Rossi nebo Gibernau

Několik reakcí na včerejší poslední zatáčku posledního kola Grand Prix Španělska třídy MotoGP.

Během včerejšího vyhlašování vítěze Grand Prix Španělska ve třídě MotoGP se ozýval pískot, při italské státní hymně dalo více jak sto tisíc diváků svým pískáním znát, co si myslí o vítězi. O manévru v poslední zatáčce okruhu bude ještě několik dnů živě diskutováno, nicméně nikdy se nemůže motocyklová společnost shodnou zda udělal chybu Rossi, či Gibernau, zda měl Rossi právo předjíždět, či zda Gibernau uvolněným prostorem vybídl Mistra světa k zahájení předjíždění. Každopádně nyní může nastat situace, kdy Gibernau Rossiho také pošle mimo závodní trať a ředitelství závodu bude muset stejně jako včera mlčet. Krásný sport se může změnit ve smrtonosnou léčku jednoho protivníka proti druhému.
Každopádně není účelem tohoto článku nijak hodnotit nedělní situaci z poslední zatáčky závodu MotoGP, tentokrát Vás chci pouze seznámit s několika reakcemi na celou situaci, tak jak se k ní vyjádřili samotní jezdci a také několik týmů MotoGP, včetně ředitele závodu.
Valentino Rossi: Dostal jsem se na první místo, ale udělal jsem chybu v posledním kole při brždění a tak mě Gibernau předjel. V rychlých zatáčkách jsme se znovu předjeli, ale já měl lepší výjezd. Měl jsem dostatečný prostor pro předjetí v poslední zatáčce, bylo to jediné místo, kde jsem mohl předjíždět. Dotkli jsme se, ale motocyklové závody toto někdy přinášejí. Vím, že je Sete rozzlebený, ale je zde 16 dalších závodů a bude při nich mnohem více tvrdých bitev. Úroveň tohoto závodu byla opravdu velká.
Sete Gibernau: Jeli jsme vzájemně tvrdě, ale já mám stejně ve své mysli pokoj, dal jsem do toho vše co jsem mohl. Budu mluvit o čemkoliv, jen ne o posledním kole. Nechci aby se o tak výborném závodě mluvilo pouze z důvodu toho, co se stalo v poslední zatáčce. Miluji tento sport a nechci se zapojovat do politiky, chci zůstat silný a klidný, chci se soustředit na svůj sen.
Tisková zpráva týmu Gauloises Yamaha: Panující Mistr světa jel téměř celý závod za Sete Gibernauem (Honda), předjel ho poprvé dvě kola před koncem, ale dovolil Španělovi vrátit se zpět po chybě v polovině posledního kola. Oba tvrdě projeli finální rychlé pravé zatáčky ve druhé polovině okruhu, předtím než Rossi demonstroval, že má talent a rozhodnutí ve stejné míře s odvážným předjetím na brzdách do poslední levotočivé zatáčky.
Tisková zpráva týmu MoviStar Honda MotoGP: Incidentem se nezabývá
Tisková zpráva Team Roberts: Vzrušení a diskuse provázely zahájení nové závodní sezóny, když obhájce vítězství Valentino Rossi (Yamaha) získal vítězství ve španělské Grand Prix v Jerezu poté, co se po nesmiřitelném souboji srazil se svým soupeřem Sete Gibernauem (Honda) v úplně poslední zatáčce, kde poslal Španěla pryč do štěrkové zóny.
Tisková zpráva týmu Suzuki MotoGP: Mistr světa Valentino Rossi vyhrál dramatický závod, kdy měl v posledním kole střed s domácím hrdinou Sete Gibernauem, což způsobilo, že Španěl zamířil do štěrku v poslední zatáčce.
Paul Butler – ředitelství závodu: Byl to závodní incident. Pokud by jste hledali precedens, měli by jste to srovnávat s Lorisem Capirossim v Motegi, což bylo ředitelstvím také vyhodnoceno jako závodní incident (reakce na porovnání s hodnocením kontaktu Tamada-Gibernau v roce 2003 v Motegi). Posuzujeme každý případ samostatně a tentokrát jsme rozhodli, že tentokrát zde není nic k dalšímu prozkoumání.
Tisková zpráva ČTK: Královská kategorie MotoGP měla královské rozuzlení. Na prvním místě se od startu pohyboval domácí Sete Gibernau, jenž si za zadním kolem vezl Rossiho. Ital zaútočil dvě kola před koncem, dostal se před svého soka a zdálo se, že si pohlídá vítězný úvod. V posledním okruhu však suverén na yamaze chyboval, pustil nedobrovolně vicemistra před sebe a připravoval poslední útok. V závěrečné zatáčce se bokem stroje nalepil na Gibernauovu hondu, nohou na zemi udržel stabilitu a vytlačil svého soka mimo trať.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist