Tým Fiat Yamaha v dešti propadl

Průtrž mračen v Le Mans zničila naději týmu Fiat Yamaha, jehož jezdci Valentino Rossi a Colin Edwards vybojovali v dešti šesté a dvanácté místo.

Lehký déšť před startem závodu třídy MotoGP naznačil, že Grand Prix Francie se promění ve velmi těžkou zkoušku. Navzdory mokrému asfaltu se vydali aktéři pátého závodu této sezóny vstříc stovce kilometrů na suchých pneumatikách. Colin Edwards, který startoval z Pole Position, propadl startovním polem již během úvodního kola, poté ve čtvrtém kole zajel do boxů k výměně svého stroje. Mezitím Rossi po dobrém startu získal vedoucí pozici, kterou držel až do šestého kola, kdy jej předjeli domácí Sylvain Guintoli a Randy de Puniet. Valentino Rossi dlouho váhal s výměnou svého motocyklu, nakonec jako jeden z posledních také zajel ke svému týmu, kde rychle nasedl na stroj připravený na mokré podmínky. Ještě bojoval o třetí pozici, ale později musel kvůli špatně zvolené pneumatice, která byla příliš tvrdá, zvolnit a přenechat tak pódium svým soupeřům. Šestá pozice a zisk deseti bodů udržela Rossiho na druhém místě celkové klasifikace, ve které Colin Edwards po dvanácté pozici ve Francii klesl na deváté místo.
Valentino Rossi (6. místo – ztráta 53,563 sekund)
Samozřejmě nejsem velmi spokojený s tímto výsledkem, protože jsem měl dobře připravený stroj pro suché podmínky na začátku závodu. Na motocyklu jsme udělali nějaké působivé změny, které dobře pracovaly. Myslel jsem si, že budu schopný bojovat o vítězství. Bohužel počasí nám dnes všechno překazilo. Zajel jsem do boxů a začal druhou část závodu na tvrdé pneumatice do mokra, protože jsme si mysleli, že to bude jen lehký déšť. Když déšť zesílil, byla moje pneumatika příliš tvrdá pro jízdu v tomto počasí. Neměl jsem na zadním kole žádnou přilnavost a proto jsem jezdil velmi pomalu. V posledních pěti kolech to bylo již docela nebezpečné, bylo těžké zůstat na motocyklu. Ztrácel jsem asi pět nebo šest sekund na kolo. Doufali jsme, že tohle bude okruh, kde dokážeme na Stonera něco získat. Teď se vše dostává do velké bitvy, protože on je velmi rychlý nejen na rovinkách, ale všude. Chtěl bych poblahopřát Chrisu Vermeulenovi, protože on dnes odjel ohromný závod, myslím, že je to v dešti kouzelník.
Colin Edwards (12. místo – ztráta 3 kola)
Setkali jsme se s několika problémy, které jsem měl již vloni v Austrálii, kde jsem v dešti havaroval, ale které jsem měl i letos při testech v Jerezu. Je těžké to vysvětlit, ale mě to připadá, že je to brzdícím účinkem motoru. Myslím si, že i včerejší pád byl zapříčiněn podobnou věcí. V základu se vždy pokouším zatočit do zatáčky, ale zadek motorky uskočí a jde do smyku. Valentino a já máme odlišné styly. On při nájezdech používá spojku hodně déle, já jí jen rychle vypnu a to byl i dnešní problém. Myslím si, že to ani nebyly závody v dešti, spíš to připomínalo závod na ledě. Zpočátku to bylo velmi těžké, protože jezdit s hladkou pneumatikou na vodě není dobré. Pro výměnu motorky jsem zajel brzo, protože jsem si myslel, že to bude lepší, že déšť bude sílit. Ovšem několik prvních kol na mokrých pneumatikách, kdy dráha ještě nebyla moc mokrá, nebylo zrovna moc příjemných. Znovu jsem vjel do boxů, protože jsem si myslel, že je pneumatika moc tvrdá. Vyzkoušeli jsme tedy měkčí pneumatiku, se kterou to již bylo lepší. Nechtěl jsem takto zahodit mé první pole position, doufal jsem dnes ve vynikající výsledek.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist