Phillip Island: Okruh Ducati zaslíbený

Osmistovkové rakety jely na Phillip Islandu doposud čtyřikrát a továrna Ducati zde vždy vyhrála. Pravdou ale je, že v sedle byl vždy domácí jezdec Casey Stoner. Letos má červený tovární motocykl za řidítky Valentina Rossiho, sedminásobného šampiona královské kubatury, tak by se snad mohlo očekávat něco podobného...

Ještě než se dostaneme k závodnímu víkendu jako takovému, tak si společně přečtěme co říká o Valem a o "Klokanovi" legendární Ago.

Giacomo Agostini hodnotí svého krajana Valentino Rossi jako jezdce, který musí motorce 100% věřit a naopak přirovnává Caseyho Stonera k Miku Hailwoodovi.
Agostini je názoru, že Rossiho problémy jsou problémy motocyklu Ducati a že Vale je i nadále velmi dobrým jezdcem: "Valentino chtěl nabídnout divákům vždy velmi kvalitní show a ačkoliv třeba mohl jet i rychleji, tak raději zůstal u svých rivalů, aby s nimi mohl bojovat a diváci tak viděli lepší závody", říká 15-ti násobný místr světa a je přesvědčen, že je to o Rossiho svérazném charakteru, zatímco on sám by v takové situaci využil jakékoliv příležitosti k získání dostatečného náskoku.

Momentální těžkosti, s kterými se Rossi na Ducati potýká, nemají dle Agostiniho nic společného s 9-ti násobným mistrem světa, nýbrž s kombinací mezi jezdcem a motocyklem:  "V tomto sportu rozhoduje o úspěchu vždy kombinace jezdec-motocykl. A Valentino se jistě nestal horším jezdcem a Ducati sice využívá všechen jeho feedback, ale celý projekt je v rukou inženýrů", říká dále motocyklová legenda.

Ostatně podobného názoru jako Agostini, že za současnými problémy nestojí jezdec, je i Mick Doohan, který doslova říká: "Valentino má na Ducati strach a nevěří ji. S Yamahou by ale nespadl", je názoru 5-ti násobný šampion Doohan na Rossiho pád v Motegi.

Ale vraťme se nazpět k Agostimmu a jeho názoru na Stonera, který je rovněž hodně zajímavý: "Stoner je agresivnější jezdec než Rossi. Když jezdil na Ducati on, tak buď byl hodně rychlý, nebo havaroval. Připomíná mně hodně Mika Hailwooda. Tomu také moc nevadilo, když třeba motocykl nefungoval úplně správně".

Jinak "božský Ago" velmi uznává agresivitu a rozhodnost Jorge Lorenza a také konstantní výkony  Andrea Doviziosa. "Tomu chybí opravdu jen trochu, aby dokázal vyhrát nějaký ten závod. Ale třeba se mu to ještě v závěru letošní sezóny podaří", říká Agostini o Doviziosovi.
Co se týká okruhu Phillip Island jako takového, tak bilance Ducati je na této trati skvělá. S výjimkou roku 2006 se zde totiž vždy někdo z jezdců na motocyklu Ducati umístil na podiu:
2010: 1. (Stoner)
2009: 1. (Stoner)
2008: 1. (Stoner)
2007: 1. (Stoner)
2006: 4.(Gibernau)
2005: 3. (Checa)
2004: 3. (Capirossi)
2003: 2. (Capirossi)
Ještě lepší bilanci má ale na tomto okruhu samotný Valentino Rossi, ten zde totiž vždy dojel na podiovém umístění, ačkoliv mu třeba nevyšel trénink úplně podle jeho představ:
2010: Grid: 8., závod: 3.
2009: Grid: 2., závod: 2.
2008: Grid: 12., závod: 2.
2007: Grid: 2., závod: 3.
2006: Grid: 3., závod: 3.
2005: Grid: 2., závod: 1.
2004: Grid: 2., závod: 1.
2003: Grid: 1., závod: 1.
2002: Grid: 7., závod: 1.
2001: Grid: 2., závod: 1.
2000: Grid: 8., závod: 3.

"Motegi nám přineslo, tedy s vyýjimkou začátku samotného závodu a s důsledky tohoto pádu, hodně pozitivních aspektů. Pracovali jsme na správném nastavení motocyklu a na rozložení váhy a to se nám podařilo. Byl to pro nás jeden z nejpozitivnějších závodních víkendů celé sezóny. Phillip Island je naopak dalším okruhem, kde se Ducati vždy velmi dařilo. Pokud mně to dovolí má ruka, která už není tak oteklá, tak by to mělo být v pořádku. Ale uvidíme, musíme počkat na páteční dopoledne a pak se zjistí, jak bude moje ruka reagovat na závodní zátěž",  řekl kromě jiného před startem australského víkendu tovární jezdec Ducati Valentino Rossi.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist