Biaggi - Gibernau - Rossi

Nejsledovanější trojice letošního šampionátu MotoGP ukázala v dnešní kvalifikaci rozdílnou tvář. Morálním vítězem se dnes stal Max Biaggi, kdo se však bude smát zítra po závodě MotoGP?

Dnešní kvalifikace třídy MotoGP ukázala, jak nevyzpytatelný je okruh v japonském Motegi. Zatímco Makoto Tamada dokázal s motocyklem zajet poprvé v historii okruhu po 1:47 minuty, velikáni typu Valentina Rossiho a Sete Gibernaua se po okruhu pouze hledali. Pokud dnešní kvalifikace naznačila jaký bude zítřejší závod, mohl by se paradoxně smát "třetí vzadu", tedy Max Biaggi, který z dnešního souboje vyšel v nejsledovanější trojici nejlépe prakticky nejlépe. Max Biaggi ztrácí na vedoucího Rossiho patně již rozhodujících 51 bodů, ovšem se ztrátou 22. bodů na Gibernaua může ještě pomýšlet na konečné druhé místo v šampionátu MotoGP.
"Dnešek byl celkem pozitivní, ale škoda, že jsem nemohl více těžit z kvalifikačních pneumatik," řekl dnes po kvalifikaci Max Biaggi. "Nicméně jsem dokázal o čtyři desetiny redukovat svůj čas, ačkoliv s těmito pneumatikami to mělo být minimálně o sekundu. Pokud se podívám na závodní rychlost, jsem spokojený. Ve druhé sekci jsem zlepšil čas asi o tři desetiny. Dokonalé nastavení pro tento okruh asi neexistuje, nicméně si myslím, že je to stejné pro všechny jezdce. V některých částech jsou rychlejší, v některých naopak jedou hůře."
Zcela propadl v Motegi druhý jezdec celkového pořadí Sete Gibernau, který se nedokázal zbavit svého stínu. Gibernau tak bude startovat až z páté řady a tak jistě bude chtít hodně rychle postoupit jezdeckým polem. Jeho ztráta na Rossiho činí v hodnocení šampionátu MotoGP celkem 29 bodů a pokud se Španělovi nepodaří zachránit japonský závod, bude zřejmě učiněn důležitý krok v celkovém pořadí 2004.
"Bohužel jsem pokračoval stejně jako včera, ačkoliv jsem se pokusil mírně zlepšit," říkal nespokojený Gibernau. "Ačkoliv můj rytmus není špatný, je to moje nejhorší startovní pozice v letošní sezóně. Doufám, že se mi podaří v ranním Warm Upu nalézt nějaké nastavení a tím zachránit Grand Prix. Na závodní pneumatice jsem jel 1:48 a to není špatné. Je to těžké, ale ještě máme zahřívací trénink."
Posledních dvacet minut měl Valentino Rossi velké problémy s předkem svého stroje Yamaha YZR M1. Z tohoto důvodu nedokázal čelit rychlejším jezdcům a propadal se ve výsledkové listině dnešní části kvalifikačních bojů. Rossiho pozice sice dovoluje ztrátu bodů, ale na konci sezóny by právě tyto body mohly chybět.
"Včera jsem dokázal zajet velmi dobré kolo, se kterým jsem byl spokojený," řekl po kvalifikaci Valentino Rossi. "Z tohoto důvodu jsem věděl, že si můžu první řadu udržet i kdybych se nedokázal dnes zlepšit. Sete je daleko zamnou a to mě trochu uklidňuje. Dnes ráno vše šlo dobře, ale odpoledne jsem měl problém s předkem. Jako kdyby se trochu lepila přední brzda. Nemohl jsem jet s kvalifikační pneumatikou a tak jsem nebyl schopný zlepšit se. Motocykl se choval špatně a tak jsem se musel vrátit do boxů."
Již mnohokrát ukázala kvalifikace jaký bude závod, ale již mnohokrát ukázal závod něco zcela jiného než kvalifikace. Jaký bude závod v Motegi tedy uvidíme až zítra mezi sedmou a osmou hodinou našeho času.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist