Sezona MotoGP v polovině, Brno ladí formu

Během téměř měsíční pauzy v polovině sezony 2014 se krátce poohlédneme za uplynulými závody MotoGP a jejich hlavní postavou, Španělem Marcem Marquezem, jezdícím na Hondě. Prozatím se odjelo celkem devět závodů z osmnácti plánovaných pro letošní sezonu. Kdo si užívá výslunní a komu se naopak sezona nedaří dle plánů?

Ikona letošního ročníku je bezpochyby Marc Marquez, reprezentující tým Repsol Honda. Jeho oranžová devadesát trojka letos ještě nepoznala jiného než zlatého vavřínu. Mladičký, teprve jednadvacetiletý Španěl si užívá svého výsostného postavení a plný počet 225 bodů svědčí o jeho naprosté dominanci a skvělé formě. Zatím se mu tedy daří více než úspěšně navázat na loňský úspěch, korunovaný ziskem titulu mistra světa. Nasbíral již více vítězství než za celou loňskou mistrovskou sezonu a při současné tendenci mu chybí přibližně pět závodů k překonání loňského bodového zisku. Sázka na něj na bet365 tedy slibuje jistotu dobré investice.
Marc Marquez, foto: zdroj wikimedia.org.

Na méně úspěšné straně barikády stojí Marquezův krajan a týmový kolega Dani Pedrosa. Ten, ač druhý v pořadí hodnocení světového šampionátu, má o třetinu bodů méně. Se ztrátou 77 bodů zatím Marquezovi zdatně kryje záda před druhým silným sokem v boji o titul. Téměř veterán z týmu Movistar Yamaha MotoGP není nikdo menší než pětatřicetiletý Valentnino Rossi. Tomu se nedaří navázat na svých celkově sedm titulů mistra světa a v průběžném hodnocení šampionátu v letošní sezoně ztrácí na Marqueze čtyřiaosmdesátbodů. I přes vyšší počet druhých míst, kterých Rossi posbíral čtyři a Pedrosa jen tři, je hlavní rozdíl v počtu třetích míst. Ty má čtyři Pedrosa, zatímco Rossi pouhé jedno.
Další v pořadí je Ital Andrea Dovizioso na motorce Ducati, kterého těsně stíhá další bývalý světový šampion a Španěl ve startovním poli Jorge Lorenzo, jezdící na stroji Yamaha. Ti však s 99, respektive 97 body atakují titul světového šampiona pouze zpovzdálí. Oba získali po jednom druhém místě, Dovizioso také jedno místo třetí, Lorenzo má třetí místa prozatím 2.
Náš Karel Abrahám, reprezentant týmu Cardion AB Motoracing, zatím posbíral do tabulky 18 bodů za umístění těsně za hranicí první desítky. Dva závody nedojel a průběžně mu tak patří 17. příčka. V italském Mugelu se mu však podařilo zajet zatím nejlepší umístění od roku 2012, vzhledem k ne příliš úspěšné loňské sezoně. Celkově nejlepší umístění však datují stále jeho první rok v moto GP, kdy ve Španělsku a Velké Británii obsadil shodně sedmé příčky. Příští závod však bude v Indianapolis, kde se vloni po pádu ošklivě zranil a v říjnu se musel dokonce podrobit operaci ramene.
Karel Abrahám, zdroj: wikimedia.org.

O týden později od 15. do 17. srpna se konečně objeví závodníci také na brněnském Masarykově okruhu, kde se letos pojede 22 kol. Při délce okruhu 5 403 metrů se tak závodníci musí připravit na závod s necelými 120 km. Divácká kulisa byla vloni během celého víkendu neskutečná, za tři dny přišlo přes 222 tisíc diváků, samotný nedělní závod sledovalo 142 tisíc lidí přímo v areálu automotodromu. Věřme, že se zde letos pojede napínavý závod stejně tak jako loni a přejme i Karlu Abrahámovi úspěch v domácím závodě, který vloni po nehodě absolvoval v bolestech a nezajel závod podle svých představ.
Honda Marca Marqueze, zdroj: wikimedia.org.



TOPlist