Statistiky před Grand Prix Qataru

Opět několik statistických informací před blížícím se závodem Mistrovství světa silničních motocyklů, kterým bude o víkendu Grand Prix Qataru.

MotoGP:
* Loris Capirossi dosáhl již na čtyři vítězství v kvalifikaci. Během posledních pěti závodů, které absolvoval, dokázal třikrát zvítězit. V Kataru se Capirossimu nedaří – v roce 2004 nedokončil závod kvůli poruše stroje, vloni po startu z první pozice dojel nakonec na desátém místě.
* Valentino Rossi, který vloni v Kataru zvítězil, závod v roce 2004 nedokončil kvůli havárii. Pokud Rossi v Kataru nezvítězí, bude to poprvé od roku 2003, kdy se Rossimu nepodařilo zvítězit alespoň jednou během čtyřech následných závodů. 14. místo Rossiho v Jerezu byl jeho nejhorší výsledek v dokončeném závodě jeho MotoGP kariéry. Jeho předchozí nejhorší výsledek bylo 12. místo v Grand Prix Itálie z roku 2000, kterou shodou okolností také vyhrál Loris Capirossi.
* Pokud v Qataru zvítězí Daniel Pedrosa nebo Casey Stoner, bude překonán platný rekord této třídy v nejmladším vítězi závodu. Doposud je aktuální věk Freddie Spencera 20 let a 196 dnů (GP Belgie 1982 – Spa-Francorchamps). Pedrosovi bude v sobotu 20 let a 191 dnů, Stonerovi 20 let a 174 dnů.
* Dany Pedrosa se druhým místem v Jerezu zařadil na druhou pozici v tabulce nejmladších jezdců, kteří získali v nejprestižnější třídě pódiové umístění po pódiích i ve třídách 125 a 250 ccm. Jediným mladším jezdcem, který získal pódia ve všech třídách dříve než Pedrosa, je Mike Hailwood.
* Casey Stoner, který vyhrál vloni v Qataru závod třídy 250 ccm, se šestým místem v Jerezu stal nejmladším jezdcem třídy MotoGP, kterému se podařilo skončit v nejlepší šestici od doby, kdy v roce 1995 stejný úspěch získal Norick Abe v Argentině. Stoner je nejmladším australským jezdcem, který kdy v historii GP skončil mezi nejlepší šestkou třídy MotoGP.
* Nicky Hayden, který vloni zaznamenal v Qataru nový rekord okruhu, má na svém kontě nyní pět závodů v jedné řadě, při kterých vždy skončil na pódiu.
* Sete Gibernau se z vítězství v závodech MotoGP radoval naposledy v roce 2004, kdy zvítězil právě v Qataru
* Premiéra Toni Elíase na motocyklu Honda RC 211V, která skončila v Jerezu jeho čtvrtým místem, je i dosavadním nejlepším výsledkem tohoto mladého Španěla.
* Po boji, který trval celý závod, skončil vloni na druhém místě závodu v Doha Marco Melandri.
* V roce 2004 dokončil závod v Qataru na druhém místě Colin Edwards, který od té doby dokončil každý závod MotoGP na bodované pozici. Jeho bodovaná šňůra tak obsahuje již celkem 22 závodů v jedné řadě, ve kterých Edwards bodoval.
* Start Shinyi Nakana do jerezkého závodu z první řady, byl jeho první start z tohoto místa od roku 2004, kdy startoval z první řady v Malajsii.
* Kenny Roberts jr. vynechal závod v Qataru 2004 kvůli zranění z havárie v první zatáčce okruhu v Motegi.
* Osmá pozici Johna Hopkinse v Qataru roku 2004 je zároveň nejlepším výsledkem jezdce na motocyklu Suzuki startujícím v Doha.
* Jediným jezdcem, který vloni v závodě MotoGP havaroval, byl Japonec Makoto Tamada.
* Carlos Checa získal v MotoGP prozatím třikrát Pole Position, jednou to bylo právě na okruhu v Qataru (2004).
* Randy de Puniet ještě v Qataru cíl neviděl. V roce 2004 havaroval v závodě třídy 250 ccm, o rok později ze závodu stejné třídy odstoupil pro poruchu.
* I když startoval s nekonkurenčním strojem WCM, dokázal v posledních dvou letech James Ellison v Qataru vždy bodovat.
250 ccm:
* Vynikající bilanci má v Qataru Jorge Lorenzo, který zde v roce 2004 vyhrál s Derbi závod třídy 125 ccm, zatímco v loňských dvěstěpadesátkách dojel z Pole Position na druhém místě.
* Alex de Angelis zatím v Qataru naopak cíl neviděl. V roce 2004 skončil s poruchou, vloni havaroval.
* Výborný je v Qataru i Andrea Dovizioso, druhý v roce 2004 (125 ccm) a třetí vloni (250 ccm).
* Čtvrté místo Yuki Takahashiho z letošní Grand Prix Španělska je jeho nejlepší výsledek mimo japonské území.
* Martin Cardenas získal svým osmým místem v Jerezu nejlepší výsledek jeho působení v Grand Prix.
* Sebastian Porto se v roce 2004 kvalifikoval v Qataru do závodu třídy 250 ccm z prvního místa, závod poté i vyhrál.
* Šesté místo Hiroshi Aoyamy v Jerezu je nejlepším „suchým“ výsledkem pro stroj KTM 250. Aoyama získal své první pódium v Grand Prix mimo území Japonska právě v Qataru, když v roce 2004 dojel ve dvěstěpadesátkách na třetí pozici.
* Druhý den kvalifikace oslaví Jakub Smrž svými třiadvacátými narozeninami.
125 ccm:
* Vítězství Alvara Bautisty v Jerezu bylo pro něj premiérové pódium od závodu ve Valencii v roce 2004.
* Druhé místo Lukáše Peška v Jerezu bylo první pódium českého jezdce v této třídě a první pódium našeho závodníka od roku 1971, kdy v Grand Prix ČSSR dojel druhý Bohumil Staša sr. v závodě třídy 350 ccm
* Po dvanácti startech z první řady v roce 2005 se Mattia Pasini v Jerezu poprvé v kariéře radoval z vítězství v kvalifikaci.
* Pouze jedinkrát získala továrna KTM v cíli najednou první i druhé místo, bylo to vloni v Qataru, kdy dojeli Gabor Talmacsi a Mika Kallio na prvním a druhém místě.
* Michael Ranseder oslaví své dvacáté narozeniny druhý den kvalifikací na Grand Prix Qataru.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist