Závodit v pondělí bylo na pořadu dne, návrh ale neprošel

Závodní okruh Silverstone je v očích mnohých místem motorsportu zaslíbeným, jelikož se tam odehrává většina prestižních podniků světového kalibru ve Velké Británii. Pro letošní ročník měla trať nový asfalt, což by nebyl až takový problém, protože to měla řada jiných okruhů také, nicméně tento fakt se nakonec ukázal jako klíčový v tom směru, že v neděli diváci neviděli ani jeden závod. Už na jaře tam jely své závody některé britské série na dvou a čtyřech kolech a bylo slyšet, že něco není v pořádku.

Po skončení sobotního programu britské GP bylo více méně jasné, že pokud bude pršet v den závodu, nastanou problémy. Na dráze totiž bylo v některých místech tolik vody, která nikam neodtékala, že tam motorky prostě ztrácely kontakt s asfaltem a v tom není možné závodit. Samotní jezdci si nakonec odsouhlasili, že startovat za těchto podmínek v neděli nebudou a tak se vše, k nelibosti čekajících fanoušků, ukončilo.

Mnozí ale poukazují na fakt, že závody v Británii mohli odjet v pondělí, protože to měli Britové zrovna svátek a volný den. Organizátoři britské GP v Silverstonu tuto variantu zkoušeli prosadit a vedení promotérské společnosti mělo souhlas od všech složek, které jsou k pořádání této soutěže nutné, že v pondělí zůstanou na Silverstonu. Některé týmy ale byly proti, takže návrh neprošel.

Šéf Dorny Carmelo Ezpeleta byl znatelně rozladěn, když hovořil se španělským AS.com, kde mimo jiné uvedl: „V pondělí byl v Anglii státní svátek a nechápu proč většina týmů nechtěla závodit. Když po zahřívacím tréninku začalo pršet, okamžitě jsme společně s organizátory závodu navrhli toto řešení. Nepochopil jsem, že toto bylo odmítnuto, ale respektovali jsme rozhodnutí týmů. Od této chvíle už byly jen samé odklady.“

Zrušit den závodu je zlým snem pro všechny, kteří mají co do činění s daným podnikem, a to jak od drobných prodejců na okruhu, přes sponzory a pochopitelně diváky a fanoušky, kteří v den závodu viděli jen tři dvacetiminutové zahřívací tréninky. „Skutečná škoda je morální povahy. Myslím, že Silverstone se s fanoušky do jisté míry vyrovná, jelikož vlastně nic neviděli a rozhodně si budeme muset promluvit s určitými sponzory a inzerenty. Nicméně dávám přednost zrušení závodu než pak muset litovat incidentu.“

Co se týče otázky zodpovědnosti za stav věcí, má Carmelo Epeleta jasnou představu. Na základě těchto událostí provedou opatření s ohledem na budoucnost. „Vina samozřejmě leží na firmě, která položila nový asfalt. Okruh je nyní obětí tohoto pochybení, protože si objednali nový povrch a jeho položení bylo evidentně provedeno špatně.“

Že je něco špatně signalizovaly stížnosti jezdců britských sérií již z jara letošního roku. Přesně poukazovali na fakt, že jakmile je dráha mokrá, dochází v některých částech okruhu ke ztrátě přilnavosti. Jen stěží si lze domyslet skutečnost, že by na Silverstonu poprvé pršelo až v den závodu a závod MotoGP by odstartovali. To by nedopadlo dobře. Takže i v případě, že okruh (jakýkoliv v kalendáři Moto GP) má platnou homologaci FIM pro dané závody, výměna povrchu je natolik zásadní věc, která bude muset projít potřebným schválením.

„Musíme nyní vyhodnotit, zda jmenovat někoho, kdo provede kontrolu okruhu, který je po výměně povrchu. Je jasné, že to musí být expert na asfalt, jenž může ohodnotit kvalitu provedené práce. Teď není žádné pravidlo, jak by se povrch dráhy měl dělat, dokonce ani v případě FIM. Je tam jen nařízení ohledně zrnitosti a sklonu, ale již se nespecifikuje jaké množství živice nebo pojiva se má použít, protože tyto hodnoty se na každé dráze mění,“ dodal šéf Dorny.

Pokládku nového asfaltu měla na starosti skutečně velká firma s miliardovým obratem a zakázkami po celém světě. Kde se stala chyba, zda to bylo v minimu zkušeností s povrchem závodních okruhů nebo v něčem jiném ukáže až šetření, jisté ale je, že Silverstone to bude stát velké peníze.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jannyk přispěla 2 Kč
Sonny přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist