38th Macau Grand Prix

V dalekém Macau startuje tento týden legendární závod Macau Grand Prix, tedy závod v ulicích města, který je zapsán v podvědomí jako jeden z nejtěžších závodů světa.

O tomto víkendu se na Dálném Východě pojede jeden z nejnáročnějších závodů, který každoročně znamená konec motocyklové sezóny, pojede se již 38. ročník závodu Macau Grand Prix.
Závod, který se jezdí v ulicích „čínského“ Macaa, každoročně přitahuje odvážné piloty, kteří se nebojí poslat své litrové motocykly do úzkých, klikatých uliček. V posledních letech se stal tento závod doménou britských specialistů na přírodní okruhy (Britové vyhráli posledních šest ročníků), kterých jezdí do Macaa stále více a více. Nejinak tomu bude i v letošním roce.
K největším favoritům bude jistě patřil obhájce vítězství Michael Rutter, který se pokusí o svůj již pátý triumf na této trati. Letošní druhý muž z britského superbikového mistrovství se pokusí nejen o páté vítězství, ale s motocyklem Honda CBR 1000RR bude útočit i na snížení své ztráty od legendárního Rona Haslama, jenž na okruhu Guia v Macau zvítězil celkem šestkrát. Letos však by neměl mít Rutter tak snadnou úlohu jako v loňském závodě. Pokazit radost britskému jezdci přijel jeho krajan John McGuinness, vítěz závodu z roku 2001 a druhý jezdec posledních dvou ročníků. Právě tento jezdec je letos v oslnivé formě, když dokázal nejen úspěšně válčit v britském mistrovství (kde například zvítězil na okruhu v Brands Hatch), ale i například zvítězit ve dvou závodech letošní Tourist Trophy na Ostrově Man (Formula One, Junior TT), kde také stanovil nový absolutní rekord. Britové však budou mít v závodě i další kvalitní jezdce, přijíždí několikanásobný vítěz TT Isle of Man Ian Lougher, závodící novinář Gus Scott, rychle jezdící Iain Duffus, loňský třetí muž závodu Brian Morrison, dále bude v Macau například nováček Les Shand, či velmi kvalitní Dean Ellison. O svou slávu se budou pokoušet James McBride, Ian Armstrong a Roy Richardson, po dvou letech se vrací Skot Roger Bennett, který kdysi přísahal, že si okruh Guia podrobí, pro Bennetta to bude již čtrnáctý start na tomto velmi členitém okruhu.
Z USA přijíždí tři jezdci letošního AMA U. S. Superbike. Za hvězdy a pruhy pojedou Jeremy Toye, ale především Geoff May, pátý z letošního amerického mistrovství a Joshua Kurt Hayes, jenž bude jezdit na továrním stroji Kawasaki ZX-10R.
Z Německa přicestuje 32 let starý Markus Barth, jenž pojede již své sedmé Macao. Dvě rakouské Yamahy YZF R1 budou vodit Horst Saiger a především Thomas Hinterreiter, vítěz letošního BMW Motorrad BoxerCupu. S Kawasaki pojede do Macaa již popáté Švýcar Marcel Kellenberger.
O vítězství mezi motocykly třídy Supersport se poperou dva tovární stroje Triumph, které budou vodit Chris Palmer a veterán Callum Ramsay. Přijede někdejší vítěz této třídy Stuart Easton, jenž bude letos vodit stroj Ducati 749R. Svůj tým pro Macao postavil i nám dobře známý pan Rubatto, jenž do sedla šestistovky posadí Němce Bennyho Jerzenbecka.
V závodě, jenž startuje v noci z pátku na sobotu (našeho času), se představí i jezdci z Japonska a domácí Číny. Start závodu na 15 kol je v 15:15 tamního času.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist