Před Grand Prix Valencie

Sezóna mistrovství světa silničních motocyklů po tomto víkendu končí. Stejně jako v předchozích sedmi ročnících se piloti těch nejrychlejších motocyklů se svými fanoušky rozloučí ve španělské Valencii.

Okruh


Okruh, na němž se pojede závod s názvem Grand Premio Generali de la Comunitat Valenciana byl postaven byl v roce 1999, kdy zde také mělo svoji premiéru mistrovství světa silničních motocyklů. Tehdy v závodě pětistovek vyhrál svůj jediný závod v Grand Prix Francouz Régis Laconi. Délka okruhu je 4005 metrů, startovní rovinka měří 650 metrů a jezdci absolvují během jednoho okruhu devět levých a pět pravých zatáček. Je jedním z mála, na nichž se jezdí proti směru hodinových ručiček. Trať je „namotána“ na velmi malém prostoru, kolem kterého jsou divácké ochozy jako na fotbalovém stadiónu. Proto na okruhu, který byl pojmenován po španělském závodníkovi Ricardo Tormovi, panovala vždy skvělá divácká kulisa, a závod ve Valencii byl zařazen jako poslední v kalendáři pro důstojné rozloučení se sezónou. Takže ani v případě, že je o titulech už rozhodnuto, se diváci nemusí obávat toho, že by piloti tento závod jen tak odkroužili. K zajímavé situaci například došlo v sezóně 2006, kdy náhradník týmu Ducati za zraněného Seteho Gibernaua tady vyhrál závod MotoGP. Určitě všichni vědí, že se nejednalo o nikoho jiného, než tehdejšího mistra světa superbiků Troye Bailysse. Traťový rekord okruhu drží Casey Stoner, který zde v loňském roce zajel čas s hodnotou 1:32,582 sekundy.

Loňské výsledky


V malorážkách se vloni bojovalo o vítězství hodně tvrdě, vždyť rozdíl mezi prvními třemi byl po průjezdu cílem pouhých 0,223 sekundy! Tím nejúspěšnějším byl nakonec Simone Corsi, který tak svým vítězstvím získal body potřebné k dosažení titulu vicemistra. Ve čtvrtlitrech se nejvíce radoval již jistý mistr světa Marco Simoncelli, naši v tomto závodě nebodovali, když Lukáš Pešek kvůli havárii závod nedokončil a Karel Abraham dojel až na sedmnácté pozici. Pokud se španělští fanoušci těšili na to, že je svým vítězstvím potěší domácí pilot aspoň v kubatuře MotoGP, tak je velmi zarmoutil Casey Stoner, který Daniho Pedrosu odsunul až na druhou pozici.

125 ccm                                                    250 ccm                                                   MotoGP

1. Simone Corsi                                      1. Marco Simoncelli                                1. Casey Stoner
2. Nicolas Terol                                       2. Yuki Takahashi                                   2. Dani Pedrosa
3. Mike Di Meglio                                     3. Alvaro Bautista                                    3. Valentino Rossi

Dosavadní průběh sezóny


V kubatuře stopětadvacítek je rozhodnuto nejenom o tom, že titul v letošní sezóně získá Julian Simon (264 b.), ale stejně tak je už jisté i jméno vicemistra, kterým je jeho týmový kolega Bradley Smith (203,5 b.). Protože se oba budou chtít rozloučit s touto sezónou jak se na dva nejúspěšnější jezdce sluší a patří, je jasné, že boje o přední pozice nepřenechají svým protivníkům bez boje. Tím spíš, že jejich forma v závěru sezóny rozhodně nestagnuje, naopak. Simon z posledních čtyřech závodů získal tři vítězství, když v Portugalsku se o první místo připravil vlastní chybou a následným pádem, Smith sice od Muggela nevyhrál, ale v posledních šesti závodech stál pokaždé na stupních vítězů. O vítězství se ale budou rvát ještě usilovněji i další dva muži v tabulce a to hlavně proto, že oba mohou ještě dosáhnout na třetí pozici v šampionátu. Těmito piloty jsou Nicolas Terol (173,5 b.) a Pol Espargaró (158,5). Pátým mužem pořadí je Sergio Gadea (141 b.), na šestého Andreu Iannoneho (125,5 b.) se skvělými výkony v závěru sezóny dotahuje sedmý Sandro Cortese (122 b.). Další jezdci už nedosáhli na stobodovou hranici, když osmý Marc Marquez nasbíral 94 body, devátý Stefan Bradl 85 bodů a desítku nejúspěšnějších uzavírá Joan Olivé s 81 body. Do Valencie se s týmem Loncin vydá i Jakub Kornfeil, který se v Malajsii dokázal protlačit do druhé desítky. Bude jeho výsledkový progres pokračovat?


Dvěstěpadesátky jsou jedinou třídou, ve které ještě není rozhodnuto o titulu mistra světa. Její dosavadní lídr Hiroshi Aoyama (252 b.) má ale titul doslova na dosah ruky, protože před Marcem Simoncellim (231 b.) má jednadvacetibodový náskok a tedy jistotu, že pokud skončí nejhůře jednáctý, bude ve Valencii slavit. Simoncelli tedy musí v každém případě vyhrát a doufat, že Japonec nedojede na lepší, nežli dvanácté pozici, protože v případě shodnosti bodů by v jeho prospěch hovořil větší počet dosažených vítězství (7 : 4). Sérií čtyř umístění na stupních vítězů se na třetí příčku probojoval Hector Barbera (214 b.) a Alvara Bautistu (198 b.), který dlouho s Aoyamou bojoval o čelo tabulky, tak odsunul na čtvrtou pozici. Na pátém místě je osamocený Mattia Pasini (128 b.), který sice v posledních dvou závodech vůbec nebodoval, ale i tak na něho šestý Thomas Luthi (107 b.) ztrácí jednadvacet bodů. Za tímto Švýcarem je to ale hodně našlapané, protože sedmý Raffale de Rosa (106 b.) na něho ztrácí pouhý jeden bodík a o další jeden bod méně mají pak dokonce dva jezdci a to osmý Mike Di Meglio a devátý Hector Faubel (oba 105 b.). Top ten uzavírá Alex Debon se 101 bodem. Oba naši reprezentanti jsou v těsném závěsu, když Lukáš Pešek je se 70 body na čtrnáctém a Karel Abraham se 64 body na patnáctém místě. Hlavně pro Lukáše je ale další postup dost reálný, protože třináctý Ratthapark Wilairot (70 b.) má stejný počet bodů a dvanáctý Roberto Locatelli (78 b.) pouze o osm bodů více, navíc je tento Ital hendikepovám operací po svém zranění z Malajsie.


V nejsilnější kubatuře MotoGP je už o titulu také pochopitelně rozhodnuto. Najde se vůbec ještě někdo, kdo by nevěděl, že Valentino Rossi (286 b.) už v Malajsii slavil svůj devátý titul mistra světa? Druhý Jorge Lorenzo (245 b.) si tak musí na svůj první titul v nejprestižnější karegorii ještě chvíli počkat, ale hlavně dávat sakra pozor, aby neskončil v kotrmelcích stejně jako v Austrálii. Pokud by totiž nebodoval a třetí Casey Stoner (220 b.) opět vyhrál, jejich pořadí by se otočilo a vicemistrem by se stal Australan. A to, že i do Valencie jede bojovat o vítězství, je hotová věc, po svém návratu totiž získal jedno druhé místo a dvě prvenství! Tímhle závěrem sezóny tak na čtvrté místo odsunul Daniho Pedrosu, který sice v posledních čtyřech závodech získal tři třetí a jedno druhé místo, ale na Stonerovu formu to nestačí. O místo páté svedou boj Andrea Dovizioso (152 b.) a Colin Edwards (148 b.) a stejně lítý boj bude i o místo sedmé, na které si brousí zuby sedmý Marco Melandri (108 b.), osmý Loris Capirossi (108 b.), devátý Alex de Angelis (105 b.), desátý Toni Elias (105 b.), jedenáctý Chris Vermeulen (105 b.) a dvanáctý Randy de Puniet (101 b.). Šest jezdců tedy dělí pouhých sedm bodů! Teoretickou šanci na sedmé místo má i třináctý Nicky Hayden (93 b.) a vlastně i čtrnáctý James Toseland (88 b.), ale jeho naděje už je opravdu minimální. Namísto zraněného Niccola Canepy pojede opět Aleix Espargaro, ale fandové se určitě nejvíce těší na start nového mistra světa superbiků Bena Spiese. Situace z roku 2006 se tedy bude opakovat, tipněte si, jak velké jsou Benovy šance?

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist