TT Assen – Po startu z pole position vyhrál Rossi, Hanika je osmý

Osmý podnik sezony je minulostí. Naposledy v sobotu dnes na dráze slavného okruhu v Assenu odjely své závody všechny tři třídy mistrovství světa silničních motocyklů. Počasí kartami nezamíchalo a vše se stihlo odjet na suchém povrchu. V třídě Moto3 vyhrál Portugalec Miguel Oliveira. Český závodník Karel Hanika byl v cíli závodu osmý, Jakub Kornfeil dvacátý. V třídě Moto2 si pro plný počet bodů dojel Francouz Johann Zarco, lídr seriálu šestistovek. Závod královské kubatury byl adrenalinovým duelem mezi Valentinem Rossim a Marcem Márquezem. Vítězství nakonec slavil Valentino Rossi, druhý projel cílem Marc Márquez a třetí Jorge Lorenzo, který poprvé od návratu šampionátu do Evropy nevyhrál. Deváté kolo sezony, jenž definitivně uzavře první polovinu roku, je na programu za dva týdny na německém okruhu Sachsenring.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na šestadvacet kol startoval první Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), druhý Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar) a třetí Marc Márquez (Repsol Honda Team). Z druhé řady odstartoval Dani Pedroa (Repsol Honda Team), Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) a Andrea Iannone (Ducati Team).

Po startu si první místo udržel Valentino Rossi, za ním jel Marc Márquez a na třetí pozici se propracoval Jorge Lorenzo. V závěru prvního kola kolidovali v šestnácté zatáčce jezdci Jack Miller (CWM LCR Honda) a Hector Barbera (Avintia Racing). Ve třetím kole zůstával na špici Valentino Rossi, který nastavil nový traťový rekord 1'33,739 sekundy. Marc Márquez ale Rossiho nechtěl nechat ujet a ve čtvrtém kole zajel nový rekord 1'33,617 sekundy jezdec tovární Hondy.

Po pěti úvodních kolech jeli na špici závodu v těsném závěsu Valentino Rossi a Marc Márquez. Třetí Jorge Lorenzo už ztrácel něco přes sekundu. Na čtvrtém místě pokračoval Andrea Iannone, pátý byl Aleix Espargaró, šestý Pol Espargaró, sedmý Cal Crutchlow a devátý Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3). Dani Pedrosa (Repsol Honda) jel se zraněním levé ruky z warm upu, takže bojoval na hranici první desítky. Do sedmého kola už nenajel Stefan Bradl (Athinà Forward Racing), který spadl v jedenácté zatáčce. Posledním jezdcem na bodech byl patnáctý Loris Baz (Athinà Forward Racing).

V polovině závodu jel stále první Valentino Rossi, ale tlak Marca Márqueze neustával, takže oba jezdce dělilo jen pár desetin. Třetí Jorge Lorenzo ztrácel přes čtyři sekundy a pozoroval, jak to nakonec před ním dopadne. Čtvrtý Andrea Iannone na Lorenza ztrácel přes pět sekund, dvě sekundy dělily jezdce Ducati Iannoneho s Doviziosem. Na bodech jel stále patnáctý Loris Baz, ale už jen čtyři desetiny za ním byl jezdec Aprilie Álvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini). Devět kol před koncem závodu spadl v jedenácté zatáčce Eugene Laverty (Aspar MotoGP Team).

V nájezdu do devatenáctého kola předjel Marc Márquez Valentina Rossiho a převzal vedení v závodu. Rossi potřeboval nenechal Márqueze poodjet, ale naopak jet v těsném závěsu za ním a v závěru závodu zaútočit. Pět kol před koncem byl mezi oběma jezdci rozdíl necelých dvou desetin, takže téměř nic. Třetí Jorge Lorenzo byl osm sekund za místem, kde se bojovalo o vítězství v závodu. Na čtvrté pozici pokračoval Andrea Iannone, pátý jel Cal Crutchlow a za ním byl v těsném závěsu Pol Espargaró a sedmý Dani Pedrosa.

V předposledním kole Valentino Rossi předjel Marca Márqueze a pořádně zabral, aby Španělovi poodjel. Nicméně závěr posledního kola byl adrenalinovou záležitostí, protože těsně před cílem tam došlo ke kontaktu, což Rossiho sice poslalo mimo trať, ale jeho cestu za vítězstvím to nezastavilo. Valentino Rossi tak poprvé od roku 2009 vyhrál závod po startu z pole position. Marc Márquez projel cílem druhý a třetí místo patří Jorge Lorenzovi, jenž tak přerušil vítěznou sérii čtyř Grand Prix. Nejlepším jezdcem kategorie Open je patnáctý Loris Baz. Ital Valentino Rossi zůstává lídrem šampionátu také po Assenu.

TT Assen, MotoGP – Závod (26kol)
20°C, dráha suchá, 30°C, vlhkost: 66%

1 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 40'54.037
2 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +1.242
3 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +14.576
4 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +19.109
5 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +24.268
6 - Cal CRUTCHLOW - GBR - CWM LCR Honda - Honda - +24.373
7 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +24.442
8 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +24.656
9 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +26.725
10 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +27.238
11 - Danilo PETRUCCI - ITA - Octo Pramac Racing - Ducati - +29.038
12 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +29.418
13 - Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS - Honda - +46.663
14 - Yonny HERNANDEZ - COL - Octo Pramac Racing - Ducati - +49.305
15 - Loris BAZ - FRA - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - +52.396
16 - Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team - Honda - +56.005
17 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +59.857
18 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Ducati - +1'14.513
19 - Marco MELANDRI - ITA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +1kolo

Závod nedokončil/neklasifikován:
Alex DE ANGELIS - RSM - E-Motion IodaRacing Team - ART - 3kola
Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team - Honda - 1kol
Stefan BRADL - GER - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - 21kol
Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - 0kol
Jack MILLER - AUS - CWM LCR Honda - Honda - 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist