Přestupem do MotoGP si Parkes splnil sen

Jediným Australanem na startovním roštu královské kubatury mistrovství světa silničních motocyklů bude v letošním ročníku Broc Parkes, jenž si podpisem smlouvy s britským týmem Paula Birda PBM splnil sen závodit v nejsilnější kubatuře prestižního seriálu Grand Prix.

V roce 1999 jel Australan Broc Parkes závod 125ccm kubatury na divokou kartu v australské Grand Prix a na Phillip Islandu obsadil v sedle Hondy týmu Scot Walker Racing třiadvacátou pozici. To byla zatím jeho jediná zkušenost se závoděním v mistrovství světa silničních motocyklů.

„To už bylo pěkně dávno,“ opověděl v rozhovoru pro motogp.com Australan Broc Parkes. „Závodil jsem tehdy v australském mistrovství na Aprilii RS125. Šampionát jsem vyhrál a získal možnost jet na divokou kartu závod Grand Prix. Byla to dobrá zkušenost. Myslím, že jsme byli na rovinkách tak o dvacet kilometrů za hodinu pomalejší, takže to pak bylo trošku těžší! Vždy máte sen být součástí Grand Prix.“
Tehdy mu bylo osmnáct, dnes je to dvaatřicetiletý závodník se zkušenostmi z mistrovství světa produkčních motocyklů, kde strávil čtyři sezony v kategorii Superbike a devět let závodil v Supersportech, kde byl dvakrát celkově druhý. Rodák z Nového Jižního Walesu loni absolvoval s týmem Yamaha Austria Racing prestižní podnik 24H Le Mans v rámci mistrovství světa vytrvalostních závodů a se stejným týmem jel poslední závod roku v superbikovém mistrovství WSBK. Doma v Austrálii pak Parkes stačil vyhrál mistrovství FX Superbike.

Sami můžeme vidět, že na závodních okruzích již Australan není žádným nováčkem, nicméně seriál Grand Prix a obzvlášť závodění v MotoGP, je zcela něco jiného a bude hodně záležet na tom, jak si Broc Parkes poradí s adaptací novým podmínkám a jak kvalitní techniku bude mít pro tento ročník k dispozici.
Šanci závodit v mistrovství světa měl přitom už loni od španělské Aragonie, protože tým PBM opustil Kolumbijec Yonny Hernandez, který po vzájemné dohodě zamířil k Pramac Racingu za zraněného Bena Spiese. Broc Parkes ale nabídku Paula Birda nemohl přijmout a britský tým angažoval Damiana Cudlina.

„Paul Bird je můj dobrý přítel,“ pokračoval Australan Broc Parkes. „Jsme přátelé už řadu let a já jsem jezdil v jeho barvách mistrovství světa superbiků v roce 2009. Ohledně této nabídky mě loni kontaktoval, ale já byl v té době pod smlouvou s Yamahou a proto jsem ji nemohl přijmout.“

„Koncem roku mi pak zavolal a pak už to nabralo rychlý spád. Řekl mi: „Bude to těžký rok. Nebude to o vítězství v závodech, ale jsi na správné straně. Je to dobrá šance. Jsi pro?“ No jasně že jsem a už teď jsem nadšený,“
dodal závěrem Broc Parkes, jehož týmovým kolegou bude u týmu PBM Michael Laverty.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist