AMA Brainerd - sobota

Závod třídy Formula Xtreme vyhrál Jake Zemke, Ben Bostrom při kvalifikaci třídy AMA Supersport trefil kolenem želvu, Vincent Haškovec odstartuje do závodu AMA Superstock z první řady.

AMA Lockhart Phillips USA Formula Xtreme:
Jediný závod, který se na okruhu Brainerd v americkém státě Minnesota konal v sobotu, byl závod litrové třídy Formule Xtreme, tedy závod produkčních motocyklů se stejnými pravidly, které platí v Evropě pro závody třídy Superstock.
Okruh Brainerd je nejrychlejším okruhem, na kterém se šampionát silničních motocyklů AMA Pro Racing jezdí a tak je často přirovnávám k nám jistě známější, italské Monze. Z tohoto důvodu byly favorizované především stroje s velkou maximální rychlostí.
V závodě třídy Formula Xtreme dlouho vedl australský jezdec Damon Buckmaster na motocyklu Yamaha YZF R1 továrního týmu Graves Motorsport, ale v předposledním kole závodu vypsaném na 13. kol, šel přes Buckmastera Američan Jake Zemke na motocyklu Honda CBR 954RR Fireblade a když Zemke využil i předjetí pomalejších jezdců o jedno kolo, bylo o vítězi rozhodnuto.
"Můj motocykl byl dobře připravený a hodně rychlý," říkal spokojený Zemke v cíli závodu. "Jsem rád, že jsem se před ty pomalejší jezdce dostal ještě před zatáčkou, nevím jestli bych jinak vyhrál."
Poté co ztratil v posledním kole kontakt s vedoucím jezdcem, zaměřil Damon Buckmaster svou pozornost na jezdce za svým motocyklem, kterým byl jeho kolega z týmu Graves Motorsport, Brit Jamie Hacking. "Po polovině závodu jsem měl nějaké problémy se zadní pneumatikou a když mě Jake předjel, pokusil jsem se ho opět předjet, ale nebylo to bezpečné," říkal ’Bucky’ v cíli závodu, který pro něj znamenal druhé místo.
Třetí dokončil závod Jamie Hacking, který přiznal problémy se spojkou, které ho postihli v polovině závodu, ale které záhadně zmizeli na jeho konci. "Na konci závodu jsem se cítil zralí na zaútočení, myslel jsem, že můžu kolem Damona projít, ale nedostal jsem se tam," řekl trochu zklamaně britský jezdec.
Závodu se také zúčastnil náš Vincent Haskovec, který však má své priority v jiné třídě. Závod třídy Formula Xtreme však pojal zodpovědně a do cíle se dostal na krásném desátém místě.
Výsledky závodu AMA Formula Xtreme:
1. Jake Zemke (Erion Honda) Honda CBR 954RR
2. Damon Buckmaster (Graves Motorsport) Yamaha YZF R1
3. Jamie Hacking (Graves Motorsport) Yamaha YZF R1
4. Joshua Hayes (Attack Suzuki) Suzuki GSX-R1000
5. Ben Spies (Yoshimura Suzuki) Suzuki GSX-R1000
6. Martin Cragill (Bruce Transportation) Honda CBR 954RR
7. Jason Pridmore (Attack Suzuki) Suzuki GSX-R1000
8. Steve Rapp (Valvoline Emgo) Suzuki GSX-R1000
9. Adam Fergusson (Corona Extra) Suzuki GSX-R1000
10. Vincent Haskovec (Hooters Suzuki) Suzuki GSX-R1000
AMA Chevy Trucks U.S. Superbike:
Na programu nejprestižnější třídy, tedy třídy AMA Superbike, byla kvalifikace pro nedělní závod na 100 km. Vítězem kvalifikace se stal australský jezdec Mat Mladin (Suzuki GSX-R1000), který tak vytvořil nový rekord šampionátu AMA Superbike, když se z Pole Position radoval již 28 krát. Jeden bod, který se v USA přiděluje za vítězství v kvalifikaci, také posunul Mladina na první místo v celkovém hodnocení šampionátu, když má sice stejně bodů jako již druhý Eric Bostrom (294), ale pro jeho aktiva hovoří více vítězství než získal eBoss.
"Udělali jsme několik změn, které se vyplatili," říkal australský jezdec po kvalifikaci. "Brainerd je však jeden z těch okruhů, kde ani sekunda ztráty vás nezbyví šance bojovat o vítězství. Bude to zítra těžký boj."
Druhý v kvalifikaci skončil kanadský veterán Miguel DuHamel na továrním stroji Honda RC51 (VTR 1000 SP2). "Cítím se opravdu klidný, čas jsem zajel na závodních pneumatikách," řekl jezdec, který drží historický rekord v počtu vítězství v AMA.
Třetí místo obsadil doposud vedoucí jezdec šampionátu Eric Bostrom, který po kvalifikaci přiznal nespokojenost s výkonem jeho Kawasaki ZX-7RR, která má zvýšený obsah na 788 ccm. "Jsem z koňské síly mého stroje nešťastný," řekl eBoss, jenž na dlouhých rovinkách zaostával v maximální rychlosti i o více jak 10 km/h za ostatními.
I přes svou vysokorychlostní havárii a přes zraněné rameno dokázal získat čtvrté místo a tím ještě první řadu, kalifornský Kurtis Roberts, mladší bratr nám známějšího Kennyho Robertse jr. "Myslím, že mám pro závod dobré nastavení, ale ještě se pokusíme ho trochu zlepšit," řekl syn americké legendy po kvalifikaci.
Do druhé řady se postaví týmový kolega Mata Mladina, tedy americký jezdec Aaron Yates, dále překvapivě Giovani Bussei, který nahradil v týmu Ducati Austin australského jezdce Anthony Goberta, jenž byl z týmu "odejitý". Až za Busseiem skončil jeden z favoritů, Ben Boestrom, který zde před lety získal doposavad poslední vítězství pro Ducati v AMA Superbike. Bena potkala během hodinové kvalifikace zajímavá, ale podle slov jezdce bolestivá, příhoda, když v průjezdu jedné z rychlých zatáček kolenem trafil želvu, která se vydala chudinka napříč závodní dráhou. Zpráva o zdravotním stavu Bena hovoří o pohmožděném koleně, které by však nemělo Bena zastavit v závodě. Zdravotní stav oné želvy se mi nepodařilo nikde zjistit.
1. Mat Mladin (Suzuki ), 1:35.622
2. Miguel Duhamel (Honda ), 1:35.804
3. Eric Bostrom (Kawasaki) 1:36.228
4. Kurtis Roberts (Honda ), 1:36.348
5. Aaron Yates (Suzuki ), 1:36.412
6. Giovanni Bussei (Ducati ), 1:36.572
7. Ben Bostrom (Honda ), 1:36.901
8. Steve Rapp (Suzuki ), 1:37.557
9. Jason Pridmore (Suzuki ), 1:37.760
10. Vincent Haskovec (Suzuki ), 1:38.215
AMA Pro Honda Oils U.S. Supersport:
Nejrychleji z jezdců třídy Supersport dokázal objet okruh Brainerd International Raceway australský jezdec Damon Buckmaster na továrním stroji Yamaha YZF R6, když jedno kolo zajel za 1:39,402 minuty, tedy téměř jednu sekundu pod dosud aktuálním rekordem okruhu. Jako druhý se umístnil v kvalifikaci na závod šestistovek další z továrního týmu Graves Motorsport Jamie Hacking. Třetím nejrychlejším byl naopak tovární jezdec Hondy Miguel DuHamel před čtvrtým Jasonem DiSalvem, pět na továrním stroji Yamaha YZF R6 týmu Graves Motorsport.
1. Damon Buckmaster (Yamaha YZF R6) 1:39.402
2. Jamie Hacking (Yamaha YZF R6) 1:39.536
3. Miguel Duhamel (Honda CBR 600RR) 1:39.807
4. Jason Disalvo (Yamaha YZF R6) 1:40.205
5. Roger Lee Hayden (Honda CBR 600RR) 1:40.549
6. Jake Zemke (Honda CBR 600RR) 1:40.549
7. Robert Jensen (Yamaha YZF R6) 1:40.566
8. Tommy Hayden (Kawasaki ZX-6RR) 1:40,655
9. Ben Spies (Suzuki GSX-R600) 1:40.772
10. Alex Gobert (Honda CBR 600RR), 1:41.243
AMA Genuine Suzuki Accessories Superstock:
Pro nás jistě nejzajímavější třída, když po polovině sezóny vede celkové pořadí této třídy český jezdec Vincent Haškovec z týmu Hooters Suzuki.
Vítězem kvalifikace se stal Joshua Kurt Hayes, který doslova do posledních chvil bojoval o vítězství a tím o Pole Position s dalším jezdcem na stroji Suzuki GSX-R750 (Superstocky se v USA jezdí narozdíl od Evropy ve třídě 750 ccm, litrová třída je Formula Xtreme), kterým byl Steve Rapp.
Třetí místo v kvalifikaci obsadil Robert Jensen, jenž startoval na domácím okruhu a tak tímto výsledkem pouze potvrdil jeho dobrou znalost. Čtvrté místo a tím i možnost startu z první řady si zajistil náš Vincent Haskovec před pátým Adamem Fergussonem, šestým Opie Caylorem, sedmým Tommy Haydenem (starší bratr Nickyho Haydena) a osmým Jasonem DiSalvem.
MBNA 250 Grand Prix :
Vítězem kvalifikace jediné dvoutaktní třídy se stal letos ještě neporažený Richard Oliver se strojem Yamaha TZ. Druhé místo získal loňský šampión Charles Sorensen se strojem Aprilia, ale jeho více jak sekundová ztráta mu nedává mnoho nadějí do nedělního závodu. Obvyklé místa si rozdělili i třetí Simon Turner z Irska a čtvrtý Colin Jensen z USA.
O průběhu všech nedělních závodů AMA Pro Racing vás budu začátkem příštího týdne informovat.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist