Stoner: „Vrátili jsme se ke dva roky staré elektronice.“

Casey Stoner prozradil, že se v druhé polovině minulé sezóny s Ducati vrátil k téměř dva roky staré elektronice.

Ducati zaměnila motor screamer za kulitvovanější big-bang na konci roku 2009 a jemnější distribuce výkonu motoru umožnila Stonerovi zbavit se části elektronických funkcí.

„Když jsem u Ducati dostal motor big-bang, tak jsem se vrátil ke staršímu modelu elektroniky, protože se přilnavost zadního kola natolik zlepšila, že jsem nechtěl všechna ta omezení motoru a součásti elektroniky, jež měla zklidňovat chování motocyklu.“ řekl Casey serveru Crash.net

Elektronika byla v souvislosti s Casey Stonerem často skloňovaným tématem, do které se zapojovali i jeho týmoví kolegové a jeho úspěchy byly často příčítány silně využité trakční kontrole, přestože záběry televizních kamer, kde Ducati se Stonerem smýkala po celé trati byly spíše důkazem opaku. To, co teď Casey Stoner prozradil, tedy ukazuje na fakt, že elektronika nebyla tím rozhodujícím faktorem, který stál za jeho úspěchem, i když po návratu ke staré verzi zaznamenaly jeho výkony výrazné zlepšení.

„Vrátili jsme se ke konci minulého roku k elektronice, která byla téměř dva roky stará.“
prohlásil Stoner, který vyhrál tři závody ze šesti posledních na Ducati. Elektroniku pro Ducati dodává firma Magneti Marelli, zatímco u Hondy je to vlastní systém vyráběný HRC.

„Poněvadž se elektronika neustále vyvíjí, je těžké je mezi sebou porovnávat. Například teď jsem na Hondě zkoušel odlišnou elektroniku a nedá se porovnat ani s tím, jakou Honda používala v minulosti, takže je nějaké srovnání skutečně velmi těžké. Samozřejmě, že se systém elektroniky Ducati od elektroniky Hondy trochu liší, ale na to, abych jej zcela pochopil a dokázal ho plně využít, potřebuji ještě nějaký čas.“

Letos bude mít Casey Stoner od Hondy přiděleny dokonce dva inženýry elektroniky. 

Originál článku si je možno přečíst zde.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist