Testovací jezdci MotoGP to teď nebudou mít snadné

Zatím se nezávodí a v případě světových šampionátů silničních motocyklů MotoGP a superbiků WorldSBK se pořád čeká, kdy vůbec přijdou na řadu první závody, které zahájí sezonu 2020. Protože je světová ekonomika poznamenaná opatřeními vlád, které měly zabránit šíření koronavirusu, došlo k zmrazení vývoje v případě MotoGP a zrušili také starty na divoké karty. Nabízí se tak otázka, co teď budou dělat zkušební jezdci jednotlivých výrobců.

Pokud letos nějaké závody budou, tak v případě MotoGP bez jezdců na divokou kartu. Paddock světového šampionátu bude značně zredukován na nezbytně možný počet členů týmů a jezdci na divokou kartu by do daného schématu prostě nezapadli. Navíc asociace výrobců MSMA odsouhlasila, že závodit budou jen pravidelní jezdci, takže je v této otázce definitivně jasno. Letos tak na startu neuvidíme zkušební jezdce jako je Michele Pirro (Ducati), Stefan Bradl (Honda), Dani Pedrosa (KTM) a Mika Kallio (KTM) plus Sylvain Guintoli (Suzuki) nebo Bradley Smith (Aprilia) a Lorenzo Savadori (Aprilia).

K ztrátě šance jet na divokou kartu Michele Pirro (Ducati) mimo jiné poznamenal: „Podle smlouvy jsem měl jet teoreticky troje Grand Prix, obě italské plus Valencii, ale takové rozhodnutí bylo ve vzduchu. Překvapilo by mě to, pokud by k tomu nedošlo. Doufejme, že přinejmenším CIV, který je s dvěma závody, spustí v Mugellu už 20.června.“

Smůlu má také Jorge Lorenzo, který měl divokou kartu s Yamahou pro Barcelonu. Španěl tak o možnost závodit přišel a nebude mít ani příliš možností pro Yamahu testovat, jelikož je situace taková jaká je. Pro něho je teď rozhodující, zda zůstat v pozici testovacího jezdce nebo zkusit návrat zpět do šampionátu v pozici pravidelného jezdce pod smlouvou. „Musím si s Yamahou znovu promluvit, zda budeme také příští rok spolupracovat v rámci testovacího týmu,“ řekl Španěl.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
33.petr přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist