V Jerezu oslaví Márquez 100.Grand Prix

Úřadující mistr světa a jezdec tovární stáje Hondy Marc Márquez si závodem v Argentině připsal na konto nejen letos třetí vítězství, ale zároveň devětadevadesátý start v kariéře jezdce motocyklového seriálu Grand Prix.

Potom, co Marc Márquez chyběl kvůli zranění v úvodních dvou závodech své premiérové sezony v mistrovství světa 2008, zaznamenal patnáctiletý Španěl svůj debut v třídě do 125ccm dne 13.dubna v portugalské Grand Prix s motocyklem KTM v barvách týmu Repsol KTM 125.
První umístění na stupních vítězů oslavil Marc Márquez už v premiérovém ročníku 2008, když závod britské Grand Prix dokončil na třetí pozici. Na první vítězství si Španěl musel počkat do roku 2010, protože tehdy svůj první triumf získal vítězstvím v italské Grand Prix. Rok 2010 je rovněž datem jeho prvního titulu, který vyhrál v mistrovství světa.
Od okamžiku prvního vítězství v roce 2010 Marc Márquez začal přepisovat rekordy v historii motocyklového šampionátu. Ze sedmašedesáti závodů, které od té doby jel, vyhrál rovných pětatřicet a jeho jméno se v tabulkách statistik začalo objevovat vedle takových legend jako Agostini, Doohan, Rossi nebo Spencer.
V roce 2011 jel Španěl poprvé v kubatuře šestistovek a slavit titul mohl už tehdy, jenže při nehodě v Malajsii si způsobil zranění, které se projevovalo problémy s viděním při vysokých rychlostech. Márqueze léčili s tím, že tyto problémy časem odezní, ale když se jeho stav nelepšil ani začátkem roku 2012, řešili tuto situaci radikálně operačním zákrokem. Tehdy byla jeho kariéra na skutečně hraně.
Marc Márquez se vrátil zpátky, vrátil se mnohem silnější a v roce 2012 vyhrál titul Moto2. Po přestupu do MotoGP v roce 2013 získává ve svém premiérovém ročníku mezi elitou světa titul mistra světa, jako nejmladší šampion v historii (20 let a 266 dnů). V neděli 4.května 2014 odstartuje Marc Márquez do své jubilejní sté Grand Prix.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist