Indiho trénink zastavily problémy s technikou

Čtvrtá reportáž Veroniky Hankocyové nám přiblíží události, které se na TT Isle of Man odehrály minulý týden, konkrétně ve čtvrtek třicátého a v pátek jednatřicátého května. Michal „Indi“ Dokoupil absolvoval tréninky, ale také museli řešit technické problémy s motorem.

Kapitoly článku

Čtvrtek – TT Isle of Man
30.května 2013 (tréninky)

Dopoledne jsme se moc nevzdalovali z depa, protože bylo třeba připravit obě motorky na večerní trénink. Ono se to opravdu nezdá, ale tady čas neskutečně rychle utíká. Tím, že se jezdí trénink běžně do devíti večer, se chodí nejdřív spát okolo půlnoci a vstáváme okolo osmé. Indi akorát odjel s trenérem do fitka na trénink.

Přes technickou jsme prošli opět bez problému s Yamahou i Kawasaki, i když nakonec byl trénink Lightweight zrušen. Přece jen už je čtvrtek a žádná třída pořád nemá ještě ani jedno měřené kolo. Lightweighty jedou až v pátek další týden, kdežto Superbiky už tuto neděli. Na neděli byly ostatně přesunuty ze soboty právě z toho důvodu, že se nestihlo kvůli počasí nic natrénovat.

Dohodli jsme se, že zkusíme zajet čtyři kola na R6. V prvním kole byl čas přes dvacet minut a druhé letmé kolo bylo s časem 19:41, což bylo na první pořádný trénink slušné. Hned jak se Indi vrátil, shodl se s mechaniky, že změní převod více na top speed, kde samozřejmě oproti nejlepším motorkám stejně budeme ztrácet. Třetí kolo s pevným startem zajel Indi za 19:48, takže se skoro vyrovnal času s pevným startem. Čtvrté kolo by tak reálně mohlo být někde okolo 19:30 nebo méně protože Indi byl dobře rozjetý…jenže Indi se z tréninku nevrátil. Na trať mezitím najely Lightweighty ( pouze ti jezdci, kteří nejedou jinou třídu a nemají si tak možnost najet okruh na jiné motorce) a potom dokonce už i sajdy. Pátrali jsme, co se děje, nicméně ani na Race control neměli žádné informace a poslední místo, kde byl zaznamenán Indiho transponder, byl právě Grandstand v prostoru startu a cíle. Žádný incident hlášen nebyl, takže jsme měli alespoň jistotu, že neměl nehodu. Asi za deset minut přišlo hlášení z prostoru Crosby, že tam jezdec zastavil pro technickou závadu. Mechanik Davy pak zavolal do Crosby hotelu, jestli tam někde Indi není. Najít ho nebyl problém, protože měl kolem sebe okamžitě hromadu fandů a dokonce se pohádali o to, kdo ho sveze na motorce do depa.

„První dvě kola jsem si zkoušel ještě převody, protože znalost trati mi už problém nedělá, takže jsem se soustředil na konkrétní úseky, kde se můžu zlepšit. Řekl jsem si o jiný převod a ve třetím kole se mi jelo ještě lépe, i když změřené maximální rychlosti byly potom na papíře o něco nižší než v prvních kolech, což mě trochu překvapilo, protože mezičasy byly jinak rychlejší o několik sekund. Na to opravdu rychlé kolo jsem se stejně jako ostatní chystal právě do čtvrtého kola. Hodně jsem si dal záležet a jel jsem na jistotu, ale zároveň co nejprecizněji. Za Glen Vine mi najednou v motoru dvakrát prásklo a okamžitě jsem začal ztrácet výkon. Dojel jsem ještě k hospodě do Crosby, a tam už jsem definitivně pro dnešní den zůstal. Bylo tam hodně lidí, takže jsem ještě ani nepřelezl zábrany a už měl v ruce pití. Jsem rád, že letos máme s sebou náhradní motor a zítra budu moci znova jet.“
Pátek – TT Isle of Man
31.května 2013 (tréninky)

Hned od rána nastala práce na R6, kde bylo třeba přehodit druhý náhradní motor, který nám připravila specializovaná firma stejně jako ten první. Vzhledem k tomu, že je to motor ve verzi superstock, museli jsme ještě přehrát i mapu do řídící jednotky, a udělat pár úprav. Stihli jsme to přesně před začátkem technické přejímky. Indi mezitím dopoledne odvezl na letiště výherce letošní Motopoint Inditour, a pak už se jen soustředil na jízdu, která ho čeká. Počasí vypadalo slibně a naplánovali jsme si opět mnoho věcí, které bylo třeba s jiným motorem vyzkoušet a vyladit. Start byl ale odložen, a to několikrát po sobě, protože v Kirk Michaelu hořel dům, a tak museli uvolnit trať požárním jednotkám. Tím se celý trénink zase odsunul až do pozdních hodin a navíc začalo poprchávat. Indi tedy najel pouze do jednoho kola, kde nebylo možné si zlepšit čas, ale vyzkoušeli jsme aspoň, že motorka po výměně motoru funguje.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist