Repsol znepokojen, Viňalese láká Ducati a West Rossimu nic neulehčí

Světem mistrovství světa silničních motocyklů stále rezonuje událost z Malajsie, kde došlo k incidentu mezi Valentinem Rossim a Marcem Márquezem. Vzniká řada teorií, přicházejí nová a novější svědectví jezdců. Na Malajsii zareagoval titulární sponzor Hondy Repsol, který by i zvážil odchod z mistrovství, pokud by se v tomto trendu mělo pokračovat. Mezitím španělská média přichází s tvrzení, že Ducati láká Mavericka Viňalese, aby nahradili Andrea Doviziosa a Anthony West se nechal slyšet, že tlaku fanoušků pustit před sebe Rossiho nepodlehne.

Takže abychom to vzali popořadě. Petrolejářský gigant Repsol přišel s oficiálním prohlášením, které se týká nedělního závodu v Malajsii a incidentu mezi nimi sponzorovaným Marcem Márquezem, jezdcem tovární Hondy, jejímž je Repsol titulárním sponzorem a Valentinem Rossim, jezdcem Yamahy. Vedení Repsolu píše, že je velmi znepokojeno tím, jakým způsobem byl jejich jezdec sražen k zemi. Rovněž píší, že kopnutí Valentina Rossiho je nepřijatelné a pokud by mělo něco takového pokračovat, budou nuceni z mistrovství světa odejít, protože jejich filozofií je čestná a férová soutěž.

Repsol ve svém stanovisku mimo jiné píše: „I když Márquez se štěstím unikl zranění z tohoto útoku, pro Repsol je to co předvedl Rossi absolutně nepřijatelné, protože tím ohrozil, záměrným a nesportovním způsobem, bezpečí jezdce týmu Repsol Hondy. Repsol považuje toto nesportovní chování za akt neslučitelný s hodnotami sportu a závodění.“

Mezitím španělské rádio Catalunya mělo prozradit, že italská Ducati má o Mavericka Viňalese takový zájem, že byli ochotni uhradit náklady spojené jak s jeho vyvázáním ze smlouvy se Suzuki, tak s odstupným pro Andrea Doviziosa, kterého měl Viñales v roce 2016 nahradit. Pro Doviziosa tyto zprávy nejsou rozhodně ničím, co by mu mělo přidat na jistotě v době, kdy se mu zase tolik nedaří. Viñales nicméně s přestupem nesouhlasil a v roce 2016 pokračuje s Japonci s nimiž má tříletou smlouvu. Ducati ale pro něho nechává dveře otevřené co se týče roku 2017. Tak to alespoň tvrdí španělská média, která vidí i určitý tlak na japonskou továrnu v rámci zlepšení motorky pro nadcházející sezonu.

Australan Anthony West, který na Phillip Islandu a v Sepangu nahradil zraněného Karla Abrahama na svém facebookovém účtu napsal, že Rossimu nic bez boje nedaruje. To byla jeho odpověď na zprávy fanoušků, kteří Australana a ostatní jezdce měli vyzvat, aby Rossiho nechali ve Valencii projet bez větších problémů do čela závodního pole. „Nemám v plánu nechat nikoho předjet jen tak ať už je to Rossi nebo kdokoliv jiný,“ napsal mimo jiné West, který zdůraznil, že závodění obětoval hodně a zároveň dodal, že na rozdíl od Rossiho, který bere miliony se on snaží přežít závod od závodu.

Závěrečný podnik sezony mistrovství světa silničních motocyklů je už za týden ve Valencii. Jen stěží si lze nyní představit, jaký bude nebo co všechno můžeme v jeho průběhu očekávat. Jisté je, že pokud snad někdo neměl v plánu do Valencie odjet povzbuzovat své favority, lepší důvod pro změnu názoru ani mít nemůže.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist