AMA Mid-Ohio - neděle

Double získal nedělním vítězstvím australský jezdec Mat Mladin. Náš Vincent Haškovec se po svém nejlepším výsledku posunul na deváté místo celkového pořadí AMA Superbike.

AMA Supersport:
Z vítězství ve třídě šestistovek se radoval Jake Zemke, který porazil po tvrdém souboji druhého Jamie Hackinga (0,597), třetího Damona Buckmastera (0,651) a čtvrtého Bena Spiese (0,770). Páté místo obsadil již s mírným odstupem 2,211 sekundy Pascal Picotte, který tak dokázal, že v této sérii chybí ne vinou svého jezdeckého umění, ale vinou zákulisních tahanic.
V čele šampionátu je však i nadále Jamie Hacking (285) před svým týmovým kolegou Damonem Buckmasterem (255), třetí místo drží Ben Spies (202) a čtvrté včerejší vítěz Jake Zemke (198).
MBNA 250 ccm:
V přerušeném závodě červenou vlajkou z důvodu hrůzostrašné havárie Colina Jensena zvítězil opět Richard Oliver, který tak opět nepoznal přemožitele a tak si s předstihem zajistil letošní titul této třídy, který má náboj pikantnosti v tom, že od příští sezóny přechází tato dvoutaktní třída pod patronaci amatérského šampionátu WERA a tak je tedy Rich Oliver posledním šampiónem AMA Rro Racing dvoutaktní třídy
Na druhém místě se s více jak osmy sekundami umístnil letos věčně druhý (již sedmkrát), loňský šampión Charles Sorensen a na třetím naopak věčně třetí Simon Turner. Čtvrté místo obsadil Perry Melneciuc.
"Já jsem chtěl pouze vyjet a jezdit, vůbec jsem nemyslel na nějaké body," říkal letošní šampión třídy 250 ccm. "Je to vynikající úspěch pro Yamahu a všechny naše sponzory."
V celkovém pořadí tedy vede Oliver (339). O druhé místo však zuří velký souboj, když je druhé místo prozatím uhájil Melneciuc (237) před Turnerem (233). Čtvrtý je díky dvou výpadkům jinak stále druhý Sorensen (225) před pátým Pylesem (223).
AMA Superbike - 2. závod:
Třináct kol trval souboj Mata Mladina a Kurtise Robertse o vítězství ve druhém závodě. Ve třináctém kole, v páté zatáčce, přišla chvilková nepozornost nejmladšího syna Kennyho Robertse sr. po které ztratil bezprostřední kontakt s vedoucím Mladinem. Od této chvíle jel Mat Mladin za svým devátým letošním vítězstvím, které pro něj také znamenalo celkové 23. vítězství v seriálu AMA Superbike. Australský jezdec se tak dostal na pouhé tři vítězství od neúspěšnějšího jezdce v tomto hodnocení, kterým je kanadský veterán Miguel DuHamel, jenž doposud získal ve své kariéře 26 vítězství v závodech třídy Superbike. Mat Mladin by tento rekord mohl překonat ještě v letošní sezóně.
"Chtěl jsem aby Kurtis dobře skončil, chtěl jsem vidět co dovede," říkal vítězný Australan v cíli závodu. "Neměl jsem dobrý začátek závodu, ale jel jsem za Kurtisem a koukal co udělá. Předjel jsem ho a trochu zvýšil tempo. Rázem jsme se oddělili od ostatních jezdců."
V závodě tedy zvítězil Mat Mladin. Na druhém místě však nakonec neskončil Kurtis Roberts, ale Jason Pridmore, který se na toto místo posunul v předposledním kole, kdy musel pro poruchu motocyklu Roberts z bezpečně zajištěného druhého místa odstoupit. Na pódium tak dostal i třetího Bena Bostroma, který porazil o pouhých 0,132 sekundy čtvrtého Aarona Yatese. "Není to co bych upřednostňoval, rád bych totiž závodil nahoře s Kurtisem a Matem," říkal Ben Bostrom.
Na pátém místě za Yatesem se umístnil Jordan Szoke před šestým Giovanni Busseiem, sedmým Shawnem Higbee a osmým Geoffem Mayem. Deváté místo odsadil jako poslední jezdec s plným počtem kol, náš Vincent Haškovec, který si tak připsal nejlepší umístnění v letošní sezóně ve třídě AMA Superbike. Desítku nakonec doplnil Haškovcův týmový kolega Mike Ciccotto.
V celkovém pořadí nyní nadále vede Mat Mladin (431), který si tímto závodem upevnil své vedení na 33 bodů před nyní druhým Aaronem Yatesem (398). Na třetí místo se posunul Ben Bostrom (376) a na čtvrté naopak klesl z důvodů neúčasti v těchto závodech Eric Bostrom (350). Pětici nejlepších doplňuje Kurti Roberts (349). Náš Vincent Haškovec (221) se dostal v celkovém hodnocení šampionátu AMA Superbike na fantastické deváté místo, když na desátého Szokeho (221) má náskok devět bodů, což vzhledem k bodovému klíči tohoto šampionátu je náskok opravdu zanedbatelný.
AMA Formula Xtreme:
Ze čtvrtého vítězství v řadě se radoval tovární jezdec Suzuki Ben Spies, který v závodě třídy obdobného charakteru jako jsou evropské závody tříd Superstoc zvítězil a na druhé místo tak o 4,092 sekundy odsunul Jakeho Zemkeho. Třetí místo získal Jason Pridmore, tedy obhájce amerického titulu této třídy. Čtvrtý skončil Adam Ferguson a pátý Joshua Kurt Hayes.
Teprve čtvrtého závodu v letošní sezóně (z devíti) se zúčastnil náš Vincent Haškovec, který si v nedělním finále dojel opět pro deváté místo, které mu přisoudilo v celkovém pořadí šestnáctou pozici. V tomto pořadí vede dva závody před koncem sezóny Ben Spies (250) před Damonem Buckmasterem (229), který ve včerejším závodě dojel na sedmém místě. Třetí místo celkového pořadí drží Jake Zemke (217).
Závody profesionálního, silničního mistrovství USA, tedy závody šampionátu AMA Pro Racing, pokračují po měsíční přestávce 29. - 31. srpna na jižanském okruhu Virginia International Raceway v Altonu /VI/.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist