Šestá GP sezony – Velká cena Itálie

Kapitoly článku

Moto3 – Preview

Rekordy a informace Moto3 – Autodromo del Mugello (ITA)

Nejrychlejší kolo – Danny Kent (2015) – 1'56,615
Rekord okruhu – Fabio Di Giannantonio (2018) – 1'56,628
Kvalifikační rekord – Danny Kent (2015) – 1'56,615
Maximální rychlost – John McPhee (2018) – 246,3 Km/h

Délka závodu Moto3 - 20 kol (104,9 km)
Velká cena ItálieMoto3 2018:
Stupně vítězů – 1.Martin, 2.Bezzecchi, 3. Di Giannantonio
Pole position – Jorge Martin – 1'56,634 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Fabio Di Giannantonio – 1'56,628 sekundy

Vedoucím jezdcem seriálu Moto3 je po pěti závodech sezony 2019 španělský závodník Biaggiho týmu Aron Canet (Sterilgarda Max Racing Team). Ve Francii Canet vybojoval třetí místo, třebaže tam byl v kontaktu s jedním z japonských závodníků. Jak už jsme ale mohli vidět, závody této kategorie vyžadují ostré lokty. Čtrnáct bodů náskoku je slušná výchozí pozice před víkendem v Toskánsku a Canet bude chtít v domácí Grand Prix svého šéfa zajet pokud ne na první místo, tak na stupně vítězů určitě.

Závěry klání Moto3 jsou pokaždé velkou loterií, protože o pozice na stupních vítězů bojuje velká skupina jezdců, dochází tam k různým strkanicím a někdy ten, kdo do posledního kola najede jako první, není v cíli ani mezi nejlepšími pěti. Vítězství by chtěl utrhnout právě v Mugellu italský závodník Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing), který pětadvacet bodů potřebuje k tomu, aby navýšil své šance na titul. Ale moc dobře ví, jak je štěstěna vrtkavá.

Dalším domácím jezdcem je Niccoló Antonelli (SIC58 Squadra Corse), jemuž absolutně nevyšel závod ve Francii, kde nezískal ani jeden bod. V Le Mans tak ztratil nejen druhou pozici v šampionátu, ale z jen bodové ztráty na vedení, je to nyní bodů sedmnáct, které by potřeboval vymazat, aby stanul v čele průběžného hodnocení. Antonelli je velký talent, ale osudné mu jsou pády, protože hodně končí na zemi v trénincích, kvalifikacích a stejně tak i v závodech.

Japonec Kaito Toba (Honda Team Asia) jel ve Francii o pódium, ale po kontaktu s Canetem to nakonec bylo jen za deset bodů, což jezdce Hondy dohnalo až k slzám. Nutno podotknout, že mladí jezdci z Japonska získávají každým rokem na síle a je vidět, že Japonci tvrdě pracují na tom, aby jednou jejich jezdci ovládli všechny kategorie světového šampionátu.

Po výborných výkonech v Argentině a Texasu nastalo v případě Jaume Masia (Bester Capital Dubai) drsné probuzení. Mladý Francouz myslel hodně vysoko, ale následovaly dva závody, kde získal jen čtyři body a to byl propad na pátou pozici. Masia, který po závodu v Texasu vedl tabulku průběžného hodnocení, teď na vedení ztrácí pětadvacet bodů.

Český závodník Jakub Kornfeil (Redox PrüstelGP) je po pěti závodech šestnáctý v pořadí. Letošní úvod sezony není pro Kornfeila zcela ideální, jelikož došlo ke zranění, ale bojuje a pokud s týmem zlepší kvalifikace, tak by to v závodech mohlo vypadat lépe. Každopádně i tak je zpravidla součástí skupiny bojující o přední příčky, jen mít víc toho pomyslného štěstí.

První bod kariéry jezdce mistrovství světa si ve Francii připsal na konto Filip Salač (Redox PrüstelGP). Český závodník KTM získává při své premiéře potřebné zkušenosti a první bod je rozhodně dobrou motivací své bodové konto rozšířit. Mugello ale v tomto ohledu nebude pro tyto účely snadným místem.

Z pravidelných jezdců Moto3 má před sebou domácí závod také šestý Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46), což je zároveň nejlepší nováček, sedmý Andrea Migno (Bester Capital Dubai), jedenáctý Tony Arbolino (VNE Snipers) nebo devatenáctý Dennis Foggia (SKY Racing Team VR46) a dvaadvacátý Romano Fenati (Snipers Team).

Japonec Ai Ogura (Honda Team Asia) podstoupil operaci (24.5) levé ruky, takže v Mugellu závodit nebude a nahradí ho jezdec z Indonésie, dvaadvacetiletý Gerry Salim.

Moto3 – MS po GP Francie:

1. Aron CANET SPA KTM 74
2. Lorenzo DALLA PORTA ITA Honda 60
3. Niccolò ANTONELLI ITA Honda 57
4. Kaito TOBA JPN Honda 51
5. Jaume MASIA SPA KTM 49
6. Celestino VIETTI ITA KTM 45
7. Andrea MIGNO ITA KTM 40
8. Gabriel RODRIGO ARG Honda 37
9. John MCPHEE GBR Honda 34
10. Darryn BINDER RSA KTM 26
11. Tony ARBOLINO ITA Honda 26
12. Albert ARENAS SPA KTM 26
13. Raul FERNANDEZ SPA KTM 25
14. Marcos RAMIREZ SPA Honda 24
15. Tatsuki SUZUKI JPN Honda 23
16. Jakub KORNFEIL CZE KTM 22
17. Ai OGURA JPN Honda 17
18. Ayumu SASAKI JPN Honda 14
19. Dennis FOGGIA ITA KTM 14
20. Alonso LOPEZ SPA Honda 14
21. Kazuki MASAKI JPN KTM 11
22. Romano FENATI ITA Honda 7
23. Makar YURCHENKO KAZ KTM 3
24. Filip SALAČ CZE KTM 1
25. Can ONCU TUR KTM  
26. Vicente PEREZ SPA KTM  
27. Tom BOOTH-AMOS GBR KTM  
28. Sergio GARCIA SPA Honda  
29. Stefano NEPA ITA KTM  
30. Aleix VIU SPA KTM  
31. Ryusei YAMANAKA JPN Honda  
32. Riccardo ROSSI ITA Honda  
33. Meikon KAWAKAMI BRA KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 5 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
macek44 přispěl 2 Kč
MiroSz63 přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
honza108 přispěl -1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist