Red Bull U.S. Grand Prix Laguna Seca - závod

Závod třídy MotoGP na náročném okruhu v Laguna Seca byl pro diváky parádní podívanou. Po delší době jsme si mohli říct – tak tohle je teda nářez !!!

                                                                                                                                                               
Pár posledních závodů této nejprestižnější kategorie bylo tak trochu „zívacích.“ Ale Laguna Seca to rozhodně zase napravila. Už samotná trať je fakt šílená a při průjezdu vývrtkou Corkscrew nezbývalo, než kolo co kolo kroutit hlavou jak to tam ti borci jezdí. Ale největší paráda byla totální a ultimativní bitva dvou gladiátorů Valentina Rossiho a Caseyho Stonera. Po tom, co Australan předváděl během celého víkendu se našlo asi jen pár lidí, kteří nevěřili v jeho suverénní vítězství. Casey také z pole position vyrazil do závodu nejrychleji, ale po pár zatáčkách ho na čele vystřídal Vale. Hned v prvním kole se vzduchem proletěl Jorge Lorenzo, kterému jdou highsidery asi nejlépe na světě. Po přistání v kačírku se držel za zraněný kotník a do zpěvu mu rozhodně nebylo. První dvojice si hned začala budovat náskok před trojicí Nicky Hayden, Andrea Dovizioso a Chris Vermeulen. Ujížděli tak, jako kdyby ostatní jeli na dvěstěpadesátkách. Ale rozhodně nejeli žádnou taktickou jízdu. Ve třetím a čtvrtém kole se asi tak 100 x předjeli a jejich souboje byly opravdu na samotné hraně pádu. Oba si asi uvědomili, že pokud budou takhle pokračovat, dřív nebo později některý z nich spadne a lehce, ale opravdu lehounce ubrali na důrazu. Ve vedení se střídali dál, ale útoky už neměli takovou razanci jako na začátku závodu. O to jeli ale rychleji a v polovině závodu měli na třetího Vermeulena bezmála dvacetisekundový náskok. Ten ale zase poodjel Doviziosovi a Haydenovi a jel si bezpečně pro třetí místo. Když se začínalo schylovat k závěru závodu a všichni čekali na rozhodující bitvu, Stoner byl v jedné ze zatáček delší na brzdy a taktak že nesestřelil Valeho. Ale stejně lehce vyjel z tratě a i když vypadalo, že celou situaci ustojí a ztratí jen pár vteřin, ve chvíli, kdy se chtěl vrátit na trať, mu podjelo přední kolo a už se válel v kačírku. Sice svoji Ducati zase zvedl a pokračoval, ale Rossi už měl třináctisekundový náskok a jel si bezpečně pro své premiérové vítězství na americké půdě. Do cíle už tedy dojeli v tomto pořadí celkem v poklidu.


Kvůli bitvám na čele neměla režie moc času na to, aby se věnovala zbytku startovního pole. Skvělý výkon předvedl Dovizioso, který na této trati jel poprvé, ale přesto dojel čtvrtý a nechal za sebou tamního dvojnásobného vítěze Nickyho Haydena. Překvapili i šestý Randy De Puniet a sedmý Toni Elias. Rozhodně také stojí za zmíňku výkon výkon obou Američanů, jedoucích na divokou kartu. Jamie Hacking na Kawasaki skončil těsně za Top ten a Ben Spies dokonce na skvělém osmém místě. Hodně nahlas si tak řekl o stálé angažmá u Suzuki na příští rok. Zklamáním bylo čtrnácté místo domácího Colina Edwardse a hlavně výkony Marca Melandriho a Anthony Westa, kteří po výletech mimo trať dojeli na posledních dvou pozicích. Vzhledem k tomu, že tento závod měl rozhodnout o setrvání Melandriho v továrním týmu Ducati, je pravděpodobné, že v Brně už pojede v červených barvách někdo jiný.
Valentino Rossi si v čele šampionátu upevnil náskok na 25 bodů (nyní jich má 212). Na druhé místo se po Pedrosově absenci už dostal Stoner (187 b.), Dani Pedrosa je třetí se 171 body, čtvrtý zůstává Lorenzo (114 b.). Na místo páté se po dnešku dostal Dovizioso se 103 body a šestý je Edwards (100 b.)


Výsledky závodu MotoGP

1 V. ROSSI ITA Fiat Yamaha Team 44'04.311
2 C. STONER AUS Ducati Team + 13.001
3 C. VERMEULEN AUS Rizla Suzuki MotoGP + 26.609
4 A. DOVIZIOSO ITA JiR Team Scot MotoGP + 34.901
5 N. HAYDEN USA Repsol Honda Team + 35.663
6 R. DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP + 37.668
7 T. ELIAS SPA Alice Team + 41.629
8 B. SPIES USA Rizla Suzuki MotoGP + 41.927
9 J. TOSELAND GBR Tech 3 Yamaha + 43.019
10 S. NAKANO JPN San Carlo Honda Gresini + 44.391
11 J. HACKING USA Kawasaki Racing Team + 46.258
12 S. GUINTOLI FRA Alice Team + 55.273
13 A. DE ANGELIS RSM San Carlo Honda Gresini + 55.521
14 C. EDWARDS USA Tech 3 Yamaha + 1'02.380
15 L. CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP + 1'08.207
16 M. MELANDRI ITA Ducati Team + 1'10.962
17 A. WEST AUS Kawasaki Racing Team 1 Lap
Not finished 1st lap J. LORENZO SPA Fiat Yamaha Team

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist