. Zajížděl jsem časy, které nás řadily s přehledem do první desítky a Herber nebyl výrazně pomalejší. Věřil jsem, že bychom mohli být ve výsledcích do sedmého místa,“ dodal Bursa. Motor Sport Media MSM 2000
Lapáček Karel
tel.: 472 775 739 nebo 728 938 663
e-mail: msm2000@seznam.cz

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist