První den v Kataru nejrychlejší Iannone, Abraham lídrem Open

Ještě za denního světla začali v Kataru testovat jezdci královské kubatury mistrovství světa silničních motocyklů. Na dráze bylo celkem šestadvacet jezdců a to včetně českého závodníka Karla Abrahama, který společně s týmem AB Motoracing pracoval na adaptaci nastavení Hondy RC213V-RS. Viditelně se jim dařilo, protože Abraham skončil patnáctý a v pozici nejrychlejšího jezdce kategorie Open. Nejrychlejším jezdcem prvního dne testu je Ital Andrea Iannone z tovární stáje Ducati. S druhým časem skončil Andrea Dovizioso a třetí je Marc Márquez.

Fanoušci Ducati na tento okamžik dlouho čekali, a jak se zdá, letos budou zřejmě spokojeni. Nová Ducati GP15 v rukou dvojice Andrea Iannone a Andrea Dovizioso (Ducati Team) vypadá víc než dobře a stejně tak je i rychlá. První den testu zajel nejrychlejším časem 1'55,265 sekundy Andrea Iannone a jasně naznačil, že jeho první sezona v továrním týmu bude stát za to. Druhý v pořadí Andrea Dovizioso ztratil na svého parťáka jen 0,098 sekundy, takže nezbývá než jejich počínání uzavřít s tím, že uvidíme, co předvedou zítra.
Na třetím místě je s časem 1'55,554 sekundy Marc Márquez (Repsol Honda Team), který na sobotní maximum ztratil necelé tři desetiny. Loni v Kataru netestoval, takže nemáme možnost srovnání jeho počínání pod světly reflektorů a na dráze, jejichž úroveň přilnavosti nebyla první den nejlepší. Dani Pedrosa (Repsol Honda) byl tři hodiny před koncem testu s časem 1'57,234 sekundy třináctý, ale pak začal jezdit rychlejší časy a ten nejlepší 1'55,813 sekundy jej posunul na konečnou pátou pozici.

Velmi dobře si vedl Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar), jemuž Suzuki viditelně sedla a Španěl byl s časem 1'55,698 sekundy čtvrtý v pořadí. V jednu chvíli byl Espargaró dokonce třetí, ale nakonec ho předstihl Márquez rozdílem 0,144 sekundy. Nicméně i tak je jeho výkon velký příslibem před úvodním podnikem sezony. Dobře si vedl také Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar), když tři hodiny před koncem zajel pátý nejrychlejší čas 1'56,316 sekundy. Nováček v MotoGP dnes ale zaznamenal dva pády a po tom druhém už neměl na čem jezdit, takže zaznamenal propad pořadím, jak ostatní zrychlovali a den uzavřel na jedenáctém místě.
Lepším z dvojice továrních jezdců Yamahy byl šestý Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) s časem na kolo 1'55,828 sekundy. Španěl s stěžoval na nízkou úroveň přilnavosti okruhu, nicméně na tom byli všichni stejně. Jeho týmový kolega Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) zaznamenal hned v úvodní části pád, což jej trošku přibrzdilo a první den v Kataru uzavřel italský závodník s osmým časem 1'55,938 sekundy. Ani jeden z jezdců dnes zřejmě spokojen nebude. Technici ale dají hlavy dohromady a zítra je nový den a šance se posunou výš.

Britský závodník Cal Crutchlow (CWM LCR Honda) je s časem 1'55,837 sekundy sedmý a na Lorenza ztrácí jen devět tisícin. Určitě je to na úvod dobrý výkon a rozhodně bude chtít blíž k továrním Hondám. Nováček v královské kubatuře Jack Miller (CWM LCR Honda) jel s motocyklem třídy MotoGP v Losail poprvé, což nebude jen případ tohoto testu ale celé letošní sezony. Australan nejdřív figuroval ve třetí desítce, ale ve finále mu patří devatenáctý čas 1'57,228 sekundy.
Dalším Britem v závodním poli je Bradley Smith (Monster Yamaha Tech3), jehož sobotní maximum je na hodnotě 1'55,954 sekundy. Třeba loni tu první den testu zajel rychleji. To samé platí v případě Pola Espargara (Monster Yamaha Tech 3), který byl loni také rychlejší a dnes mu čas 1'56,615 sekundy stačil na čtrnácté místo.

První desítku uzavírá Scott Redding (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) s časem na kolo 1'56,112 sekundy. Tři hodiny před koncem byl jezdec tovární specifikace Hondy RC213V čtrnáctý s časem 1'58,186 sekundy. Pak ale v jednadvacátém kole zajel 1'56,817 sekundy, čímž se posunul na jedenáctou pozici a o další hodinu byl se svým sobotním maximem nějakou dobu dokonce osmý.

Jezdci Pramac Racingu umístění v první desítce nezískali, ale nebyli zase tak daleko. Danilo Petrucci den uzavřel dvanáctým časem 1'56,132 sekundy a Yonny Hernandez byl se ztrátou 0,169 sekundy na týmového kolegu třináctý.
Nejrychlejším jezdcem kategorie Open byl patnáctý Karel Abraham (AB Motoracing) s časem na kolo 1'56,638 sekundy. Abraham ještě tři hodiny před koncem figuroval na dvacáté pozici s kolem za 2'01,035 sekundy, ale pak výrazně zrychlil a test v Kataru zahájil velmi nadějným výsledkem.

Francouz Mike Di Meglio (Avintia Racing) je šestnáctý, jeho týmový kolega Hector Barbera jednadvacátý. Minimálně Španěl rozhodně čekal víc, takže uvidíme v neděli. Nicky Hayden (Drive M7 Aspar) je sedmnáctý, Eugene Laverty (Drive M7 Aspar) dvaadvacátý. Jezdci týmu Athina Forward Racing Stefan Bradl a Loris Baz zajeli v pořadí osmnáctý a dvacátý čas. Tady bude muset Němec přidat.

Jezdci tovární Aprilie Álvaro Bautista a Marco Melandri (Aprilia Racing Team Gresini) obsadili poslední dvě místa v tabulce časů s datem 14.března 2015. Španěl ztrácí na maximum dne 3,194 sekundy, Ital byl o 3,725 sekundy pomalejší. Sice všichni stojí za tím, že se jedná o sezonu věnovanou především vývoji, ale jezdcům být poslední rozhodně na elánu nepřidá. V průběhu dalších dvou dnů se ale hodně věcí může změnit.

Test královské kubatury pokračuje druhým dnem v neděli 15.března od 14 hodin do 21 hodin (SEČ).

Pokud chceme srovnat dnešní výkony s časy z loňského roku, tak nám chybí hodnoty továrních jezdců, kteří v Kataru začátkem března 2014 netestovali. Na úvod byl loni v Kataru nejrychlejší Aleix Espargaró, tehdy jezdec kategorie Open s motocyklem Yamaha-Forward. Španěl zajel čas na kolo 1'55,386 sekundy. Američan Nicky Hayden byl s Hondou specifikace Open devátý s časem 1'57,574 sekundy. Český závodník Karel Abraham úvodní den v Kataru dokončil s třináctým časem 1'58,833 sekundy. Jezdci, kteří pokračují na stejných strojích jako loni jsou například z Monster Yamaha Tech 3. Bradley Smith byl před rokem druhý s časem 1'55,639 sekundy a Pol Espargaó zajel třetí čas 1'56,072 sekundy.

IRTA test MotoGP – 1.den

14.3.2015 - Losail, Katar



--- 18hodin ---

Po třech hodinách vedl časem 1'55,898 sekundy Andrea Dovizioso (Ducati Team) a půl sekundy za ním figuroval s kolem za 1'56,479 sekundy Andrea Iannone (Ducati Team) druhý jezdec prototypu Desmosedici GP15. Pro jezdce italského výrobce z Boloně rozhodně podařený začátek, ale uvidíme, jaké pozice jim budou patřit v závěru dne. O hodinu později byla situace opačná, protože do čela tabulky časů se posunul Andrea Iannone s kolem za 1'55,778 sekundy. Dovizioso ztrácel na týmového kolegu něco přes desetinu.
V Malajsii nejrychlejší Marc Márquez (Repsol Honda) byl s časem 1'56,710 sekundy třetí, jen osm tisícin před čtvrtým v pořadí jezdcem Suzuki Aleixem Espargaró (Team Suzuki Ecstar). Espargaró hned v další hodině zajel 1'55,898 sekundy, stejný čas jaký má druhý Dovizioso. Márquez tak ztrácí na jezdce Suzuki a Ducati 0,276 sekundy. První pětici nejrychlejších uzavíral v sedm hodin místního času Kolumbijec Yonny Hernandez (Pramac Racing). Tuto pozici ale neudržel, protože v šest hodin byl pátý Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar).

Jezdec tovární Yamahy Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) jako první z jezdců MotoGP havaroval, když spadl v osmé zatáčce okruhu v Losail a po třech hodinách měl na kontě šest odjetých kol a desátý čas 1'57,557 sekundy. Své maximum si do šesti večer zlepšil na 1'56,791 sekundy, ale desátá příčka mu patřila i nadále. Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) si vedl o něco lépe a s časem 1'57,351 sekundy byl nejdřív sedmý a později se posunul na šesté místo časem 1'56,440 sekundy.
Český závodník Karel Abraham (AM Motoracing) měl po třech hodinách sedm kol s dvacátým časem 2'01,035 sekundy. V další hodině zrychlil na 1'58,167 sekundy, ale zároveň zaznamenal posun o dvě pozice dolů. Nejrychlejším jezdcem Hondy RC213V-RS byl tři hoiny před koncem prvního dne testu osmnáctý Nicky Hayden (Drive M7 Aspar) s časem 1'57,507 sekundy.

IRTA test MotoGP – 1.den (18:00hodin)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist