Před Grand Prix Katalánska

Po skvělé podívané, kterou předváděli v Mugellu jezdci všech kubatur mistrovství světa silničních motocyklů, se můžeme těšit na šestý závod letošní sezóny, který se odehraje ve španělském Katalánsku.

Okruh

Okruh, na kterém se pojede závod s názvem Grand Premi Cinzano De Catalunya byl postaven v roce 1991 a nejdříve si to na něm rozdávaly monoposty Formule 1, mistrovství světa silničních motocyklů se zde jelo poprvé v roce 1995. V roce 2001 byla tamější velká cena vyhlášena nejlepším závodem roku. Trať měří 4 727 metrů, má osm levých i pravých zatáček a na 1047 metrů dlouhé startovní rovince to speciály MotoGP pálí přes 320 km/h. Rekord okruhu v kubatuře MotoGP drží Dani Pedrosa, který jej v loňském roce “dal” za 1:42,358 sekundy. Zbývající dva rekordy jsou o rok starší, když ve čtvrtlitrech zde jel nejrychleji Alex De Angelis (1:45,925) a v dvackách pak Randy Krummenacher (1:50,732).

Loňské výsledky

Těsný souboj v nejnižší kubatuře pro sebe rozhodl pozdější mistr světa Mike Di Meglio a také ve dvěstěpadesátkách se nejvíce radoval jezdec, který kraloval i celé sezóně, tedy Marco Simoncelli. Lukáš Pešek si zde dojel pro šest bodů za desáté místo, zatímco Karel Abraham závod nedokončil. V MotoGP udělal všem domácím fanouškům radost svým vítězstvím Daniel Pedrosa.

125 ccm                                                250 ccm                                                 MotoGP
1. Mike Di Meglio                                 1. Marco Simoncelli                              1. Dani Pedrosa
2. Pol Espargaro                                 2. Alvaro Bautista                                  2. Valentino Rossi
3. Gabor Talmacsi                              3. Hector Barbera                                  3. Casey Stoner

Dosavadní průběh sezóny

V čele kubatury stopětadvacítek je po pěti závodech dvojice jezdců týmu Bancaja Aspar ve složení Bradley Smith (74,5 b.) a Julian Simon (71 b.). Tito dva piloti si před svým nejbližším pronásledovatelem, kterým je třetí Andrea Iannone (46,5 b.) už vytvořili pěkný bodový náskok, když tento Ital během posledních tří závodů nasbíral pouhých devět bodů. Následuje dvojice Španělů a to čtvrtý Pol Espargaro (44,5 b.) a pátý Sergio Gadea (43 b.), tedy další zástupce stáje Aspara Martineze. Sandro Cortese a Marc Marquez nasbírali shodně po 38 bodech a jsou na šesté, respektive sedmé příčce. O pouhého půl bodu méně má na svém kontě osmý Nicolas Terol a to hlavně díky druhému místu z posledního mugellského závodu. Na devátém místě je velký objev letošní sezóny, Němec Jonas Folger (35 b.) a první desítku uzavírá Dominique Aegerter (26,5 b.). Lukáš Šembera zůstává letos zatím bez bodu, ale vzhledem k tomu, že tento okruh zná ze svého působení ve španělském mistráku, mohli by jsme se dočkat příjmeného překvapení.


Ve dvěstěpadesátkách i po závodu v Mugellu zůstává na čele Alvaro Bautista (83 b.), který si dokonce zvýšil náskok před dalším jezdcem v pořadí, kterým je Hiroshi Ayoama (76 b.). Na třetí místo se už propracoval obhájce loňského titulu Marco Simoncelli, který na lídra tabulky ztrácí dvaadvacet bodů. Hecor Barbera je s 59 body na místě čtvrtém a Mattia Pasini (51 b.) po dramatickém vítězství v posledním závodě figuruje na místě pátém. Těchto pět jezdců si letos svorně rozdělilo po jednom vítězství. Zástupce českého týmu Emmi Caffe Latte, tedy Thomas Luthi je šestý (42 b.), sedmý je Raffaele De Rosa (38 b.), osmý Roberto Locatelli (36 b.) a devátý Hector Faubel (35 b.). Top ten uzavírá Jules Cluzel s 28 body. Lukáš Pešek poté, co si v Mugellu připsal první letošní nulu, zůstává na třináctém místě se 24 body, Karel Abraham má o deset bodů méně a je šestnáctý.


V kubatuře MotoGP je pořadí na čele tabulky stejné, jaké bylo na mugellských stupních vítězů. První je tedy Casey Stoner, který jako jediný z vedoucího kvarteta bodoval ve všech závodech a po dvou vítězstvích, třetím, čtvrtém a pátém místě nasbíral dosud rovných 90 bodů. O čtyři body méně má druhý Jorge Lorenzo a o dalších pět pak třetí Valentino Rossi. Čtvrtý Dani Pedrosa (57 b.) poté, co v Itálii tvrdě havaroval, na Rossiho ztrácí už citelných 24 bodů. O jeden bod méně má jeho stájový kolega Andrea Dovizioso, který i letos potvrzuje pověst pravidelného sběrače bodů. O pozici nejlepšího soukromníka bojují šestý Marco Melandri (48 b.) se sedmým Colinem Edwardsem (45 b.). Následuje vyrovnaná dvojice týmu Rizla Suzuki v pořadí Loris Capirossi (38 b.) a Chris Vermeulen (39 b.). Randy De Puniet doplňuje nejúspěšnější desítku se 34 body. Startovní pole bude v Katalánsku opět osmnáctičlenné, neboť se po nepříjemném zranění z Le Mans (zlomená klíční kost) vrací letošní smolař Sete Gibernau. Vrací se tak na trať, kde utrpěl v roce 2006 nepříjemné zranění, které v podstatě na dva roky přerušilo jeho kariéru. Letos zatím s pouhými osmi body uzavírá celou mistrovskou tabulku.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist