Pátá GP sezony – Velká cena Francie

Kapitoly článku

Moto2 – Preview

Rekordy a informace Moto2 – Bugatti Circuit, Le Mans (FRA)

Nejrychlejší kolo – Thomas Lüthi (2016) – 1'36,847
Rekord okruhu – Thomas Lüthi (2015) – 1'37,281
Kvalifikační rekord – Thomas Lüthi (2016) – 1'36,847
Maximální rychlost – Alex Rins (2015) – 263,5 Km/h

Délka závodu Moto2 - 26 kol (108,8 km)
Velká cena Francie – Moto2 2016:
Stupně vítězů – 1.Rins (Kalex), 2.Corsi (Speed Up), 3.Lüthi (Kalex)
Pole position – Thomas Lüthi – 1'36,847 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Alex Rins – 1'37,297 sekundy

Třebaže ve Španělsku nezískal ani jeden bod je Franco Morbidelli (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) stále lídrem průběžného hodnocení kubatury šestistovek. Italský závodník vyhrál první tři závody sezony, bohužel ke své škodě v Jerezu spadl a závod nedokončil. Na kontě má 75 bodů, což v této chvíli znamená náskok jedenácti bodů na druhého v pořadí. Morbidelli společně s týmem před závodem v Le Mans testoval novinky Kalexu na okruhu MotorLand Aragón ve španělské Aragonii, takže jeho cílem teď bude rozhodně navázat na vítězství v Texasu.

Vývoj závodu v Jerezu nahrál druhému jezdci v pořadí, kterým je Thomas Lüthi (Garage Plus Interwetten). Švýcar v prvních třech kolech šampionátu pokaždé bodoval umístění na stupních vítězů, nicméně Jerez byl za osm bodů. Vedoucí jezdec šampionátu ale závod nedokončil, takže z tohoto faktu Lüthi těžil a je pro něho velká škoda, že nebyl blíž předním pozicím, protože to by jeho ztráta na vedení byla mnohem nižší než současných jedenáct bodů. Ve Francii loni Lüthi vybojoval pole position na startu a v závodu Moto2 skončil třetí.

Průběžně třetí je Miguel Oliveira (Red Bull KTM Ajo), jehož ztráta na vedení v soutěži představuje šestnáct bodů. Portugalec už pro rakouskou KTM získal dvoje umístění na stupních vítězů z jejich prvních čtyřech závodů v Moto2 a to je rozhodně pozitivní začátek. Oliveira působí nenápadně, ale je to vysoce talentovaný závodník, jehož cílem letos není nic jiného než s KTM vyhrát titul mistra světa. Prozatím bodoval v každém klání dvojciferným přídělem a jak víme, konzistence je v takto vyrovnané kategorii klíčová.

Španěl Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) vyhrál na domácí půdě Jerezu svoji první kvalifikaci a první závod třídy Moto2, takže velký úspěch, velká radost a samozřejmě obrovská podpora ze strany španělských fanoušků. Dosud nabíral 49 bodů a vedení mu jich schází šestadvacet. Pokud si udrží nastavené tempo, tak rozhodně půjde pořadím nahoru, protože už v Argentině jsme mohli vidět, že letos dokáže jet na špici závodního pole.

První pětku uzavírá Francesco Bagnaia (SKY Racing Team VR46). Pro tým Valentina Rossiho určitě pozitivní stav, protože v Moto2 jedou prvním rokem, takže je to především o získávání zkušeností nejen ze strany jezdce, ale také samotného týmu. Bagnaia je ale velmi talentovaný závodník, který může letos překvapit i své zkušenější soupeře. Před závodem ve Francii dostal Bagnaia od Mahindry motorku v jejímž sedle získal pro sebe a pro indického výrobce první vítězství Grand Prix, když loni v Assenu vyhrál závod Moto3.

Za Danny Kenta, který odešel od stáje Kiefer Racing, pojede od závodu ve Francii britský šampion třídy Supersport Tarran MacKenzie, jenž tak odstartuje závodní kariéru jezdce třídy Moto2. Jeho týmovým kolegou bude Dominique Aegerter (Kiefer Racing), jemuž v průběžném hodnocení patří osmé místo.

Moto2 – Stav po GP Španělska:

1. Franco MORBIDELLI ITA Kalex 75 bodů
2. Thomas LUTHI SWI Kalex 64
3. Miguel OLIVEIRA POR KTM 59
4. Alex MARQUEZ SPA Kalex 49
5. Francesco BAGNAIA ITA Kalex 33
6. Takaaki NAKAGAMI JPN Kalex 32
7. Luca MARINI ITA Kalex 31
8. Dominique AEGERTER SWI Suter 27
9. Lorenzo BALDASSARRI ITA Kalex 26
10. Xavi VIERGE SPA Tech 3 25
11. Marcel SCHROTTER GER Suter 23
12. Simone CORSI ITA Speed Up 19
13. Hafizh SYAHRIN MAL Kalex 14
14. Mattia PASINI ITA Kalex 13
15. Fabio QUARTARARO FRA Kalex 13
16. Axel PONS SPA Kalex 12
17. Sandro CORTESE GER Suter 8
18. Yonny HERNANDEZ COL Kalex 7
19. Brad BINDER RSA KTM 7
20. Jorge NAVARRO SPA Kalex 6
21. Jesko RAFFIN SWI Kalex 5
22. Xavier SIMEON BEL Kalex 4
23. Ricard CARDUS SPA KTM 4
24. Danny KENT GBR Suter 3
25. Tetsuta NAGASHIMA JPN Kalex 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1.5 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
callowsick přispěl 0.5 Kč
Sylver přispěl 0.5 Kč
Rozumbrada přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist