Před Grand Prix Španělska

Třetí dostaveníčko si účastníci mistrovství světa silničních motocyklů dají už v Evropě a to na španělském okruhu v Jerezu.


Okruh s názvem Curcuito de Jerez byl postaven v roce 1985 a už o rok později se na něm s ef-jedničkami proháněli jezdci jako Ayrton Senna, Alain Prost nebo Nigel Mansell. Mistrovství světa silničních motocyklů tady svůj první závod mělo v roce 1987 (vítězství získali Jorge “Aspar” Martinez – 80, Fausto Gresini – 125, Martin Wimmer – 250, a Wayne Gardner - 500). Součástí areálu je i motokrosová trať, která má za sebou také závody mistroví světa družstev. Délka okruhu činí 4 423 metry, šíře 11 metrů, na trati je osm pravých a pět levých zatáček a délka startovní rovinky je rovných 600 metrů. Traťový rekord drží Dani Pedrosa a má hodnotu 1:40,116 sekundy (2008). Ve dvěstěpadesátkách jel vloni nejrychleji Marco Simoncelli a to za 1:43,546 sekundy a český prapor stále vlaje u rekordu ve třídě stopětadvacítek, který už od roku 2006 drží Lukáš Pešek (1:47,404). Okruh v roce 2004 nejrychleji objel Michael Schumacher s Ferrari F1 a to za 1:15,650 sekundy.

Loňské výsledky


V loňském roce se ve dvackách nejvíce radovali zástupci domácího týmu WRB, když na nejvyšší stupínek vystoupil Simone Corsi a jeho kolega Nicolas Terol byl stříbrný. Ve čtvrtlitrech se nejvíce radoval Mika Kallio, ale potěšili nás i oba dva naši piloti, když Lukáš Pešek dojel desátý a Karel Abraham třináctý. Ve třídě MotoGP rozjásal domácí fanoušky Dani Pedrosa, který vystoupil na nejvyšší stupínek a na bednu ho doprovodil i krajan Jorge Lorenzo.

125 ccm                                                       250 ccm                                                MotoGP
1. Simone Corsi                                         1. Mika Kallio                                        1. Dani Pedrosa
2. Nicolas Terol                                          2. Mattia Pasini                                    2. Valentino Rossi
3. Bradley Smith                                         3. Yuki Takahashi                               3. Jorge Lorenzo

Dosavadní průběh sezóny

Ve stopětadvacítkách je zatím stoprocentní Ital Andrea Iannone. Letos pro sebe urval obě dvě vítězství a svým jezdeckým projevem o sobě dává vědět hodně nahlas. Je pořádně rychlý, nebere si servítky před zkušenějšími kolegy a slovo strach asi vůbec nezná. Na svém kontě má 37,5 bodu kvůli sníženým bodovým přídělům za zkrácený závod v Kataru. Se třiceti body a dvěma stříbrnými věnci je na druhém místě Julian Simon, který se svými výkony v předsezónních testech pasoval do role největšího favorita letošní sezóny, ale s Iannonem zatím oba závody prohrál a to asi mnoho lidí nečekalo. Třetí místo drží Pol Espargaro (22,5 bodu), který v Kataru skončil čtvrtý a v Motegi vystoupil na třetí stupínek. Dále jsou seřazeni tři němečtí jezdci a to bronzový z Kataru Sandro Cortese (18 b.), Stefan Bradl (17 b.) a také letošní nováček Jonas Folger (13 b.). Bradley Smith je s 11,5 bodem na sedmém místě, což je určitě jak pro něho, tak pro asparův tým prozatím zklamání. A to měl v posledním závodě ještě pořádnou kliku, když ho jeho aprilka po highsideru pořádně tam, co to chlapy hodně bolí, helmou rozbil plexisklo a byl rád, že si dojel aspoň pro desáté místo. První desítku doplňují Marc Marquez (11 b.), Dominique Aegerter (9,5 b.) a Joan Olivé (9 b.). Lukáš Šembera při svých dvou startech skončil na pětadvacátém (Katar) a třiadvacátém místě a bylo by skvělé, kdyby se stále posouval až na hranici druhé desítky.


Úřadující mistr světa dvěstěpadesátek Marco Simoncelli si zatím ještě ani neškrtl a poté, co závod v Kataru vynechal a v Motegi kvůli svojí chybě a proražené pneumatice dojel až na sedmnáctém místě, je na jeho bodovém kontě nula. Ale pozor! Také v loňské sezóně v úvodních dvou závodech vůbec nebodoval a všechno se otočilo až při jeho třetím startu. V čele tabulky je se 34 body jeho největší soupeř v boji o titul Alvaro Bautista, který po neslavném sedmém místě v úvodním závodě splnil v Motegi svoji “povinnost” a po Italově chybě bezpěčně vyhrál. O jeden bodík méně dosud získal Hiroshi Ayoama, který sice ještě nevyhrál, ale získal cenné body za čtvrté a druhé místo. Třetí Hector Barbera v dosavadních dvou závodech potvrzuje to, že je sice velmi rychlý, ale jeho forma je dost nestálá. Po vítězství v Kataru se totiž v Japonsku nevešel ani do první desítky. Jules Cluzel je se dvaceti body za druhé místo v Kataru na čtvrtém místě, pátý je Gábor Talmacsi (19 b.) a šestý Thomas Luthi (18 b.). Následují dva jezdci, kteří získali po jednom třetím místě a jednom nedojetém závodu a to sedmý Mattia Pasini a osmý Mike Di Meglio (16 b.). Devátý je Raffaele De Rosa (15 b.) a top ten se třinácti body uzavírá Alex Debon. Hned za ním je náš Lukáš Pešek (12 b.), který v Motegi dosáhl sedmým místem svého nejlepšího čtvrtlitrového umístění, Karel Abraham je se sedmi body na místě patnáctém.


V kubatuře MotoGP je na čele dvojice týmu Fiat Yamaha v pořadí Jorge Lorenzo a Valentino Rossi. Španěl po zisku třetího místa z Kataru a japonském vítězství nasbíral 41 bodů, Ital po dvou druhým místech má o jeden bod méně. Třetí je Casey Stoner (38 b.), který vyhrál v Kataru, ale ve druhém závodě skončil těsně pod stupni vítězů. V Jerezu se ale Australanovi líbí. Z předsezónních testů si odsud odvezl nové BMW za nejrychlejší čas a v neděli určitě nebude chtít odvážet “brambory” tak jako v Motegi. Dvě pátá místa a 22 bodů řadí Andreu Doviziosa na čtvrté místo, jeho kolega a loňský vítěz z Jerezu Dani Pedrosa je hlavně díky třetímu místu z Motegi pátý (21 b.) a oba jezdci továrního týmu Repsol určitě myslí v Jerezu na nejvyšší umístění. Dosud nejlepší soukromník Colin Edwards je šestý (17 b.), o bod méně má sedmý Mika Kallio a o další bodík míň pak osmý Chris Vermeulen. Alex De Angelis na devátém místě nasbíral 13 bodů a desítku uzavírá Marco Melandri se 12 body. Následují jedenáctý Randy De Puniet (11 b.), dvanáctý Loris Capirossi (9 b.), třináctý Toni Elias (8 b.), čtrnáctý James Toseland (7 b.). Následují dva jezdci Ducati, kteří si určitě vstup do sezóny představovali úspěšnější, když patnáctý je fabrický Nicky Hayden, který má po nezaviněném pádu v Motegi pouhé čtyři katarské bodíky a Sete Gibernau je se třeti body na šestnáctém místě. Tabulku uzavírají sedmnáctý Niccolo Canepa (2 b.) a jeden bod má na svém kontě i poslední Yuki Takahashi.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist