Pred Grand Prix Francie

Uz zitra budou, a tentokrate konecne zacina motocyklova silnicni sezona naplno i v Evrope, buracet motocykly tri kubatur na zatackovite trati ve francouzskem Le Mans. Zavodnici, ale i doprovod se tak museli velmi rychle vyporadat s casovym posunem, coz ne vzdy je lehke, a z Asie se tymy velmi rychle presunuly do Evropy.

Peskova trida 125 ccm
Zatim bezchybny Spanel Alvaro Bautista z tymu Master MVA na Aprilii vede sampionat nejslabsi tridy s naskokem 28 bodu. Ovsem za nim to doslova vre. Sestici jezdcu v poradi Mika Kallio - KTM (2. - 58 bodu), Hector Faubel - Aprilia (3. - 54), Mattia Pasini - Aprilia (4. - 49), Sergio Gadea - Aprilia (5. - 46) - vsichni ze staje Master MVA Aspar, a Gabor Talmacsi - Honda (7. - 36) deli pouhych 22 bodu, tedy 1 vitezny zavod.
A mezi tuto elitu tridy do 125 ccm patri k nasi velke radosti i Lukas Pesek (6. - 39 bodu) na spanelskem tovarnim motocyklu Derbi. A je uplne fantasticke, ze se nyni posunul horizont jeho uspechu tak daleko, ze se nyni nediskutuje jen o tom, kdy ziska Cech dalsi podiove umisteni, nybrz i o tom, kdy dokaze vyhrat zavod Grand Prix. Myslenka, ktera byla pro vsechny motocyklove fanousky jeste nedavno pouhym snem. Motocykl ma prazsky mladik urcite jeden z nejrychlejsich v teto tride vubec, a tak defacto potrebuje pouze nezbytne sportovni stesti a sen se muze zdat pravdou.
Druhy nas jezdec v teto tride, Karel Abraham z ceskeho tymu Cardion AB Motoracing musi zlepsit kvalifikaci - naucit se jezdit jedno "bezmozkove a chaoticke kolo" a pak jsou body urcite mozne.
Jsme pochopitelne zvedavi, zda se konecne prosadi take mistr sveta Thomas Lüthi (15. - 12) z tymu Caffe Latte Elit. Nyni je svycarsky jezdec uz docela zdravy a v minulem zavode mel opravdu smulu. Pri klasickem highsideru si kolenem nestastne kopl do baterie, ta se uvolnila a vznikl zkrat na elektrine, takze mistr sveta musel zajet do depa, nebot mu vysadil na chvili motocykl a jezdec jedouci za nim, ho malem srazil!
Jakub Smrz jede dvestepadesatky
Ze zacatku sezony se zdalo, ze to bude spanila jizda Jorge Lorenza z tymu Fortuna Aprilia. Ale po ctyrech zavodech je to uplne jinak.
Tabulku vede Ital Andrea Dovizioso na Honde tymu Humangest se ziskem 72 bodu. A ackoliv dosud nevyhral, tak tim, ze zatim vzdy stal na stupnich vitezu, mu zajistuje minimalni naskok 3 bodu pred svymi pronasledovateli. Ovsem jak sam rika, chtel by take vyhravat. A jelikoz jeho Honde chybi maximalni speed, tak prave zatackovita trat v Le Mans by mu tento letosni prvni triumf mohla prinest. Za nim jsou v tabulce dva "spolujezdci a kamaradi" - viz vcerejsi clanek - ze staje Fortuna Aprilia, Spanele Hector Barbera (2. - 69 bodu) a Jorge Lorenzo (3. - 63). Ovsem malokdo zrejme cekal, ze Japonec Hiroshi Aoyama na nove KTM bude hned ze zacatku sezony tak vpredu (4. - 62). Nasleduje skupina jezdcu v poradi Roberto Locatelli - Aprilia (5. - 47), letos zatim pravidelne bodujici a nepadajici Yukio Takahashi - Honda (6. - 42), Sylvain Guintoli - Aprilia (7. - 31), Alex de Angelis - Aprilia (8. - 24) - mimochodem jeho pad v poslednim zavode byl zpusobem tim, ze Alex de Angelis si chtel odlepit z motocyklu kousek lepici pasky a tim ztratil na chvili koncentraci... Dale nasleduje Marco Simoncelli - Gilera (9. - 23) a elitni Top - ten doplnuje cesky jezdec, a z ceskeho tymu. Jakub Smrz na Aprilii tymu Cardion AB Motoracing manazera Karla Abrahama sr. dokazal tremi po sobe jdoucimi umistenimi v elitni desitce (10., 7., 10.), ze patri mezi absolutni spicku tridy dvestepadesatek.
Kralovska kubatura MotoGP
Pohled na lonskou tabulku po 4 zavodech byl nasledujici: Valentino Rossi se ziskem 95 bodu vedl s naskokem 37 bodu pred Marcem Melandrim. A letos ? American Nicky Hayden na tovarni Repsol Honde si 8. po sobe jdoucim podiovym umistenim zajistil docela slusny naskok v prubezne tabulce sampionatu - ma zatim 72 bodu.
Druhy je sice stale jeste vitez premieroveho zavodu z Jerezu, veteran Loris Capirossi - Ducati (2. - 59 bodu), ale za nim je srovnana dalsi trojice jezdcu na Hondach v poradi Daniel Pedrosa - Repsol (3. - 57), Marco Melandri - Fortuna (4. - 54) a Casey Stoner - LCR (5. - 52). Tedy kdokoliv z teto ctverice, pokud by v Le Mans vyhral, mohl by se teoreticky dostat do cela mistrovstvi sveta. A mistr sveta Valentino Rossi je momentalne na 6. pozici (40 bodu), i kdyz mu ty body - minimalne 11 - byly defacto "ukradeny" zmatkem v depu Camel Yamahy a vymenou zadni pneumatiky, misto poskozene predni. A zde bych chtel vyzdvihnout nase nove komentatory na Eurosportu, ti okamzite rekli, ze Rossimu chybi predni blatnik, na coz Valentinova "crew" vubec ze zacatku neprisla...! Pokud se podari Yamaze odstranit povestny "chattering", tak se mame v nedeli na co tesit. Dle meho mineni, prave takovou vyzvu Rossi potrebuje, dohanet nedohnatelne. To uz dokazal mnohokrate. Za touto sestici nasleduje Toni Elias - Honda (7. - 37), Colin Edwards - Yamaha (8. - 35), Shinya Nakano - Kawasaki (9. - 28) a Top - ten doplnuje Sete Gibernau - Ducati (10. - 25). Ovsem tesne za nimi jsou dva jezdci, kteri se lepsi zavod od zavodu, Makoto Tamada - Honda (11. - 24) a John Hopkins - Suzuki (12. - 20).

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist