Statistika před víkendem v Le Mans

Do Le Mans zavítal motocyklový šampionát poprvé v roce 1969 a od roku 2000 je trvalou součástí v kalendáři motocyklové Grand Prix. Celkem tam uspořádali pětadvacet velkých cen včetně ´Vitesse du Mans´ z roku 1991, což byla jediná sezona, ve které Francie přivítala na své půdě dvě Grand Prix.

Vůbec první závod v Le Mans vyhrál v třídě do 500ccm Giacomo Agostini, Santiago Herrero slavil ve čtvrtlitrech, ve stopětadvacítkách byl první domácí Jean Aureal a tehdy v nejnižší kubatuře do 50ccm slavil první místo Holanďan Aalt Toersen. Nejúspěšnějším jezdcem francouzského okruhu, co se týče počtu vítězství, je Španěl Jorge Lorenzo, který tam třikrát vyhrál závod MotoGP a jednou slavil vítězství ve čtvrtlitrech.

2986 – v kariéře jezdce motocyklového mistrovství světa nasbíral do této chvíle Španěl Dani Pedrosa celkem 2986 bodů. Pokud ve Francii obsadí pozice do třetího místa, stane se teprve třetím jezdcem v historii, který překročil hranici tří tisíc bodů. Zatím tuto metu pokořila dvojice Italů - Valentino Rossi (4604 bodů) a Loris Capirossi (3215 bodů).

46 – vítězství Daniho Pedrosy v závodu Velké ceny Španělska bylo jeho šestačtyřicátým triumfem, který si vybojoval závoděním ve všech třech motocyklových kubaturách světového šampionátu a pokaždé v sedle Hondy. Španěl má nyní na kontě o jedno vítězství s Hondou víc než během závodní kariéry získal šestinásobný mistr světa Jim Redman. Jediný Mick Doohan dokázal s Hondou vyhrát víc závodů, celkem padesát čtyři.

44 – v den kvalifikace na Velkou cenu Francie uplyne přesně čtyřiačtyřicet let od vítězství jezdce Yamahy Jeana Aureala, vůbec prvního Francouze, který vyhrál závod v kubatuře do 125ccm. Ten se jel v rámci francouzské Grand Prix v roce 1969 rovněž na dráze v Le Mans.

28 – přesně v den závodu Velké ceny Francie uplyne osmadvacet let, kdy Christian Sarron vyhrál svůj jediný závod 500ccm kubatury v seriálu Grand Prix. Vítězství si vybojoval na mokré dráze Hockenheimu v německé Grand Prix 1985. Tímto vítězným závodem Sarron také ukončil sérii osmadvaceti prvních míst, které vyhráli pouze jezdci z USA, což je vůbec nejdelší řada vítězných závodů jezdců jednoho státu v královské kubatuře.
20 let a 77 dní – díky druhému místu ve španělské Grand Prix je nyní Marc Márquez ve svých dvaceti letech a sedmasedmdesáti dnech historicky nejmladším jezdcem královské kubatury, který získal umístění na stupních vítězů třikrát po sobě. Od roku 2008 byl až do této chvíle nejmladším jezdcem Jorge Lorenzo, jenž tři závody v řadě s umístěním na pódiu získal v době, kdy mu bylo 20 let a 345 dní.

11 – posledních jedenáct závodů všech tří kubatur motocyklového šampionátu vyhráli jezdci ze Španělska. Posledním jezdcem, který závod seriálu Grand Prix vyhrál a přitom neměl španělský pas, byl Brit Danny Kent, vítěz klání Moto3, finálního závodu sezony 2012 ve Valencii. Španělsku patří také rekord v počtu následných vítězství všech tří kubatur, když v roce 2010 vyhráli celkem patnáct závodů v řadě.

9 – prvních devět závodů všech tří kubatur motocyklového šampionátu letos vyhrálo devět různých závodníků. Stejný úvod sezony pamatujeme v pětašedesátileté historii šampionátu jen jednou a to v roce 1951. Tehdy vyhráli první tři závody v třídě do 125ccm – Guido Leoni, Cromie McCandless a Gianni Leoni. Ve čtvrtlitrech 250ccm – Dario Ambrosini, Tommy Wood a Bruno Ruffo. A v královské 500ccm – Umberto Masetti, Fergus Anderson a Geoff Duke.

5 – přesně v sobotu, tedy v den kvalifikací Velké ceny Francie, uplyne pět let od vítězství Mike Di Meglia, které v třídě do 125ccm oslavil v roce 2008 na domácí dráze okruhu v Le Mans. Od vítězství Guy Bertina v roce 1979, byl Mike Di Meglio po velmi dlouhé době dalším Francouzem, který v Le Mans vyhrál závod Grand Prix.

2 – pouze dva Francouzi dokázali v závodu královské kubatury zajet na okruhu v Le Mans umístění na stupních vítězů - Raymond Roche byl druhý v roce 1985 a Christian Sarron třetí v roce 1987

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist