Startovní rošt MotoGP 2014 je téměř kompletní

Všechny týmy, které v příštím roce nastoupí do královské kubatury mistrovství světa silničních motocyklů, mají své jezdecké sestavy kompletní, až na stáj Ioda Racing, jenž do této chvíle zatím prodloužila smlouvu jen s Italem Danilem Petruccim, ale druhého jezdce dosud nepotvrdili.

V týmu Ioda Racing Project letos závodil český motocyklový jezdec Lukáš Pešek. Na jeho místo je nyní pasován Leon Camier, který po skončení superbikové sezony WSBK přišel o místo u stáje Crescent Suzuki, kde ho nahradil Ir Eugene Laverty. Britský závodník Leon Camier samozřejmě nebyl nadšený, když se dozvěděl, že u superbikové Suzuki nemá místo, ale paradoxně by tím mohl jen získat, protože nyní se mu otevírá cesta do MotoGP.

Zatím ale nic podepsané není, protože jak Camier nedávno uvedl, probíhají jednání ohledně nabídky nejen z MotoGP, ale také z WSBK a britského šampionátu BSB. Nyní je Ioda Racing jediným týmem, který nemá kompletní jezdeckou sestavu a ani motocykl. Ioda Racing chce v roce 2014 závodit s motocykly ART (Aprilia Racing Technology), ale v této chvíli není jejich nasazení stoprocentně jisté.
Při pohledu na seznam startujících týmů vidíme dvojčlennou sestavu týmu Paula Birda PBM, což je dobrá zpráva, protože se v poslední době hodně spekulovalo o odchodu britské skupiny z prostředí královské kubatury mistrovství světa. V týmu dál pokračuje Michael Laverty, který jen nedávno testoval v BSB, takže to tehdy skutečně nevypadalo moc nadějně. Lavertyho novým týmovým kolegou bude zkušený Broc Parkes, jediný Australan v poli litrových motocyklů třídy MotoGP. Paulu Birdovi se ve finále podařilo vyjednat smlouvu s Aprilii, takže v roce 2014 budou předním týmem italského výrobce, protože jak Aspar, tak brněnská stáj Cardion AB Motoracing přestoupili k Hondě.

Mezi závodní elitu MotoGP postupuje francouzský závodník Mike Di Meglio, který pojede v barvách stáje Blusens Avintia společně s týmovým kolegou Hectorem Barberou. Francouz vyhrál titul v nejnižší kubatuře do 125ccm v roce 2008, ale po přestupu do třídy 250ccm a později nové Moto2 se mu už tolik nedařilo. V letošní sezoně měl velkou smůlu na zranění, které ho vyřadilo ze hry už po závodu v Brně. Jak se mu bude dařit v MotoGP je tedy s velkým otazníkem.

Startovní rošt královské kubatury tvoří celkem jedenáct prototypových motocyklů, které sice mají vlastní software ECU, ale jen dvacet litrů paliva a pět pohonných jednotek na sezonu. Třináct motocyklů kategorie “Open“ má jednotnou elektroniku, ale také nádrže na čtyřiadvacet litrů paliva a dvanáct motorů na sezonu. Dále jsou na seznamu, kde chybí ještě jedno jméno, celkem čtyři nováčci. Jediným českým závodníkem je Karel Abraham, který sezonu 2014 absolvuje v sedle motocyklu Honda RCV1000R.

Startovní rošt třídy MotoGP – sezona 2014


Kategorie - TOVÁRNÍ, celkem 11 jezdců

Marc Márquez - SPA - Repsol Honda Team - Honda RC213V
Dani Pedrosa - SPA - Repsol Honda Team - Honda RC213V
Jorge Lorenzo - SPA - Yamaha Factory Racing - Yamaha YZR-M1
Valentino Rossi - ITA - Yamaha Factory Racing - Yamaha YZR-M1
Andrea Dovizioso - ITA - Ducati Team - Ducati Desmosedici
Cal Crutchlow - GBR - Ducati Team - Ducati Desmosedici

Pol Espargaró - SPA - Monster Yamaha Tech 3 -Yamaha YZR-M1 - nováček
Bradley Smith - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha YZR-M1
Álvaro Bautista - SPA - Go&Fun Honda Gresini - Honda RC213V
Stefan Bradl - GER - LCR Honda MotoGP - Honda RC213V
Andrea Iannone - ITA - Pramac Racing - Ducati Desmosedici

Kategorie - OPEN, celkem 13 jezdců

Yonny Hernandez - COL - Pramac Racing - Ducati Desmosedici
Colin Edwards - USA - NGM Mobile Forward Racing - FTR Yamaha
Aleix Espargaró - SPA - NGM Mobile Forward Racing - FTR Yamaha
Nicky Hayden - USA - Power Electronics Aspar - Honda RCV1000R
Hiroshi Aoyama - JPN - Power Electronics Aspar - Honda RCV1000R
Scott Redding - GBR - Go&Fun Honda Gresini - Honda RCV1000R - nováček
Karel Abraham - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda RCV1000R
Hector Barbera - SPA - Avintia Blusens - FTR Kawasaki
Mike di Meglio - FRA - Avintia Blusens - FTR Kawasaki - nováček
Michael Laverty - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM/ART
Broc Parkes - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM/ART - nováček
Danilo Petrucci - ITA - Iodaracing Project - bude oznámeno později
bude oznámeno později - Iodaracing Project - bude oznámeno později

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist