TT Lightweight: Vyhrál Harrison, Dokoupil desátý!

Předposlední závod letošního ročníku Tourist Trophy na ostrově Man odstartovali jezdci třídy Lightweight v pátek dopoledne. Jezdci absolvovali klání, které mělo tři kola a počasí jim přálo. Od startu až do cíle si udržel vedení Dean Harrison a s přehledem vyhrál před Jamesem Hillierem a Jamesem Cowtonem.

Vedení převzal Dean Harrison už v úvodním kole v Glen Helen, druhý jel James Hillier, třetí Jamie Hamilton, čtvrtý Olie Linsdell a první pětici uzavíral Keith Amor. V kvalifikaci rychlý Ivan Lintin prožil velké zklamání, když musel odstoupit už na třetí míli v Union Mils. Ve druhém kole už Harrison vedl téměř desetisekundovým náskokem. Druhý Hillier navýšil náskok na Cowtona na 8,4sekundy a do šestého místa jel Amor, Hamilton a Linsdell.
Většina soutěžících zvolila pit-stop na konci prvního kola, ale dvojnásobný vítěz Manx GP Michael Russel zvolil jinou strategii. Ve druhém kole vedl Harrison před Hillierem, ale třetí už jel Russel, který na druhou pozici ztrácel dvě sekundy. Bylo jasné, že po kompletních pit stopech bude pořadí jinak a to vypadalo následovně - Harrison, Hillier, Cowton, Amor, Hamilton a Russel, který o něco později ze závodu odstoupil.
Pří průjezdu úsekem Glen Helen měl v posledním třetím kole Harrison náskok osmnácti sekund, takže vítězství měl ve svých rukou a samozřejmě také musela vydržet technika. Jezdec z Bradfordu do konce závodu chybu neudělal a zaslouženě vyhrál s konečným náskokem 14,6 sekundy.

Dean Harrison vyhrál svůj první závod TT a napodobil tak svého otce Conrada, který slavit triumf v závodu kategorie Sidecar. Poprvé v historii tak otec a syn vyhráli závod TT v jednom týdnu. Na druhém místě skončil James Hillier pro něhož je to třetí umístění na stupních vítězů v této třídě. Třetí místo a stupně vítězů si na konto připsal James Cowton.

Skvělý závod zajel český motocyklový jezdec Michal “Indi“ Dokoupil, jenž je s motocyklem Kawasaki týmu Motopoint Indi Racing Team ve výsledkové listině desátý a zároveň získává letos druhou stříbrnou repliku. Těsně po závodu ale figuroval na deváté pozici. Nejlepším z nováčků byl jedenáctý Martin Jessopp a další debutant, bývalý jezdec mistrovství světa silničních motocyklů Danny Webb, byl klasifikován jako třináctý v pořadí.

Výsledky závodu - Bikenation Lightweight TT.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist