Statistika před víkendem v Aragonii

Čtrnáctá Grand Prix sezony je teprve třetím podnikem motocyklového šampionátu na okruhu MotorLand Aragón, ale zároveň devětadevadesátou Grand Prix na území Španělska. Až se celý seriál vrátí z turné po Pacifiku, bude závěrečné kolo ve Valencii jubilejním stým podnikem uspořádaným Španěly.

Ve statistice se také píše, že Jorge Lorenzo vítězstvím v Misanu zaokrouhlil počet vítězství španělských jezdců v čtyřdobé éře královské kubatury na rovných padesát. Španělsko je tak po Itálii druhou nejúspěšnější zemí v počtu prvních míst. Zároveň rodák z Mallorky dosáhl svého čtyřicátého čtvrtého vítězství v závodech Grand Prix, což je stejný počet, jakého dosáhl Casey Stoner. Pokud Lorenzo vyhraje další závod, dostane se v rámci celkového počtu vítězství na úroveň šestinásobného světového šampiona Jima Redmana.

232 – v úvodních třinácti závodech letošní sezony MotoGP získal Dani Pedrosa 232 bodů. Pokud v Aragonii projede cílem první nebo druhý, bude mít na kontě vyšší bodové skóre než jaké bylo jeho dosavadní maximum 249 bodů, kterého dosáhl za celou sezonu 2008.

99 – Španělsko na svém území uspořádalo nejvíc podniků seriálu Grand Prix. Víkend na okruhu MotorLand Aragón bude celkem devadesátým devátým podnikem Grand Prix ve Španělsku – GP Španělska, GP Katalánska, GP Madridu, GP Evropy, GP FIM, GP Valencie a GP Portugalska. Závodní okruhy, na kterých jednotlivé Grand Prix Španělé uspořádali jsou – Jerez, Catalunya, Jarama, Montjuich a Ricardo Tormo ve Valencii.

94 – vítězstvím v závodu Velké ceny San Marina Jorge Lorenzo dosáhl devadesátého čtvrtého umístění na stupních vítězů v kariéře jezdce motocyklového seriálu Grand Prix. Pokud Lorenzo získá další umístění mezi nejlepšími třemi, vyrovná celkový počet umístění na pódiu, jakého za celou kariéru dosáhl Mick Doohan. Australan je nyní desátým nejúspěšnějším jezdcem historie závodů Grand Prix, co se týče počtu umístění na stupních vítězů.

50 – vítězství Jorge Lorenza v závodu Velké ceny San Marina, bylo zároveň padesátým triumfem španělských závodníků od roku 2002, tedy v éře čtyřtaktních motocyklů královské kubatury. Španělsko je nyní s padesáti vítězstvími druhým nejúspěšnějším státem (Lorenzo -23, Pedrosa – 18, Gibernau -8, Elías – 1). Nejúspěšnější zemí je s celkem osmdesáti čtyřmi vítězstvími Itálie (Rossi – 66, Capirossi – 7, Melandri – 5, Biaggi – 5, Dovizioso – 1).

45 – v den závodu Velké ceny Aragonie uplyne přesně pětačtyřicet let od kanadské Grand Prix, kterou v roce 1967 uspořádali na okruhu Mosport. Byla to jediná Grand Prix v Kanadě a na závodní dráze tehdy dominovali britští jezdci – Bill Ivy vyhrál závod do 125ccm, Mike Hailwood slavil vítězství v třídě do 250ccm a 500ccm. Byla to zároveň poslední velká cena, kde všechny tyto kubatury vyhráli Britové.

27 – v den kvalifikace Velké ceny Aragonie oslaví své sedmadvacáté narozeniny Dani Pedrosa, jezdec tovární stáje Honda MotoGP
24 – ve čtvrtek 27. září slaví čtyřiadvacáté narozeniny Nicolas Terol, jezdec stáje Mapfre Aspar Moto2

23 – v Misanu si Dani Pedrosa připsal na své konto třiadvacátou pole position v třídě MotoGP, což z něho v této chvíli dělá nejúspěšnějšího Španěla v počtu startů z první pozice. Před víkendem v Aragonii má o jednu pole position víc než jeho krajan Jorge Lorenzo.

22 – v den závodu Velké ceny Aragonie oslaví Dominique Aegerter své dvaadvacáté narozeniny. Švýcar závodí v sedle šestistovky Suter Moto2 stáje Technomag – CIP.

21 – v den kvalifikace na Velkou cenu Aragonie uplyne přesně jednadvacet let od první malajské Grand Prix, kterou v roce 1991 uspořádali na okruhu Shah Alam. Vítězem závodu třídy do 500ccm byl John Kocinski, pro Američana premiérové vítězství v královské kubatuře.

2 – MotorLand Aragón je jedním ze dvou okruhů v kalendáři šampionátu, kde Jorge Lorenzo zatím nevyhrál ani jeden závod v žádné z motocyklových kubatur (125ccm, 250ccm, MotoGP). Dalším okruhem je německý Sachsenring.

2 – MotorLand Aragón je jedním ze dvou okruhů, kde Valentino Rossi zatím nezískal ani jedno umístění na stupních vítězů v třídě MotoGP. Druhým okruhem je britský Silverstone.

0 – nikdo z jezdců královské kubatury, kteří nastoupí do závodního víkendu v Aragonii, závod na okruhu MotorLand Aragón nevyhrál ani v jedné ze tří motocyklových kubatur

0 – nikdo z jezdců královské kubatury, kteří nastoupí do závodního víkendu v Aragonii, v kvalifikaci na velkou cenu nezískali pole position ani v jedné ze tří motocyklových kubatur

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist