Podstatné zlepšení u motocyklu Suter-BMW

Motocykl Suter BMW je pořád lepší a rychlejší. Mika Kallio směl v pondělí v Brně znovu testovat motocykl Suter BMW a finský jezdec byl spokojen s pokroky motocyklu, navíc dosažené časy se stále více a více přibližují poli jezdců MotoGP.

Budou konkurence schopní, nebo nebudou? Celý svět MotoGP nyní podrobně sleduje další vývoj týmů CR a především se zajímá o časové výsledky testování. Po třech testech v Mugellu se uvažovalo u belgického týmu MarcVDS o zastavení veškerého dalšího testování s motocyklem Suter BMW, v Brně se poprvé zablesklo na lepší časy. 

Pilot Mika Kallio se v pondělí dostal na čas 2:00,144 a ztratil tak na nejrychlejšího pilota celých testů Caseyho Stonera s novou litrovou Hondou necelé čtyři sekundy. Ovšem daleko zajímavější z pohledu týmu MarcVDS Racing byla ztráta na předposledního jezdce těchto testů, Colina Edwardse, a to pouhých 1,6 sekund. To znamená, že vývoj motocyklu Suter BMW se pohnul opravdu hodně dopředu. 

"Vše běželo daleko lépe, než předtím. Třikrát jsme testovali v Mugellu a měli jsme i některé problémy. Navíc dosažené časy nebyly na úrovni, kterou jsme si představovali. Byli jsme prostě pomalí. Ovšem zde v Brně to už bylo o něčem jiném. Možná i proto, že layout brněnského okruhu vyhovuje více našemu motocyklu Suter-BMW", komentoval testy ex-jezdec MotoGP Mika Kallio.
Nejdříve se ale musel finský jezdec vyrovnat s přechodem na daleko silnější motorku, vždyť tři předchozí dny jezdil na hodně pomalejším motocyklu kubatury Moto2 a na úplně jiných pneumatikách: "Krok po kroku jsme dělali různé úpravy na elektrotechnice, později na spojkovém systému a nakonec také na brzdě motoru. A  zdá se, že jsme pokročili o pořádný kus dopředu. Myslím si, že celý tým je happy, neboť náš level je současně hodně vysoko", řekl dále dvojnásobný ex-vicemistr světa stopětadvacítek a 12-ti násobný vítěz závodů Grand Prix.

Otázkou ovšem zůstává, zda tento motocykl Suter-BMW v příštím roce v šampionátu MotoGP vůbec uvidíme a také v kterém týmu. Pivní miliardář Marc van der Straten (VDS) je totiž hodně zklamán dosavadními výsledky svého týmu v závodění Moto2 - průběžně je až 19. Scott Redding a dokonce 24. Mika Kallio - a ačkoliv má s týmem Michaela Bartholemyho tříletou smlouvu, tak ji chce po dvou rocích předčasně ukončit. Právě z důvodů špatných výsledků nezbyl na tým MarcVDS - roční rozpočet 3 miliony Euro - v Brně k dispozici box a tento prestižní tým musel "šroubovat" ve stanu "na louce".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist